134 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
21.08.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά γεγονότα

Ορφέας

Υπάρχουν κάποιες παραστάσεις και συναυλίες που γίνονται και είναι απλά καλές, όμορφες, αξιόλογες. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες δουλειές που πριν ακόμη τις δεις έχεις την αίσθηση ότι θα μείνουν στην ιστορία. Το να ασχολείται ο Γιώργος Νταλάρας και ο Παναγιώτης Κουνάδης με το ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ σηματοδοτεί από μόνο του ένα μεγάλο γεγονός. Όταν, δε, στο πλευρό τους βρίσκονται σημαντικοί καλλιτέχνες και μελετητές, τότε κάνουμε λόγο για εγγυημένο αποτέλεσμα και ιστορικές παραστάσεις. Αυτό είναι το «Σαν τραγούδι μαγεμένο» που θα παρακολουθήσουμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 11, 12, 14, 15, 16, 18 & 19 Φεβρουαρίου 2008.

Μέσα σ’ ένα κλίμα ενθουσιασμού από τους ίδιους τους συντελεστές, και πριν καλά-καλά ολοκληρωθούν οι πρόβες, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Φλεβάρη η Συνέντευξη Τύπου γι’ αυτές τις παραστάσεις. Παρόντες ο Γιώργος Νταλάρας, που με τη φωνή του, αλλά και το δικό του «όνειρο» θα μας μεταφέρει στο ευρύ γένος τραγουδιών που αποκαλούμε ρεμπέτικη μουσική, ο Παναγιώτης Κουνάδης, που υπογράφει την έρευνα και την επιλογή του αρχειακού υλικού της παράστασης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, που έχει αναλάβει την έρευνα και εισαγωγή της παράστασης, ο Σωτήρης Χατζάκης, που υπογράφει τη σκηνοθεσία, καθώς και όλοι σχεδόν οι συντελεστές που συμμετέχουν σε αυτή: Οι τραγουδιστές Σοφία Παπάζογλου, Ζαχαρίας Καρούνης και Ασπασία Στρατηγού (συμμετέχει επίσης, και αυτό αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη, ο Μπάμπης Στόκας) και οι ηθοποιοί Τάνια Τρύπη (υποδύεται την αξέχαστη Μαρίκα Νίνου), Άρτο Απαρτιάν (Μάρκος Βαμβακάρης), Νίκος Αλεξίου (Βασίλης Τσιτσάνης) και Μάνος Σειραγάκης (Γιάννης Παπαϊωάννου). Παρούσα και η Άννα Νταλάρα που έχει και την επιμέλεια της παραγωγής μαζί με τον Παναγιώτη Κουνάδη.

 

Ο Γιώργος Νταλάρας τόνισε πως με πολύ χαρά δέχθηκε να κάνει αυτό το αφιέρωμα, καθώς η σχέση του με το ρεμπέτικο είναι μια βιωματική σχέση, που ξεκινάει από τα παιδικά του χρόνια. Θα ερμηνεύσει τραγούδια που ξέρουμε, τραγούδια που δεν ξέρουμε, αλλά και τραγούδια που ούτε ο ίδιος τα γνωρίζει. Μας μίλησε για την αξία του ρεμπέτικου και τον τρόπο που αυτό γεννήθηκε και διαδόθηκε, το χαρακτήρισε ως ένα άκρως επαναστατικό και μαζικό τραγούδι, ενώ με πολύ συγκίνηση κατέληξε λέγοντας πως είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για εκείνον, καθώς ξαναζεί και ο ίδιος μέσα από αυτές τις παραστάσεις το δικό του «όνειρο» κι ένα μεγάλο κομμάτι ευτυχίας που κουβαλάει μαζί του από τη στιγμή που ανοίγει τα μάτια του μέχρι την ώρα που πέφτει να κοιμηθεί, έχοντας στο νου του τα τραγούδια και τα ακόρντα που παίζουν καθημερινά στις πρόβες.

 

Ο Παναγιώτης Κουνάδης, έχοντας την επιμέλεια του αρχειακού υλικού, αλλά και όλης της ιστορικής έρευνας που απαιτεί ένα τέτοιο αφιέρωμα, έκανε λόγο για ένα ευρύ γένος τραγουδιών, που περιλαμβάνει πολλά είδη, και όχι για ένα μόνο είδος τραγουδιού. Ακολούθως, θέλησε να απαντήσει σε πιθανό ερώτημα που θα θέσουν κάποιοι: «το ρεμπέτικο στο ΜΕΓΑΡΟ;», κάνοντας μια σύντομη αναφορά που έβγαζε το ρεμπέτικο από το περίβλημα του «περιθωρίου» στο οποίο πολλοί το είχαν εντάξει, ξεδιπλώνοντας παράλληλα τη μεγάλη γνώση του, αλλά και την αγάπη που τρέφει για τη ρεμπέτικη μουσική.

 

Ο Σωτήρης Χατζάκης, χαρακτήρισε ως μεγάλη τιμή που συμμετέχει σε αυτές τις παραστάσεις. Νιώθοντας ότι το ρεμπέτικο αφορά στην κυτταρική μνήμη, την εσωτερική ζωή και την εθνική συνοχή αυτού του τόπου και μετά από το κάλεσμα του Γιώργου Νταλάρα, ανέλαβε να σκηνοθετήσει αυτό το αφιέρωμα. Η βραδιά θα είναι απλή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του καταξιωμένου σκηνοθέτη του Εθνικού, μια βραδιά που δε στηρίζεται στα πολλά εφέ, αλλά σε θεατρικά και κινηματογραφικά στιγμιότυπα (τα δεύτερα επιμελείται ο Γρηγόρης Καραντινάκης) που αφορούν σε πραγματικά γεγονότα, αλλά με έντονα τα στοιχεία της μυθοπλασίας. Άλλωστε, τα πάντα εκτυλίσσονται στο «όνειρο» του ερμηνευτή Γιώργου Νταλάρα.

 

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, επιστρατεύοντας το χιούμορ και τον αυθορμητισμό που τον χαρακτηρίζει, μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τον Παναγιώτη Κουνάδη, θεωρώντας τον ως τον σοβαρότερο γνώστη του ρεμπέτικου τραγουδιού. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ότι συμμετέχει σε αυτή τη δουλειά ο Γιώργος Νταλάρας, καθώς προέρχεται από το ρεμπέτικο και πάνω σε αυτό στήριξε και έχτισε την πορεία του, ενώ τόνισε πως η πρωτοβουλία αυτών των παραστάσεων ανήκει κυρίως στην Άννα Νταλάρα.

Κλείνοντας τη Συνέντευξη Τύπου, ο Γιώργος Νταλάρας έκανε μια ιδιαίτερη παρουσίαση της ορχήστρας, γνωστοποιώντας μας τη συμμετοχή των δεξιοτεχνών του μπουζουκιού Μανώλη Πάππου και Βαγγέλη Τρίγκα, αλλά και των νεότερων Γιώργου Μάτσικα και Αλέκου Γλυκιώτη. Τόνισε, επίσης, τη συμμετοχή των τραγουδιστών που ήταν παρόντες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον νεαρό Ζαχαρία Καρούνη, αλλά και στον Μπάμπη Στόκα. Ιδιαίτερα για τον Μπάμπη Στόκα τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη σχέση με το ρεμπέτικο τραγούδι, την οποία ο Νταλάρας γνωρίζει καλά κι εμείς θα την ανακαλύψουμε σύντομα. Τα πρόσωπα αυτά τον έκαναν να κλείσει το λόγο του απορρίπτοντας εντελώς το ότι το ρεμπέτικο & παραδοσιακό τραγούδι είναι ένα μουσειακό τραγούδι.

Εν αναμονή των παραστάσεων, λοιπόν, οι οποίες, αν κρίνουμε από τον ενθουσιασμό, την όρεξη και τα όσα ειπώθηκαν από τους συμμετέχοντες, θα έχουν μεγάλη αξία, ιστορικά και μουσικά.

Αξιοσημείωτη είναι η πρόθεση των συντελεστών, που είχε εκφραστεί και από τον Γιώργο Νταλάρα παλαιότερα, να μεταφέρει αυτές τις παραστάσεις, τουλάχιστον όσον αφορά στο μουσικό κομμάτι, μέσα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Μετά το πέρας των παραστάσεων στο Μέγαρο θα γίνει η παρουσίασή τους σε όλες τις πανεπιστημιακές πόλεις.

 

Σχετικές πληροφορίες:

Έναρξη προπώλησης: Πέμπτη 24 Ιανουαρίου

• 11, 12, 14, 15, 16, 18 & 19 Φεβρουαρίου 2008
• Ώρα 21:00
• Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Τιμές εισιτηρίων:

• Διακεκριμένη Ζώνη 70,00 €
• Ζώνη Α 50,00 €
• Zώνη B 35,00 €
• Zώνη Γ 19,00 €
• Φοιτητικό 11,00 € (τα φοιτητικά αντιστοιχούν στις θέσεις της Γ' Ζώνης)

Πηγή: Μέγαρο Μουσικής

 

 

Παρακολουθήστε σχετικά

βίντεο από τη Συνέντευξη Τύπου

Γιώργος Νταλάραςrempetiko1.jpg Σωτήρης Χατζάκηςrempetiko2.jpg
Παναγιώτης Κουνάδηςrempetiko3.jpg Λευτέρης Παπαδόπουλοςrempetiko4.jpg Γιώργος Νταλάραςrempetiko5.jpg

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο καλλιτέχνης δεν είναι ο πιο ευαίσθητος άνθρωπος. Η αποστολή του είναι να εκφράζει τη ζωή με αισθητικό τρόπο.
Γιάννης Ζουγανέλης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

21/8/1903 Γεννήθηκε ο συνθέτης Κώστας Γιαννίδης (Γιάννης Κωνσταντινίδης)
21/8/1976 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Νίκος Βέρτης
21/8/2008 Έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο ο στιχουργός και φιλόλογος Ηλίας Κατσούλης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS