111 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Δίσκοι στο φως

Κώστας Πατσαλής

Ηλίας Λιούγκος:  «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ»
Γράφει ο Κώστας Πατσαλής


Το 1984 ο Ηλίας Λιούγκος κυκλοφόρησε τις πρώτες του συνθέσεις με τίτλο «Νυχτερινή δοκιμασία» σε ένα MINI LP. Ο δίσκος κυκλοφόρησε με τους καλύτερους οιωνούς. Και μόνο που την παραγωγή και τη  διεύθυνση της ορχήστρας ανέλαβε ο Μάνος Χατζιδάκις  τα λέει όλα!  Ο Λιούγκος  πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1976, στα «Παράλογα» του Μάνου Χατζιδάκι, ως ερμηνευτής. Η συνεργασία Χατζιδάκι – Λιούγκου υπήρξε στενή, αφού μετά τα «Παράλογα» ακολούθησαν κι άλλες συνεργασίες δισκογραφικές, αλλά και ζωντανές εμφανίσεις . Η μαθητεία του Λιούγκου πλάι στον δάσκαλό του υπήρξε καταλυτική για την μετέπειτα πορεία του. Ο Λιούγκος ποτέ δεν κυνήγησε το εφήμερο σουξέ και το εύκολο κέρδος. Κινήθηκε πάντα με αξιοπρέπεια και συνέπεια στο χώρο του καλού τραγουδιού, χωρίς να υπερκαταναλωθεί σε ανούσιες συναυλίες και άσκοπες τηλεοπτικές εμφανίσεις. Συνθέσεις του έχουν τραγουδήσει κατά καιρούς διάφοροι καλλιτέχνες όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μητροπάνος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μελίνα Κανά και βέβαια η Φλέρυ Νταντωνάκη.
Στη «Νυχτερινή δοκιμασία» παρουσιάζονται επτά συνθέσεις του Ηλία Λιούγκου, σαφώς επηρεασμένες από το χατζιδακικό κλίμα που βίωνε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι εύκολες συνθέσεις. Χρειάζονται προσεκτική ακρόαση για να μπεις στον υπέροχο και παραμυθένιο κόσμο τους. Οι ερμηνείες της Φλέρης Νταντωνάκη είναι μαγικές! Πολύ καλές οι ερμηνείες του Λιούγκου και της Ζωής Αντιόχου (Παναγιωτοπούλου).

«Νυχτερινή δοκιμασία» MINOS 050
Μουσική : Ηλίας Λιούγκος
Ενορχήστρωση : Νίκος Κυπουργός
Διεύθυνση ορχήστρας : Μάνος Χατζιδάκις


Πλευρά Α
Το γράμμα του στρατιώτη (στίχοι : Ηλίας Λιούγκος) Ηλίας Λιούγκος
Νανούρισμα (στίχοι : Γιάννης Τσέρτος) Φλέρη Νταντωνάκη
Τραγούδι για δύο (στίχοι : Ζωή Αντιόχου) Ζ.Αντιόχου-Ηλ. Λιούγκος
Φεγγαροπαρμένη (στίχοι: Ζωή Αντιόχου) Φλέρη Νταντωνάκη
Πλευρά Β
Νυχτερινός περίπατος (στίχοι: Ζωή Αντιόχου) Φλέρη Νταντωνάκη
Στην άκρη του χειμώνα (στίχοι: Ηλίας Λιούγκος) Ηλίας Λιούγκος
Θεατρίνα (στίχοι : Ζωή Αντιόχου) Ζωή Αντιόχου


Ο Μάνος Χατζιδάκις στο οπισθόφυλλο του δίσκου γράφει: «Για έναν νέο συνθέτη -τραγουδοποιό σημασία έχουν οι μνήμες του, οι επιλογές του μέσα στο σύγχρονο τραγούδι του καιρού του και οι δρόμοι που ακολουθεί για να εκφράσει μουσικά τον εαυτό του. Δρόμοι δύσκολοι αναζητήσεων ή απλοϊκοί γι’ άμεση χρήση και κατανάλωση. Ο Λιούγκος διαθέτει από τη φύση του ακριβό γούστο και σύγχρονα συντηρεί μέσα του ευγενικούς απόηχους απ’ τη γιαννιώτικη καταγωγή του. Αρχίζει να διαφαίνεται αχνό ένα προσωπικό ύφος που αργότερα – αν συνεχίσει επίπονα, δημιουργικά δίχως να κουραστεί - θ’ αποκτήσει κύρος και δύναμη. Σήμερα με τη μοναδική φωνητική παρουσία της Φλέρης και με την άρτια επεξεργασμένη ερμηνεία του Ηλία και της Ζωής έχουμε ένα μουσικό αποτέλεσμα γεμάτο ειλικρίνεια και μουσικά ευρήματα που δύσκολα συναντά κανείς στην τρέχουσα ελληνική δισκογραφία. Και πρέπει η «Νυχτερινή δοκιμασία» ν’ αντέξει στο φράγμα μιας όχι έντονης διαφήμισης μια και δεν ικανοποιεί στόχους άμεσα εμπορικούς κι εσείς να ξεκινήσετε την ακρόασή του για δυο πρωταρχικούς λόγους. Και γιατί τραγουδάει η Φλέρη, ύστερα από τόσον καιρό, και γιατί ενδιαφέρθηκα να τον διευθύνω ο ίδιος. Ύστερα θα σας αποκαλυφθεί σιγά-σιγά για το γοητευτικό μουσικό του περιεχόμενο. Παράλληλα θ΄ανακαλύψετε κι έναν καινούριο έλληνα συνθέτη, τον Ηλία Λιούγκο. Μάνος Χατζιδάκις».
Ως επίλογο να σημειώσουμε ότι στην έκδοση σε cd, το άλμπουμ κυκλοφόρησε με άλλο εξώφυλλο από την πρώτη έκδοση του δίσκου.

Η φωτογραφία του εξωφύλλου της 1ης έκδοσης είναι του Knut Bry

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι.
Οδυσσέας Ελύτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου
18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας