127 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Δίσκοι στο φως

Κώστας Πατσαλής

Τον Οκτώβρη του 1979, κυκλοφόρησε ο πολύ σημαντικός δίσκος «Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει Μπρεχτ». Οι μουσικές των Κ.Βάιλ, Χ. Άισλερ, Μπ. Μπρεχτ. Η ενορχήστρωση ανήκει στον Χένρυ Κριτσελ, ενώ τη μετάφραση έκανε ο Π. Μάτεσις.
Τα τραγούδια, βέβαια, είναι από θεατρικά έργα του πολύ σημαντικού Μπέρτολτ Μπρεχτ (Όπερα της πεντάρας, Happy end, «Ο Σβέικ στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο» κά) καθώς και από ποιητικές συλλογές του!
Η θεματολογία του Μπρεχτ, σε όλο της το μεγαλείο!.... Τα περισσότερα τραγούδια από αυτά γράφτηκαν για συγκεκριμένα θεατρικά έργα και είναι φυσικό να είναι  δεμένα με το ύφος και την  εκάστοτε  θεματολογία.  Όμως τα πραγματικά μεγάλα τραγούδια  μπορούν να σταθούν και αυτοδύναμα. Έτσι ενώ στα τραγούδια είναι εμφανείς οι θεατρικές καταβολές τους μπορεί άνετα ο ακροατής να τα ακούσει  κι ως τραγούδια αυτόνομα ,μαζεμένα σε ένα δίσκο. Στον δίσκο υπήρχε ένθετο με πολλά κατατοπιστικά κι ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του  Μπρεχτ αλλά και πληροφορίες για τα τραγούδια, οπότε ο ακροατής ενημερώνεται για θέματα που ίσως να αγνοεί  και τον βοηθούν σε μια καλύτερη ακρόαση του δίσκου και ίσως και για παραπέρα ψάξιμο.  Οι μουσικές υπέροχες και η ερμηνεία της Μ.Φαραντούρη είναι αξεπέραστη!!!!  Η Φαραντούρη που χρόνια τώρα κινείται σε ένα δρόμο μοναχικό και τόσο ιδιαίτερο, χωρίς εκπτώσεις  στην ποιότητα.  Χωρίς να είναι ηθοποιός  τολμά να ερμηνεύσει δύσκολα τραγούδια  που συνήθως αναμετρούνται μεγάλοι θεατρίνοι  κι εκείνη τα καταφέρνει περίφημα! Σ'αυτό βέβαια βοήθησε και η θεατρική διδασκαλία του Θ. Τερζόπουλου.
Το τραγούδι που ξέρουν οι περισσότεροι είναι "Η Τζένη των πειρατών" ίσως και από την ερμηνεία της Μ. Μερκούρη … Το  τραγούδησε χρόνια αργότερα (1987)  η Αλεξίου στα "Απρόβλεπτα" (υπό τον Μ.Χατζιδάκι) και η Τ. Τσανακλίδου στο "LIVE" (1997)..... Ο δίσκος όμως περιέχει κι άλλα εξαίρετα τραγούδια  όπως  τα: «Μπαλάντα του νεκρού στρατιώτη», «Η μπαλάντα του Σολομώντα», «Μακ ο μαχαιροβγάλτης», «ΑLAMBAMA SONG» … Σίγουρα τα τραγούδια δεν ανήκουν στα «εύπεπτα»  σουξεδάκια της κάθε εποχής. Αυτό όμως δεν αναιρεί τη σημαντικότητα του δίσκου αλλά και τη διαχρονικότητά του!
Με λίγα λόγια...ένας δίσκος-απόκτημα!
 
Τίτλος: «Η ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΜΠΡΕΧΤ»  DAL-MSM 355
Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ (Μπ. Μπρεχτ)
Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ (Μπ.Μπρεχτ)
ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΑΛΟΓΟΥ (Μπ.Μπεχτ- Χ.Αϊσλερ)
Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ (Μπ.Μπεχτ- Κ. Βάιλ)
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΜΟΛΔΑΒΑ (Μπ.Μπεχτ- Χ.Αϊσλερ)
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (Μπ.Μπεχτ- Χ.Αϊσλερ)
Ο ΜΑΚ Ο ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ (Μπ.Μπεχτ- Κ.Βάιλ)
ΣΟΥΡΑΜΠΑΓΙΑ ΤΖΩΝΝΥ (Μπ.Μπεχτ- Κ.Βάιλ)
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΤΑ ΦΑΝΤΑΡΟΥ (Μπ.Μπεχτ- Χ.Αϊσλερ)
Η ΤΖΕΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ (Μπ.Μπεχτ- Κ.Βάιλ)
ALAMBAMA SONG (Μπ.Μπεχτ- Κ.Βάιλ)
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (Μπ.Μπεχτ- Χ.Αϊσλερ)
Την παραγωγή είχε κάνει ο Αχιλλέας Θεοφίλου
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Στην άμμο τα έργα στήνονται μεγάλα των ανθρώπων και σαν παιδάκι τα γκρεμίζει ο Χρόνος με το πόδι.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής