79 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
13.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Δίσκοι στο φως

Τάσος Π. Καραντής

Ο Σπύρος Παπαβασιλείου (1940 - 2009) είναι περισσότερο γνωστός ως μαέστρος, παρότι είναι και συνθέτης εκατοντάδων τραγουδιών, έχοντας συνεργαστεί δισκογραφικά με τους μεγαλύτερους ερμηνευτές του τραγουδιού μας : Μαρινέλλα, Μοσχολιού, Διονυσίου, Καλογιάννη, Πάριο, Μητροπάνο, Βίσση κ.ά.  Πολύ πρόχειρα, θυμίζω μεγάλες επιτυχίες του, που τις ξέρετε όλοι: «Καλοκαίρια και χειμώνες» (Μητροπάνος), «Σ’ αγαπώ σαν αμαρτία» (Μητροπάνος), «Όμορφή μου Κατερίνα» (Καλογιάννης) κ.ά.
Το 1987 ο Σπύρος Παπαβασιλείου, μαζί με τον στιχουργό Λάκη Τεάζη, κυκλοφόρησαν έναν κύκλο λαϊκών τραγουδιών με τον τίτλο «Το δικό μας τραγούδι» (Polydor/1987) κι ερμηνευτές τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Δημήτρη Κοντολάζο και την Κατερίνα Στανίση. Ο Παπαβασιλείου ερχόταν από την συνεργασία του με την Μοσχολιού(«Στους ανήσυχους δρόμους»/1986), όπου συμμετείχε κι ο Τεάζης ως στιχουργός σε μερικά τραγούδια, κι ο Τεάζης από τη συνεργασία του με τον Σταύρο Κουγιουμτζή για έναν ολόκληρο δίσκο με τον Μητροπάνο («Τα νυχτέρια μας»/1985). Οι τρεις ερμηνευτές του δίσκου του Παπαβασιλείου και του Τεάζη, ήταν από τους πιο δημοφιλείς της δεκαετίας του ’80. Ο Μητροπάνος, φυσικά, ήταν κι είναι ένα διαχρονικό όνομα, αλλά κι ο Κοντολάζος με την Στανίση - πέρα από την μεγάλη εμπορικότητα που είχαν τη συγκεκριμένη δεκαετία – αποδείχτηκε ότι είχαν κι αυτοί διάρκεια ως τις μέρες μας, αφού πρόκειται για πολύ καλές λαϊκές φωνές.
«Το δικό μας τραγούδι» ακολουθεί την κλασική συνταγή των 12 τραγουδιών κι, όπως γράφουν οι δυο δημιουργοί του, στο οπισθόφυλλο του δίσκου : «… το δικό μας τραγούδι δεν αλλάζει την ιστορία, δεν παρακινεί πληθυσμούς … απλό και ταπεινό μπαινοβγαίνει φοβισμένα στην τρομακτική εποχή που ζούμε για να φωνάξει “υπάρχουμε ακόμα κι αγαπάμε”». Αυτή είναι κι θεματολογία του, ο έρωτας, μέσα από λαϊκά τραγούδια, χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης δεκαετίας. Οι ενορχηστρώσεις κι η διεύθυνση ορχήστρας ανήκουν, φυσικά, στον ίδιο τον Σπύρο Παπαβασιλείου, ενώ παίζουν 12 μουσικοί “Ά Εθνικής”:  Γιώργος Μεταλληνός(ντραμς), Γιάννης Σαρίκος(ντραμς), Νίκος Χριστοδουλής(κρουστά), Γιώργος Γριτσόπουλος(μπάσο), Κώστας Νικολόπουλος(ακουστική και κλασική κιθάρα), Νίκος Καραχάλιος(ηλεκτρική κιθάρα), Βασίλης Σαλέας (κλαρίνο), Λευτέρης Ζέρβας (βιολί), Στέλιος Βήχος (βιολί), Χρήστος Ζερμπίνος (ακορντεόν), Γιάννης Μπιθικώτσης (μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά), Θόδωρος Καμπουρίδης(ούτι) και Χρήστος Κωνσταντινίδης(keyboards).    
Όλα τα κομμάτια είναι, το καθένα τους, γραμμένα πάνω στη φωνή και το ερμηνευτικό προφίλ του κάθε τραγουδιστή, και, χωρίς να φέρνουν κάτι το νέο, υπηρετούν τίμια και χωρίς ακρότητες το λαϊκό ύφος των ’80ς. Το ομότιτλο(«Το δικό μας τραγούδι») το ερμηνεύουν κι οι τρεις ερμηνευτές μαζί, ενώ από τα υπόλοιπα 11, 3 λέει ο Μητροπάνος, 4 ο Κοντολάζος και 4 η Στανίση. Στις δεύτερες φωνές είναι η Βάσω Κυριαζή.
«Το δικό μας τραγούδι» δεν έβγαλε σουξέ, ίσως ήταν κι ένας από τους λόγους που αυτή η δουλειά έμεινε μόνο σε LP και δεν κυκλοφόρησε σε cd. Ο δίσκος δεν είναι κακός, κάθε άλλο, κι υπάρχουν κι οι πιο καλές στιγμές που ξεχωρίζουν («Αυτή η αγάπη»/Κοντολάζος, «Τρελός δεν είμαι»/Μητροπάνος, «Δεν μπορούν να μας χωρίσουν»/Κοντολάζος κ.ά.), αλλά, ήταν τόσο μεγάλη η παραγωγή τη δεκαετία του ’80, τη δεκαετία, δηλαδή, της ακμής του νεότερου λαϊκού μας τραγουδιού, και με μεγάλους πρωταγωνιστές(Νικολόπουλος – Σούκας - Μουσαφίρης) που είχαν σαρώσει τα πάντα, με τις συνεχείς επιτυχίες του, που η έλλειψη “κραυγαλέου” σουξέ, δεν άφηνε περιθώρια για την όποια διάκριση.
Κι όμως, αυτή η δουλειά περιλαμβάνει ένα πολύ στιβαρό λαϊκό κομμάτι(«Πάντα ήμουν μόνος»), που, πραγματικά, έχει όλα τα υλικά του διαχρονικού και που – κάνει εντύπωση ότι - δεν το λέει ο, “αντιπροσωπευτικός τραγουδιστής” του Παπαβασιλείου, ο Μητροπάνος, αλλά ο Δημήτρης Κοντολάζος, ίσως, γιατί ταιριάζει γάντι στην γάργαρη φωνή του που το αποδίδει συγκλονιστικά! Όταν, το 2009, στα πλαίσια μιας συνέντευξης, το θύμισα στον Κοντολάζο, αμέσως, μου το τραγούδησε α καπέλα, κάνοντας μου ένα μεγάλο δώρο! Αυτό όμως δείχνει και σε πόση εκτίμηση είχε το συγκεκριμένο τραγούδι, το οποίο δεν αποτέλεσε σουξέ του, αλλά, 22 χρόνια μετά, το είχε στα χείλη του! Γι’ αυτό το “κρυφό – διαμάντι” λοιπόν, αλλά και όλον αυτόν το κύκλο τραγουδιών, που, νηφάλια και χωρίς να φωνάζουν, δίνουν μια χαρακτηριστική εικόνα μια μερίδας των λαϊκών των ’80ς, αξίζει, αυτός ο δίσκος να “έρθει στο φως”.
 
Τα περιεχόμενα του δίσκου
01 ΠΑΝΤΑ ΗΜΟΥΝ ΜΟΝΟΣ Δ. Κοντολάζος
02 ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ Κ. Στανίση
03 ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΡΙΚΗΣ * Δ. Μητροπάνος
04 Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ Κ. Στανίση
05 Η ΓΥΝΑΙΚΑ Δ. Κοντολάζος
06 ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ Δ. Κοντολάζος, Κ. Στανίση, Δ. Μητροπάνος
* σεκόντο: Βάσω Κυριαζή
07 ΧΟΡΕΨΕ ΧΟΡΕΨΕ Κ. Στανίση
08 ΑΥΤΗ Η ΑΓΑΠΗ Δ. Κοντολάζος
09 ΣΕ ΦΩΝΑΖΩ ΝΑΡΘΕΙΣ Κ. Στανίση
10 ΤΡΕΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Δ. Μητροπάνος
11 ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΟΥΝ Δ. Κοντολάζος
12 ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΨΕΥΤΡΑ Δ. Μητροπάνος
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε στην πρώτη θέση της επικαιρότητας, όπως τον καιρό της χούντας. Με τη διαφορά ότι τότε ήταν όλοι μαζί μας, ήθελαν να μας βοηθήσουν. Τώρα είναι όλοι εναντίον μας
Νάνα Μούσχουρη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων

ΤΥΧΑΙΑ TAGS