88 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.07.2019
Ορφέας | Main Feed
Κώστας Πατσαλής

«Τα χρόνια της θύελλας» είναι ο τίτλος μίας ελληνικής πολεμικής κινηματογραφικής ταινίας, του 1984, σε σκηνοθεσία και σενάριο Νίκου Τζίμα, και πρωταγωνιστές τους Μάνο Κατράκη, Τίτο Βανδή, Χρήστο Καλαβρούζο, Μιχάλη Σταματάκη, Κατερίνα Κουτρουβίδα, Μενέλαο Ντάφλο κά. Η υπόθεση της ταινίας έχει ως θέμα τη συγκλονιστική περιπέτεια δύο φίλων. Ξεκίνησαν από το έπος του '40 στην Πίνδο, πέρασαν στην Αντίσταση και μετά σύρθηκαν στον Εμφύλιο Πόλεμο και κυνηγήθηκαν Μετεμφυλιακά. Η ιστορία φτάνει μέχρι το 1980.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1985 σε ήχο ΜΟΝΟ «για ν'αντανακλά τη γνώριμη ηχητική που έχουν οι ελληνικές αίθουσες προβολής» αναφέρει ο συνθέτης Γ. Μαρκόπουλος στο σημείωμα του δίσκου. Τα soundtrack συνήθως ζουν υπάρχουν μαζί με την ταινία για την οποία φτιάχτηκαν. Η συγκεκριμένη μουσική και τα τραγούδια του Μαρκόπουλου πιστεύω πως αντέχουν και μόνα τους! Ο Μαρκόπουλος έχει κάνει υπέροχη δουλειά κι από παντού αναδύεται άρωμα της παράδοσης , από την οποία είναι βαθύτατα επηρεασμένο όλο το έργο του συνθέτη. Ήχοι επηρεασμένοι από την ηπειρώτικη αλλά και από την κρητική μουσική (Χορός στο ξέφωτο). «…Με τον τρόπο που εργάστηκα, η παράλληλη δράση εικόνας και μουσικής έδωσε την αφορμή να εμφανιστεί μια απλή λαϊκή συμφωνία. Ο δίσκος αυτός περιέχει το χαρακτήρα και την ιδεολογία του μουσικού μου έργου…» αναφέρει ο συνθέτης-μεταξύ άλλων-στο σημείωμα του δίσκου. Οι ερμηνευτές είναι πλήρως εναρμονισμένοι με το ύφος του συνθέτη -άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται...
Στο τραγούδι –θρήνο των τίτλων η Βασιλική Λαβίνα είναι συγκλονιστική! Πολύ δυνατό και λιτό (στην ενορχήστρωση) το ζεϊμπέκικο «Καλύτερα ο θάνατος» σε στίχους του Λ.Παπαδόπουλου και υπέροχη η ερμηνεία του Ηλία Κλωναρίδη. Πανέμορφο και μελωδικό το «Περνούσανε μαύρη ζωή» που προκαλεί ψυχική ανάταση στον ακροατή. Δυνατές στιγμές χαρίζουν στον ακροατή τα ορχηστρικά «Ερωτικές σημειώσεις», «Κυνηγητό στα δάση» και ο «Χορός στο ξέφωτο». Η αποτύπωση της φωνής του Μ.Κατράκη -που ήταν και η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση-είναι συγκλονιστική!
Το 5ο , το 7ο , 10ο μουσικό κομμάτι δεν ακούστηκαν στην ταινία.

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ - 1985 (ΜΙNOS 557 MONO)
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Ενορχήστρωση & Δ/νση Ορχήστρας Γ.Μαρκόπουλος

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ , (Αντ.Ανδρικάκης) Β.Λαβίνα
ΚΑΛΥΤΕΡΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ , (Λ.Παπαδόπουλος) Η.Κλωναρίδης - Β.Λαβίνα
Η ΣΚΗΝΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ
ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ , ορχήστρα
ΠΕΡΝΟΥΣΑΝΕ ΜΑΥΡΗ ΖΩΗ, (Γ.Μαρκόπουλος)Β.Λαβίνα
ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ, ορχήστρα (Κλαρίνο Τ.Χαλκιάς, Λύρα Χ.Γαργανουράκης)
ΜΗΤΕ ΝΕΡΟ ΜΗΤΕ ΦΕΓΓΑΡΙ, (Β.Λεοντάρης) Β.Λαβίνα & χορωδία
ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΣΤΑ ΔΑΣΗ, ορχήστρα
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ, (Γ.Μαρκόπουλος) Θ.Θωμαϊδης
ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ , ορχήστρα
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ, (Α.Ανδρικάκης) Β.Λαβίνα
ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ (Γ.Μαρκόπουλος) Β.Λαβίνα

Η εικοσαμελής μικτή χορωδία είναι σε διδασκαλία του Αντ.Κοντογεωργίου.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Υπερτερεί συντριπτικώς ο πόλεμος.
Γιώργος Σεφέρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/7/1996 Πέθανε στην Αθήνα, χτυπημένη από τον καρκίνο, η ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη. Στην κινηματογραφική της καριέρα, τραγούδησε τραγούδια πολλών μεγάλων συνθετών.
23/7/2011 Πέθανε στο Λονδίνο η τραγουδίστρια Amy Winehouse

ΤΥΧΑΙΑ TAGS