74 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

«Οι Φωνές σ’ αυτή την πόλη» Ogdoo Music Group / 2014

Γράφει ο : Τάσος Π. Καραντής


Ένας δίσκος, με την – αλά παλαιά – συνταγή των 12 τραγουδιών, που υπογράφονται, από ένα δίδυμο(συνθέτης - στιχουργός) δημιουργών(μουσική : Ανδρέας Κατσιγιάννης, στίχοι : Νίκος Αναγνωστάκης), αλλά, με την ιδιαιτερότητα, ότι είναι πολυσυλλεκτικός, ως προς τους τραγουδιστές που ερμηνεύουν τα τραγούδια, οι οποίοι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι νέα παιδιά και νέες φωνές.

Αυτή εξάλλου είναι κι «φιλοσοφία» κι ο σκοπός αυτής της έκδοσης, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, που τη συνοδεύει : «…να αναδειχθούν  νέα, και «καθαρά» πρόσωπα με ταλέντο στο τραγούδι, μέσα από μια κυκλοφορία αξιώσεων σε όλα τα επίπεδα…(και να βρουν)…στέρεο  βήμα για να προβάλλουν τις ικανότητές τους. Και μάλιστα με τον ορθόδοξο τρόπο σε μια περίοδο που οι ατραποί του τραγουδιού έχουν αντικατασταθεί από εξωτραγουδιστικούς διαύλους.».

Ενδεικτικός, εξάλλου, είναι κι ο τίτλος αυτού του δίσκου(«Οι φωνές σ’ αυτή την πόλη»), ο οποίος κυκλοφορεί, από το «Ogdoo Music Group», που αποτελεί, μια, παράλληλη, δραστηριότητα του διαδικτυακού μουσικού περιοδικού «ΟΓΔΟΟΥ», το οποίο ανοίγεται – εφόσον έχει την οικονομική δυνατότητα - και στον τομέα της κυκλοφορίας δίσκων στην εποχή μας, κι όλο αυτό, δεν μπορεί, παρά να είναι επαινετέο.

Όπως, επαινετέος, είναι, για άλλη μια φορά, ο ρόλος του Γιώργου Νταλάρα, σ’ αυτήν την δισκογραφική δουλειά, ο οποίος, όπως αναφέρεται στο δ.Τ., έχει την «κομβική» παρουσία  και «επιμελητεία» του cd. Και, βέβαια, συμμετέχει κι ως μουσικός κι ερμηνευτής, τραγουδώντας τέσσερα(4) τραγούδια.

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης κι ο Νίκος Αναγνωστάκης είναι το δίδυμο των δημιουργών του δίσκου, αλλά ας αναφέρουμε και τις νέες(αντρικές) φωνές που μας παρουσιάζονται μέσα απ’ αυτόν : Δημήτρης Γακιόπουλος, Ανδρέας Λάφης, Θανάσης Ματζίλης, Θοδωρής Μέρμηγκας, Απόστολος Μόσιος και Βασίλης Προδρόμου. Τραγουδάει, επίσης, η, ήδη, καθιερωμένη(κι ως όνομα κι ως αξία) Ασπασία Στρατηγού και η – έκπληξη του φετινού χειμώνα, που κέρδισε τις εντυπώσεις στην μουσικοθεατρική παράσταση «Ξημερώνει Κυριακή» - Δήμητρα Σταθοπούλου, σ’ ένα ντουέτο με τον Δημήτρη Μπάση, ως και δισκογραφική προέκταση της μουσικοθεατρικής συνεργασίας τους που προηγήθηκε. Και, βέβαια, ο Γιώργος Νταλάρας.

«Οι φωνές σ’ αυτή την πόλη», αναφέρεται, πάλι στο δ.Τ. (δίνοντας και το μουσικό ύφος του δίσκου), πως περιέχουν 12 σύγχρονα λαϊκά τραγούδια. Θα συμφωνήσω, βασικά, αλλά, κατά την προσωπική μου άποψη, έχουμε 12 εντεχνολαϊκά τραγούδια, αφού, τόσο μουσικά, όσο και στιχουργικά, δείχνουν να έχουν τις ρίζες τους στο σύγχρονο εντεχνολαϊκό κι όχι στο ορθόδοξο κλασικό λαϊκό και, σαφώς, όχι σ’ αυτό που σήμερα ονομάζουμε(με αρκετές αντιγνωμίες) σύγχρονο λαϊκό. Την αυθεντική λαϊκότητα, δηλαδή, την βρίσκω, περισσότερο σε κάποιες ενορχηστρώσεις και σε κάποιες ερμηνείες, που παραπέμπουν σε γνωστές λαϊκές ερμηνευτικές σχολές.

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης είναι ένας από τους καλύτερους – και πολλών και διαφορετικών δυνατοτήτων – συνθέτης, αλλά η αλήθεια είναι, πως το δυνατό του σημείο, βρίσκεται στα τραγούδια που οι ρίζες τους πηγάζουν από την δημοτική και σμυρναίικη μουσική παράδοση. Τα λαϊκά(εντεχνολαϊκά) του, τουλάχιστον, αυτά που ακούω σ’ αυτόν το δίσκο, είναι καλά τραγούδια, μα χωρίς – πώς να το πω; - τις υψηλές εμπνεύσεις. Ο Νίκος Αναγνωστάκης, γράφει ένα στρωτό κι έντιμο στίχο, με λαϊκά και πιο λόγια στοιχεία, που είναι μέσα στην εποχή μας και την καταγράφει, αλλά του λείπει το μεγαλείο των μεγάλων λαϊκών στιχουργών μας, που οι στίχοι τους εμπεριέχουν την «ποίηση» στην «απλότητα». Τα 12 τραγούδια είναι, κυρίως, ερωτικά, με κοινωνικές πινελιές.

Τα νέα παιδιά που συμμετέχουν και παρουσιάζονται, δεν θα μπω στην διαδικασία να τους κρίνω, από ένα μόνο τραγούδι, αλλά, απλά, θα αναφέρω – εντελώς προσωπικά/υποκειμενικά – κάποιες φωνές, που μου θύμισαν(όχι ως αντίγραφα, αλλά ως αφομοιωμένες ερμηνευτικά) κάποιες «σχολές» καλών λαϊκών τραγουδιστών. Έτσι, ο Βασίλης Προδρόμου, θα μπορούσε να είναι ο συνεχιστής του ερμηνευτικού ύφους του Μιχάλη Δημητριάδη(αν κι ο σημαντικός αυτός τραγουδιστής είναι νέος κι ακμαίος ακόμα), ο Δημήτρης Γακιόπουλος είναι μια ενδιαφέρουσα λαϊκή φωνή του ερμηνευτικού ύφους του βετεράνου Γιάννη Ντουνιά(που κι αυτός όμως είναι ενεργός και, μάλιστα, βρίσκεται στην κορυφή της ωριμότητάς του), ενώ ο Θοδωρής Μέρμηγκας, με παρέπεμψε στο ερμηνευτικό ύφος του Δημήτρη Κοντογιάννη. Η φωνή – αποκάλυψη, εδώ μπορώ να την  ξεχωρίσω αντικειμενικά, είναι αυτή της Δήμητρας Σταθοπούλου, μια στιβαρή γυναικεία λαϊκή φωνή, που έχει να μας δώσει πολλά, αν βρει το κατάλληλο υλικό. Πάντως, το ντουέτο της με τον Μπάση είναι η καλύτερη δυνατή εκκίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Ασπασία Στρατηγού, δεν είναι νέο πρόσωπο, είναι ήδη γνωστή και με σταθερή ερμηνευτική αξία, αλλά μου έδωσε τη εντύπωση, πως ερμηνεύει, στο ύφος της μεν, αλλά κάπως μανιερίστικα το τραγούδι της. Ίσως να παίζει ρόλο και το ίδιο το κομμάτι που της δόθηκε, οπότε τι να κάνει ως ερμηνεύτρια, πέρα από αυτό που ξέρει και μπορεί και κάνει καλά. Τέλος, ο Γιώργος Νταλάρας, για άλλη μια φορά, σ’ ότι κι αν τραγουδήσει, μας χαρίζει πλουσιοπάροχα τις δεινές – και κάθε φορά καινοτόμες – ερμηνείες του και λέει κι ένα από τα καλύτερα τραγούδια το δίσκου, το εναρκτήριο.

Περνώντας στα τραγούδια, δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις κάποια, κι αυτό είναι καλό και κακό. Καλό, γιατί αυτό δείχνει ότι όλα έχουν ένα στάνταρ κι είναι καλοφτιαγμένα, και, κακό, γιατί, ενώ υπάρχουν 3-4 τραγούδια, πολύ αξιόλογα, δεν υπάρχει το σουξέ, το τραγούδι δηλαδή, που – χωρίς να χάνει σε ποιότητα – μπορεί να απομνημονευτεί(μουσικά και στιχουργικά) και να περάσει στο ευρύ κοινό. Ίσως, τα στοιχεία αυτά, να τα έχει το «Τι τα ’θελες, τι τα ’θελα», που ερμηνεύει ο Βασίλης Προδρόμου, αλλά δεν ξέρω, να θα τα καταφέρει να το περάσει ένας τόσο νέος τραγουδιστής, εκτός αν καταφέρει(και μακάρι) να κάνει την έκπληξη. Ο Γιώργος Νταλάρας, μας δίνει ακόμα μια υψηλή κορυφή, με την ερμηνεία του στο, πολύ καλό, τραγούδι «Ένα σημάδι του θεού» κι από δίπλα του, στέκεται ισάξια, κι ως τραγούδι κι ως ερμηνεία, το ντουέτου του Δημήτρη Μπάση με τη Δήμητρα Σταθοπούλου, στο «Μαλώνω την καρδιά».

Ολοκληρώνοντας, προσωπικά θα ερμήνευα, παντοιοτρόπως, το υλικό όλου του δίσκου, παραλλάσσοντας το τίτλο του(ως επεξήγηση) σε «Οι νέες φωνές σ’ αυτήν την πόλη σε τραγούδια εντεχνολαϊκά». Δεν μπορώ να πω, το κλασικό, πως «Οι φωνές σ’ αυτή την πόλη», είναι ένας δίσκος που δεν πρέπει να λείπει από καμιά δισκοθήκη, αλλά θα πω, πως είναι μια έντιμη και καλών προθέσεων, προσπάθεια(και αξίζει το μπράβο σε όλους τους συντελεστές της), που απευθύνεται σ’ αυτούς που ψάχνουν, πάντα, το νέο, ειδικά μέσα από μια έκδοση – στο σύνολό της – σοβαρή κι άρτια.


Τα τραγούδια :

 
1    ΕΝΑ ΣΗΜΑΔΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ – Γιώργος Νταλάρας       
2    ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΠΛΑΤΥ ΟΥΡΑΝΟ – Απόστολος Μόσιος       
3    ΤΙ ΤΑ ‘ΘΕΛΕΣ, ΤΙ ΤΑ ‘ΘΕΛΑ - Βασίλης Προδρόμου       
4    ΠΑΡΕ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ - Δημήτρης Γακιόπουλος       
5    ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΣΤ’ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ – Γιώργος Νταλάρας       
6    ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ - Θανάσης Ματζίλης       
7    ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ – Γιώργος Νταλάρας       
8    ΕΧΕΙ Η ΑΓΑΠΗ ΔΥΝΑΜΗ - Θοδωρής Μέρμηγκας       
9    ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ - Ασπασία Στρατηγού       
10    ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΥΤΟ - Ανδρέας Λάφης       
11    ΜΑΛΩΝΩ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ - Δημήτρης Μπάσης, Δήμητρα Σταθοπούλου       
12    ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΗ – Γιώργος Νταλάρας    

 
  

 
 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δε με αφορούν. Τί θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να ‘στε όλοι καλά. Στον τάφο μου να γράψετε: «Αντιστάθηκε το 1941 - 1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967 - 1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989 - 1996 στην ηθική σήψη». Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια.
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (1922 - 2011), νομικός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS