157 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Κώστας Πατσαλής

Δημήτρης Υφαντής - «ΚΡΑΣΟΜΗΛΙΑ» | MLK, 2013

Δισκοκριτικές

Κώστας Πατσαλής

Δημήτρης Υφαντής «ΚΡΑΣΟΜΗΛΙΑ»/ MLK 2013
Γράφει ο Κώστας  Πατσαλής


   Ο Δημήτρης Υφαντής, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του «Τριφώνου», επιστρέφει στη δισκογραφία με έναν προσωπικό δίσκο – πρόταση. Δεν ερμηνεύει μόνο τα τραγούδια, αλλά έχει γράψει τους στίχους και τη μουσική.

Ο ίδιος στο ένθετο του cd γράφει: «Η «Κρασομηλιά» γεννήθηκε μέσα μου σαν ένα ανυπόμονο δέντρο που γύρευε τη στιγμή ν’ απλώσει τα κλωνάρια του. Τριγυρνούσε μέσα μου σαν μια όμορφη κοπέλα με κατακκόκινα μάγουλα. Τώρα μοιράζομαι μαζί σας τα 13 κλαδιά της που γίναν τα τραγούδια μου…».

Τα τραγούδια έχουν βαθιές καταβολές από την παραδοσιακή μουσική. Άλλωστε και ο ίδιος ο δημιουργός τους, δεν έκρυψε ποτέ τη στενή σχέση του με την παράδοση της πατρίδας μας. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό! Οι μελωδίες και οι ρυθμοί του χτες, μπερδεύονται αρμονικά με τους σημερινούς ήχους. Σε αυτό βοηθά και η ενορχήστρωση. Στις ενορχηστρώσεις σμίγουν τα παραδοσιακά όργανα, διονυσιακά και τρυφερά, απλά και εντυπωσιακά με τον ηλεκτρικό ήχο της εποχής μας. Οι στίχοι είναι ευρηματικοί και δείχνουν μια  εσωτερικότητα, ευαισθησία  και μια βαθιά πνευματική καλλιέργεια του Δημήτρη Υφαντή. Πρόκειται για 13 νέα τραγούδια ή για 13 ιστορίες, με δράκους και ξωτικά να εναλλάσσονται με τον έρωτα και τους προβληματισμούς του σήμερα. Χαρακτηριστικοί είναι και οι τίτλοι των τραγουδιών όπως «Αράχνη», «Γριά», «Δράκοντας»… Μεγάλο τόλμημα σε μια δισκογραφία που αναλώνεται σε χιλιοειπωμένα θέματα (σ΄αγαπώ, μ’ αγαπάς, χωρίσαμε, κλαίω, πίνω κτλ.), να κυκλοφορεί κανείς δισκογραφική δουλειά με παραμυθοϊστορίες που όλες, βέβαια,  έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν!  

Στη σημερινή επίπεδη εποχή δουλειές σαν του Υφαντή μας γεμίζουν ελπίδα κι αισιοδοξία για το μέλλον του καλού ελληνικού τραγουδιού.  Ο Δημήτρης Υφαντής ερμηνεύει μοναδικά τα τραγούδια του. Είναι φανερό ότι έχει αγαπήσει πολύ –και δικαίως - αυτή τη δουλειά. Μαζί του συμπράττουν και ο Παντελής Θαλασσινός, ο Γιάννης Κότσιρας και ο Γρηγόρης Κλιούμης με τα Υπόγεια Ρεύματα, ερμηνεύοντας από ένα τραγούδι μαζί με τον Δημήτρη Υφαντή. Επίσης σε ένα τραγούδι συμμετέχει η Χορωδία Δασκάλων Ιωαννίνων και στο τελευταίο τραγούδι του άλμπουμ συμμετέχει η Χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων.

 


ΚΡΑΣΟΜΗΛΙΑ / MLK 3207
Μουσική-στίχοι – ερμηνεία: Δημήτρης Υφαντής
1. ΔΡΑΚΟΝΤΑΣ
2. ΓΡΙΑ
3. ΣΚΑΝΤΖΟΧΕΙΡΟΣ
4. ΚΡΑΣΟΜΗΛΙΑ
5. ΜΑΪΜΟΥ
6. ΑΡΑΧΝΗ (Υπόγεια Ρεύματα –Δ.Υφαντής)
7. ΜΕ ΤΟ ΑΜΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΧΙ (Γιάννης Κότσιρας-Δ.Υφαντής)
8. ΡΑΚΟΜΕΛΟ
9. ΜΠΕΡΝΤΕΣ
10. ΜΑΓΝΗΤΗΣ (Παντελής Θαλασσινός-Δ.Υφαντής)
11. ΞΩΤΙΚΑ (συμμετέχει η Χορωδία Δασκάλων Ιωαννίνων)
12. ΚΟΡΑΚΙ
13. ΟΡΧΗΣΤΡΟΥΛΑ (συμμετέχει η Χορωδία του 1ου Δημοτ. Σχ. Ιωαννίνων)

 


Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποια τραγούδια θα διαλέγαμε τα «Δράκοντας», «Σκαντζόχοιρος», «Αράχνη», «Κρασομηλιά», «Ορχηστρούλα»  και τα «Ξωτικά».
Ο Δημήτρης Υφαντής αφιέρωσε το άλμπουμ «στον Γιώργο Περαντάκο που δεν πρόλαβε να το ακούσει και στην υπέροχη Ράνια του».
Μια υπέροχη δουλειά που πρέπει να ακούσετε!

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο καλλιτέχνης δεν είναι ο πιο ευαίσθητος άνθρωπος. Η αποστολή του είναι να εκφράζει τη ζωή με αισθητικό τρόπο.
Γιάννης Ζουγανέλης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS