77 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Σάκης Ιντζεβίδης

ΜΠΡΑΤΙΜΙΑ (greek folk music)

Δισκοκριτικές

Σάκης Ιντζεβίδης

ΜΠΡΑΤΙΜΙΑ (greek folk music)

Γράφει ο Σάκης Ιντζεβίδης


Τα "μπρατίμια" είναι ένας εθιμοτυπικός όρος που προέρχεται κυρίως από τους παραδοσιακούς γάμους και αναφέρεται στους στενούς φίλους του γαμπρού ή της νύφης και, γενικότερα, στα άτομα με τα οποία μας δένουν ισχυροί δεσμοί φιλίας. Τα "μπρατίμια" αναλαμβάνουν το ξύρισμα του γαμπρού, με τη συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών, βοηθούν στο γλέντι που προηγείται του γάμου και, την ημέρα του γάμου, είναι αυτοί που συνοδεύουν τη νύφη στην εκκλησία.

Τα Μπρατίμια είναι ένα νέο μουσικό σχήμα από την Βόρεια Ελλάδα που αποτελείται από μουσικούς οι οποίοι από μικρή ηλικία γαλουχήθηκαν στα παραδοσιακά-δημοτικά πανηγύρια και γλέντια (γαμήλια και μη). Η αγάπη και το μεράκι τους για την παραδοσιακή δημοτική μουσική, καθώς και η πολύχρονη συνεργασία τους στο μουσικό αυτό χώρο, είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση ενός συμπαγούς πυρήνα με τους Νίκο Αγγούση-Δοϊτσίδη(κλαρίνο), Μάκη Μπακλατζή(τραγούδι, βιολί), Δημήτρη Παναγούλια(κρουστά), και τον Γιάννη Πούλιο(Λαούτο). Τα είκοσι εφτά τραγούδια που αποτελούν το άλμπουμ(επιλεγμένα και διαμορφωμένα σε διάρκεια όπως ακριβώς θα τα ακούγαμε ζωντανά) είναι γνωστά σε όλους πιστεύω, απλά θέλω να μείνω στην πολύ καλή εκτέλεση τους από τα Μπρατίμια. Σίγουρα ένα cd που επιβεβαιώνει ότι η παραδοσιακή μουσική είναι ζωντανή, περνώντας από γενιά σε γενιά με αξιοσημείωτα μεγάλο ενδιαφέρον.

Η ανάγκη που είχαν τα Μπρατίμια να καταγράψουν μια μουσική διαδρομή, η οποία, ξεκινάει από τη Μακεδονία, κάνει ένα γύρο στη Θράκη, στη Μικρά Ασία, στα νησιά του Αιγαίου, στη Στερεά Ελλάδα και στην Ήπειρο και καταλήγει τελικά εκεί απ' όπου ξεκίνησε, είναι ένα έργο πολύ αξιόλογο και πρέπει να υπάρχει στην μουσική συλλογή όσων αγαπούν το παραδοσιακό είδος.

 


Κυκλοφορεί από την POLYPHONON-ΠΟΛΥΦΩΝΟΝ (copyright 2013) και διανέμεται σε επιλεγμένα δισκοπωλεία και χώρους πολιτισμού από την ΕΜΣΕ (www.emse.gr/shop)

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο καιρός σκουλήκιασε.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του