117 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
24.08.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Κώστας ΣμοκοβίτηςΟ δίσκος κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρία MINOS-EMI

Ο Κώστας Σμοκοβίτης είναι μια από τις πιο όμορφες φωνές της δεκαετίας του ’70. Τραγουδιστής, με ιδιαίτερη χροιά, που τις ερμηνείες του τις διακρίνει η τρυφερότητα κι η μελωδικότητα. Ερμήνευσε τραγούδια μεγάλων συνθέτων κι η φωνή του συνδέθηκε με γνωστές επιτυχίες της εποχής. Είναι, μάλλον, αρμοδιότητα της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού και της δισκογραφίας, να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί αυτός ο σπουδαίος τραγουδιστής – παρότι και στη συνέχεια δισκογράφησε τραγούδια εξαιρετικών συνθετών – δεν είχε μια ανάλογη της αξίας του μεγάλη καριέρα.

Πάντως, πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε, από τη MINOS - EMI , μια συλλογή με τον τίτλο «Κώστας Σμοκοβίτης – 20 ανεπανάληπτες ηχογραφήσεις», στην οποία εμπεριέχονται οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Σμοκοβίτη της “χρυσής περιόδου” του (1973 – 1977).

Το cd περιλαμβάνει 20 τραγούδια σε μουσική των : Μίκη Θεοδωράκη, Απόστολου Καλδάρα, Μάνου Λοΐζου, Σταύρου Κουγιουμτζή, Γιώργου Χατζηνάσιου, Βασίλη Δημητρίου και σε στίχους των : Δημήτρη Χριστοδούλου, Μάνου Ελευθερίου, Άκου Δασκαλόπουλου, Σώτιας Τσώτου, Μιχάλη Μπουρμπούλη, Βαγγέλη Γκούφα, Βαρβάρας Τσιμπούλη. Συγκεκριμένα περιέχει τα εξής τραγούδια :

Κώστας Σμοκοβίτης1. Καλημέρα ήλιε
2. Χτύπησαν αργά
3. Ας μην είχες τόσα λάθη
4. Δώδεκα παιδιά
5. Όταν σε είδα να ξυπνάς
6. Θα φύγω κάποια μέρα
7. Ο Κοσμάς κι ο κόσμος
8. Προχθές τα ξημερώματα
9. Δε σε θέλω κυρά
10. Ακόμα τούτη η άνοιξη
11. Βογκά το κάστρο του Αναπλιού
12. Παράθυρο κλειστό
13. Τώρα έχε γεια
14. Το καλοκαίρι το μορτάκι
15. Σαν τα τριαντάφυλλα
16. Η μικρή οθόνη
17. Χρόνια στα βαπόρια
18. Το μπλου τζιν
19. Διάλεξε κυρά μου
20. Έπιασε να σουρουπώνει

Το ένθετο του δίσκου θα το χαρακτηρίζαμε πολύ λιτό. Υπάρχουν μόνο οι τίτλοι των τραγουδιών και τα ονόματα των δημιουργών τους. Λείπουν οι στίχοι των τραγουδιών, το φωτογραφικό υλικό(πέρα από μια, δεύτερη, διαφορετική φωτό, απ’ αυτή του εξωφύλλου!) κι ένα εκτενές βιογραφικό του ερμηνευτή, απαραίτητο, νομίζουμε, για μια τέτοια έκδοση. Σημαντικό και τιμητικό είναι, φυσικά, το σημείωμα του Λευτέρη Παπαδόπουλου που υπάρχει στο ένθετο.

Οι «20 ανεπανάληπτες ηχογραφήσεις» ξαναθυμίζουν, στους παλιότερους, τα χρόνια εκείνα που κυκλοφορούσαν σπουδαίοι δίσκοι όπως ο «Προδομένος Λαός», τα «Τραγούδια του καιρού μας» και το «Καλημέρα ήλιε», και, ίσως, τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να αφουγκραστούν, πιο προσεχτικά, έναν σημαντικό τραγουδιστή και τα τραγούδια του. Χρήσιμη είναι αυτή η συλλογή και στη νεότερη γενιά ακροατών, αφενός, γιατί θα γνωρίσουν τον εξαιρετικό Κώστα Σμοκοβίτη κι, αφετέρου, γιατί, θα ανακαλύψουν μια σειρά τραγουδιών, δείγμα, της πολύ πλούσιας, σε ανάλογο υλικό, δεκαετίας του ’70.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Αν δεν είχαμε τους ποιητές σ' αυτή τη χώρα, δεν ξέρω με ποιον άλλο τρόπο θα έβρισκαν δρόμο τα δάκρυα.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

25/8/1934 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS