217 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
13.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Σάκης Ιντζεβίδης

Πριν δυο δεκαετίες αν έλεγες ότι μπορεί να διασκευασθούν μουσικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη σε τζαζ μορφή, δεν θα σε πίστευε κανείς ούτε και ο ίδιος ο συνθέτης θα το φανταζόταν. Το επίπεδο όμως στην τζαζ μουσική σκηνή της Ελλάδας έχει ανέβει πολύ. Υπάρχουν πλέον άρτια καταρτισμένοι μουσικοί, με σπουδές και ταλέντο. Τον έχουμε μέσα μας εμείς οι Έλληνες το ρυθμό τζαζ, εξάλλου και η παραδοσιακή μουσική του τόπου μας για μένα τζαζ είναι. Ένας από τους ανθρώπους που σπούδασε την τζαζ και έχει πειραματισθεί με επιτυχία σε αυτήν, είναι ο Δημήτρης Καλαντζής.
Μετά από ένα jazz tribute στον Μάνο Χατζηδάκη επιστρέφει με το άλμπουμ «Modes & moods», διασκευάζοντας συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη. Το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή (Πατερέλης, Πολυζωγόπουλος, Γεωργιάδης, Δράκος - Κτιστάκης) με  την προσθήκη τριών σημαντικών jazzmen (Δημήτρης Παπαδόπουλος- τρομπέτα, Διονύσης Κοκκόλης –τρομπέτα, Γιώργος Ζαρέας-τρομπόνι) και την Ορχήστρα Πατρών, υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, αυτοσχεδιάζουν πάνω σε 8 συνθέσεις-σταθμούς του ελληνικού τραγουδιού του σημαντικότερου και πολυγραφότερου Έλληνα συνθέτη. Μια επίσης ιδιαιτερότητα του άλμπουμ είναι ότι είναι αφιερωμένο στην μνήμη του John Coltrane. Εκεί αποδίδονται και τα «θηριώδη» πνευστά που ακούγονται σε κάποια μουσικά κομμάτια του cd, όπως το «Όμορφη πόλη», «Της αγάπης αίματα». Η επιλογή των τραγουδιών-μουσικών συνθέσεων στο «Modes & moods» έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να φωτίσουν κάτω από ένα άλλο πρίσμα, αυτό της τζαζ, τον πλουραλιστικό χαρακτήρα του Θεοδωράκη. Από  τις  Μικρές Κυκλάδες και το Άξιον Εστί ως τους Λιποτάκτες, Επιφάνια & Λυρικά αλλά και το μουσικό θέμα της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ». Μια ποικιλία τόσο καλά εκτελεσμένη, με αυτοσχεδιασμούς γεμάτους ενέργει και φαντασία, που μόνο η τζαζ προσφέρει.
Θεωρώ ότι  «Modes & mood», κρύβει μια μαγεία, η οποία απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα όταν το ακούς. Κυκλοφορεί από την Universal.

 

 

Λίστα τραγουδιών
01.  ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ (ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ)
02.  ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΙΜΑΤΑ
03.  ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ ΒΡΑΔΥ
04.  ΣΤΑ ΠΕΡΒΟΛΙΑ
05.  ΤΟ ΓΕΛΑΣΤΟ ΠΑΙΔΙ
06.  ΜΑΡΙΝΑ
07.  ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΒΟΡΙΑ
08.  ΑΡΝΗΣΗ (ΣΤΟ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ)

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δε με αφορούν. Τί θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να ‘στε όλοι καλά. Στον τάφο μου να γράψετε: «Αντιστάθηκε το 1941 - 1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967 - 1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989 - 1996 στην ηθική σήψη». Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια.
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (1922 - 2011), νομικός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων

ΤΥΧΑΙΑ TAGS