124 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Βασίλης Χαρδαλιάς

Γιάννης Ζουγανέλης – Με ‘γεια το κούρεμα | 2012

Δισκοκριτικές

Βασίλης Χαρδαλιάς

Ο πολυαναμενόμενος δίσκος του Γιάννη Ζουγανέλη, που κυκλοφόρησε από την Real News στα τέλη Φεβρουαρίου, έχει πλέον καθιερωθεί. Φροντίζει, βέβαια, ο ίδιος, κυρίως μέσα από τις εμφανίσεις του να μας θυμίζει τα αξιόλογα τραγούδια αυτού του δίσκου, με τον αιχμηρό και συνάμα σατυρικό στίχο και κυρίως με την ιδιαιτέρως ελληνική μουσική που έχει γράψει.

«Με ‘γεια το κούρεμα», λοιπόν, σε μία περίοδο που η κοινωνία χρειάζεται τους πνευματικούς ανθρώπους της να την εκφράσουν ώστε να βρει και η ίδια διέξοδο από την μιζέρια της. Είναι ολοφάνερο από τα ακούσματα του δίσκου αυτού, πως ο Γιάννης Ζουγανέλης αφουγκράζεται αυτή την κοινωνική ανάγκη και χαρίζει το ταλέντο του, απλόχερα, για να την εξυπηρετήσει.

Ο διπλός δίσκος συνδυάζει το χιούμορ, την σάτιρα, την πολιτική, την κοινωνία σε 18 τραγούδια χωρισμένα σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα με τίτλο «Με ‘γεια το κούρεμα» περιλαμβάνει περισσότερο τη σάτιρα («Τα μόνα μου ιδανικά», «Φώς-Νερό-Τηλέφωνο», «Ζήτω οι Ελληναράδες») και το χιούμορ («Δώδεκα πόντους και μισό», «Μαγκιά δεν είναι» κλπ) σε πιο λαϊκό ύφος, καθώς και το ομότιτλο «Με ‘γεια το κούρεμα» με τη συμμετοχή της Αφροδίτης Μάνου, του Σάκη Μπουλά, του Γρηγόρη Ψαριανού, του Βασίλη Καζούλη, των αδελφών Κατσάμπα, του Λάκη Παπαδόπουλου και του Μίλτου Πασχαλίδη. Την μουσική έχει γράψει και επιμεληθεί ο ίδιος ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Στην δεύτερη ομάδα τραγουδιών υπάρχει περισσότερη σοβαρότητα, μεγαλύτερη ροκ διάθεση, και εξαιρετικές ερμηνείες. Αρχικά βρίσκεται το περιβόητο «Δυστυχία σου Ελλάς». Ένα ποίημα του Γεώργιου Σουρή, που γράφτηκε στις αρχές του αιώνα και μελοποίησε με εξαιρετικό τρόπο ο Γιάννης Ζουγανέλης. Αναμφίβολα αυτό το τραγούδι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Τραγουδούν κατά σειρά ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιάννης Κούτρας, ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Πρόκειται για το δυνατότερο χαρτί του δίσκου ολόκληρου, καθώς εκφράζει στην κυριολεξία όλους του νοήμονες Έλληνες που επιζητούν το καλύτερο μέλλον με ορθό τρόπο. Έπειτα υπάρχει σε πιο λαϊκή διάθεση, τον Μπάμπη Τσέρτο στο «Αχ πατρίδα μου γλυκιά», τον Γιώργο Μαργαρίτη στο «Άνδρες άνεργοι» και τον Στέλιο Διονυσίου στο «Περαστικά μας». Με πιο ηλεκτρικό ήχο ακούμε το «Για την Ελλάδα ονειρεύομαι» με τον Χρήστο Δάντη, ενώ περίοπτη θέση έχει μια εξαιρετική μπαλάντα σε στίχους του Αντώνη Ανδρικάκη που έγραψε ο Γιάννης Ζουγανέλης για την κόρη του. Ο τίτλος του είναι «Να φυλάγεσαι» και η ερμηνεία του πατέρα και της κόρης είναι εξαιρετική. Για το τέλος, δύο εξαιρετικά τραγούδια σε στίχους του Γιώργου Δουλτσίνου που μελοποίησε ο Γιάννης Ζουγανέλης στον αέρα του Αρένα fm. Το «Ευτυχώς» με τον Γιάννη Κούτρα και την «Κυβέρνηση» που ερμηνεύει ο ίδιος ο Γιάννης Ζουγανέλης. Τραγούδια που είναι εξίσου επίκαιρα με το «Δυστυχία σου Ελλάς» και σίγουρα ταιριαστά με το συνολικό άκουσμα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην «Κυβέρνηση» που έχει και εξαιρετικό video clip. Στο δεύτερο αυτό cd υπάρχει και το «Θέλω μια μέρα» με τη συμμετοχή της Ελπίδας, όμως, φαίνεται απλώς να συμπληρώνει χωρίς να διακρίνεται ιδιαίτερα.

Η συνολική εικόνα του δίσκου είναι αντιπροσωπευτική του Γιάννη Ζουγανέλη. Ένας καλλιτέχνης που μπορεί να κερδίσει τον θεατή - ακροατή με ό,τι και αν σκαρφιστεί. Απέριττα τραγούδια που μιλάνε στην ψυχή μας, πρόζες, στιχάκια αλλά και σοβαρά τραγούδια που μπορούν να εκφράσουν τον Έλληνα και την Ελλάδα. Αυτό το τελευταίο αποτελεί τον αυτοσκοπό της ύπαρξης του Γιάννη Ζουγανέλη. Διαβάζοντας κανείς τις συνεντεύξεις του, ακούγοντας τα τραγούδια του, βλέποντας τις εμφανίσεις του επιζητεί το καλύτερο αύριο για την χώρα και τους κατοίκους της. 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άγγιξα, αγάπησα, έσκαψα, σύναξα θλίψη, γέμισα βοή.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων