123 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.08.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Γιώργος Τζαγάκης

Ross Daly: White Dragon | Σείστρον

Δισκοκριτικές

Γιώργος Τζαγάκης

Ross Daly - White Dragon’’Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, ένας φίλος μου, που μόλις είχε αρχίσει τις σπουδές του στην εθνομουσικολογία, μου έδωσε μια κασέτα που εμπεριείχε μια δική του επιλογή από κομμάτια από διάφορες μουσικές παραδόσεις. Δυστυχώς ο φίλος μου ξέχασε να σημειώσει πάνω στο κουτί της κασέτας ποιά και τι ήταν αυτά τα κομμάτια και έτσι ξεκίνησα να ψάξω μόνος μου τις πληροφορίες αυτές με τα σχετικά φτωχά μέσα που διαθέταμε τότε. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα κομμάτι σε αυτή τη συλλογή που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και που δεν μου θύμιζε τίποτα από τα όσα γνώριζα τότε. Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς παραγόταν ο ήχος που άκουγα, αν και ήταν φανερό ότι επρόκειτο για μια φωνητική τεχνική...’’

...μ’ αυτά τα λόγια περιγράφει ο –γεννημένος στην Αγγλία απο Ιρλανδούς γονείς-καλλιτέχνης Ross Daly την πρώτη του επαφή με τη μουσική παράδοση της Τούβας. Οι δυσκολίες του εγχειρήματος να προσπαθήσει κανείς να ανακαλύψει τη μουσική παράδοση της Τούβας είναι κάτι περισσότερο απο προφανείς:η Δημοκρατία της Τούβας είναι μέλος της Ρώσικης Ομοσπονδίας και βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της Ασίας, στο νότιο άκρο της Σιβηρίας πάνω σε ένα οροπέδιο που έχει ύψος περίπου 600 μέτρα.Απ την άλλη πλευρά η πρόκληση ήταν δεδομένη για το Ross Daly,ο οποίος έχει ανάγει την αναζήτηση και τη μελέτη μουσικών παραδόσεων απο διάφορα σημεία του κόσμου ως πρωταρχικό σκοπό της καλλιτεχνικής του δραστηριοποίησης.

Πέρασε καιρός απο τη στιγμή που ο Ross Daly ανακάλυψε απο ποιο μέρος του κόσμου προερχόταν εκείνο το πολύ ιδιαίτερο κομμάτι που προσέλκυσε την προσοχή του,μέχρι να καταφέρει να εντρυφήσει στη μουσική παράδοση της Τούβας.
Τρείς δεκαετίες αργότερα, το 2002, ο Ross Daly γνωρίζει το παγκοσμίως διάσημο κουαρτέτο από την Τούβα, Huun Huur Tu και συμπράτει επι σκηνής μαζί του με αφορμή μια προγραμματισμένη περιοδεία του συγκροτήματος στην Ελλάδα. Η μοναδική εμπειρία αυτής της μουσικής σύμπραξης οδηγεί το Ross Daly να καλέσει τους Huun Huur Tu ξανά στην Ελλάδα-στη βάση του πλέον- στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, στο χωριό Χουδέτσι της Κρήτης για να προετοιμάσουν και να πραγματοποιήσουν μια συναυλία εκεί,που έμελλε να ηχογραφηθεί ως ένα μουσικό ντοκουμέντο μιας μοναδικής μουσικής σύμπραξης. Καλεσμένοι να συμπράξουν σ εκείνη τη συναυλία ήταν επίσης ο παλιός κι αγαπημένος φίλος του ο Djamchid Chemirani μαζί με τους δύο γιους του Keyvan και Bijan, ο Γιώργης Ξυλούρης-που είχε ήδη τραγουδήσει και παίξει στις πρώτες συναυλίες-και η Σπυριδούλα Μπάκα, μια νέα και πολύ ταλαντούχα τραγουδίστρια από την Αθήνα με ένα πολύ χαρακτηριστικό και προσωπικό ήχο.
Η δυσκολία του εγχειρήματος προφανής: o κοινός τόπος των μουσικών πολιτισμών ελάχιστος, οι μουσικοί δρόμοι των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, τα μουσικά όργανα και οι παράγωγοι ήχοι τους, οι ερμηνευτικές τεχνικές -όλα αυτά τα στοιχεία είχαν έντονο το στοιχείο της διαφορετικότητας. Αντιλαμβανόμενος τη δυσκολία αυτή ο Ross Daly σοφά προτίμησε τελικά να μην υποτάξει αυτή τη διαφορετικότητα σ’ ένα προσχεδιασμένο μουσικό γεγονός, αλλά να αφήσει να χαρακτούν αυθόρμητα εκείνοι οι υπόγειοι μουσικοί δρόμοι που εκμηδενίζουν τις αποστάσεις ανθρώπων και πολιτισμών και οδηγούν στον κοινό τόπο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Πραγματικά το εγχείρημα αυτό στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία...Ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια της Τούβας απο τους Huun Huur Tu (’'Πρόγονοι’’,’’Τζευράν’’, ’’Kargyraa-Sygyt’’, ’’Τσίρα Χορ’’, ’’Eki Attar’’ ) με την εξής χαρακτηριστική ερμηνεία που βασίζεται στη μουσική παράδοση της Τούβας: Ross Daly - White Dragonεκτεταμένη χρήση διαφόρων τεχνοτροπιών παραγωγής ήχου από το φάρυγγα, οι οποίες δημιουργούν αρμονικές συνηχήσεις και μ’ αυτές τις τεχνικές ένας τραγουδιστής μπορεί να παράγει ταυτόχρονα δύο ή και περισσότερες διαφορετικές φωνές, που σε πολλές περιπτώσεις κινούνται σε διαφορετικές και ανεξάρτητες μελωδικές γραμμές...αν καταφέρει ο ακροατής να ξεπεράσει αυτό το πραγματικά εντυπωσιακό στοιχείο και να εντρυφύσει στην ουσία των τραγουδιών θα του αποκαλυφθεί ένας ξεχωριστός μουσικός κόσμος.Πέρα απο τα αμιγώς παραδοσιακά τραγούδια της Τούβας αποτυπώθηκαν και οι μουσικές συμπράξεις με ελληνικά παραδοσιακά μουσικά στοιχεία (της Θράκης και της Κρήτης). Ross Daly - White DragonΞεχωρίζουν η εξαιρετική μουσική και ερμηνεία στο ΄΄Μοιρολόι του ορφανού & Είμαι ορφανός απο παιδί ‘’, η διασκευή που συνδυάζει το «Μοιρολόι της ξενιτιάς» από την Τούβα με το ελληνικό τραγούδι «Μαύρα μου χελιδόνια» με την εξαιρετική ερμηνεία της Σ. Μπάκα και τους φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς των Huun Huur Tu και ο ‘’Λευκός Δράκος ‘’, άλλη μια μουσική σύμπραξη του Γ.Ξυλούρη με τους Huun Huur Tu μετά το ‘’Εξόρισε με η μοίρα μου’’,τραγούδι που απογειώνεται με το συνδυασμό των παραδοσιακών οργάνων της Τούβας και αυτών της Κρήτης με κυριάρχη τη λύρα.
Πρόκειται πραγματικά για μια μοναδική μουσική συνάντηση διαφορετικών καλλιτεχνών,διαφορετικών πολιτισμών,μια μουσική σύμπραξη που υποδεικνύει το σταυροδρόμι όπου συναντιώνται οι υπόγειοι μουσικοι δρόμοι των διαφορετικών πολιτισμών με αποτέλεσμα μοναδικές στιγμές καλλιτεχνικής δημιουργίας.Οι μουσικές εκδόσεις ΄΄Σείστρον’’ με την απόφασή τους να αποτυπώσουν αυτή τη μοναδική σύμπραξη -παρά τις τεχνικές δυσκολίες του όλου εγχειρήματος- δημιούργησαν ένα μοναδικό ηχητικό-πολιτιστικό ντοκουμέντο που κοινωνεί αυτή τη μουσική συνάντηση στους φίλους της μουσικής που δεν ήταν δυνατό να παρευρεθούν σ αυτή τη συναυλία.

Τα τραγούδια του δίσκου

Ross Daly - White Dragon 1. Πρόγονοι
Στίχοι - Μουσική: παραδοσιακό (Τούβα) | Τραγούδι: Huun Huur Tu (Ancestors)
2. Τζευράν
Στίχοι: παραδοσιακοί (Τούβα), Μουσική: Ross Daly & Tuvan Traditional | Τραγούδι: Huun Huur Tu Jeyran
3. Είμαι ορφανός από παιδί
Στίχοι: Κώστας Ρούκουνας | Μουσική: Κώστας Ρούκουνας,
διασκευή Ross Daly Τραγούδι: Σπυριδούλα Μπάκα 'Tο μοιρολόι του ορφανού'
Στίχοι- Μουσική: παραδοσιακό (Τούβα)
Τραγούδι: Kaigal-ool Khovalyg 'ime orphanos apo paidi'
4. Kargyraa-Sygyt
Στίχοι - Μουσική: παραδοσιακό (Τούβα) | Τραγούδι: Kaigal-ool Khovalyg, Andrei Monghoush Kargyraa-Sygyt
5. Μαύρα μου χελιδόνια & Το τραγούδι του εξόριστου
Στίχοι: παραδοσιακοί (Θράκη και Τούβα), Μουσική: παραδοσιακή, διασκευή Σπυριδούλα Μπάκα, Huun - Huur-Tu
Τραγούδι: Σπυριδούλα Μπάκα, Huun Huur Tu

6. Τσίρα Χορ
Στίχοι - Μουσική: παραδοσιακό (Τούβα) | Τραγούδι: Huun Huur Tu
7. Εξόρισέ με η μοίρα μου
Στίχοι: παραδοσιακοί (Κρήτη), Μουσική: παραδοσιακή, διασκευή Ross Daly, Γιώργος Ξυλούρης
Τραγούδι: Γιώργος Ξυλούρης, Huun Huur Tu
8. Ekki Attar
Στίχοι - Μουσική: παραδοσιακό (Τούβα) | Tραγούδι: Huun Huur Tu
9. Λευκός Δράκος
Μουσική: Ross Daly & Παραδοσιακό Τούβας, Στίχοι: Παραδοσιακοί (Τούβας & Κρήτης)
Τραγούδι: Γιώργος Ξυλούρης, Huun Huur Tu
‘’Όταν παίζεις μουσική,έχεις πάρει απο τη φύση και δίνεις πίσω σ΄αυτήν. Όλα περνάν μέσα απο σένα και στο τέλος,είσαι πίσω στο μηδέν-ένα μεγάλο και πανέμορφο μηδέν’’ Σάγιαν Μπάπα

O δίσκος ‘’White Dragon ‘’ κυκλοφορεί απο τις μουσικές εκδόσεις ‘’Σείστρον’’

O Ross Daly και ο ‘’Λαβύρινθος’’....

Ross DalyΤο ταξίδι του Ross Daly στις μουσικές του κόσμου είναι ταυτόχρονα μια πορεία ζωής. Γεννημένος στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς , ταξιδεύει μαζί τους σε πολλές χώρες και σύντομα αναδύεται το βαθύ του ενδιαφέρον για τη μουσική. Το πρώτο του όργανο είναι ένα τσέλο, ενώ στα δώδεκά του, στην Ιαπωνία, ξεκινά τη μελέτη της κιθάρας .Στα τέλη της δεκαετίας του '60 βρίσκεται στο San Francisco. Έχοντας βιώσει την κλασική πειθαρχία , αλλά και το κλίμα ελευθερίας και πειραματισμού της εποχής , έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική παράδοση της Ανατολής , γεγονός που άλλαξε ριζικά τη ζωή του.Στα χρόνια που ακολούθησαν ταξίδεψε εκτενώς, μελετώντας μια ποικιλία μουσικών οργάνων και παραδόσεων. Την εποχή αυτή δίνει έμφαση στη μουσική της Ινδίας και του Αφγανιστάν. Το 1975 ταξίδεψε στην Κρήτη, την οποία είχε προηγουμένως επισκεφθεί για ένα σύντομο διάστημα το 1970 και το 1972, όπου είχε εντυπωσιαστεί πολύ από τη λύρα. Έπειτα από μία εξάμηνη περιήγηση από χωριό σε χωριό, όπου έρχεται σε επαφή με λαϊκούς μουσικούς , εγκαταστάθηκε στα Χανιά και ξεκίνησε να μελετά την κρητική λύρα με το μεγάλο δάσκαλο Κώστα Μουντάκη. Η μαθητεία του διήρκεσε πολλά χρόνια.Έπειτα από αρκετά χρόνια εντατικής εκπαίδευσης σε διάφορες μουσικές παραδόσεις, το ενδιαφέρον του Ross Daly στρέφεται έντονα στη σύνθεση δίνοντας έμφαση στις διάφορες πηγές τις οποίες είχε μελετήσει. Σήμερα έχει κυκλοφορήσει περισσότερους από εικοσιπέντε δίσκους με συνθέσεις του, όσο και με δικές του διασκευές διαφόρων παραδοσιακών μελωδιών που είχε συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του. Η Κρήτη εξακολουθεί να αποτελεί μία βάση για την προσωπική και τη μουσική του έρευνα , ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο δίνοντας συναυλίες με περιεχόμενο τη μουσική του.
Δεξιοτέχνης πολλών μουσικών οργάνων ο ίδιος, ο Ross Daly έχει συμπράξει επανειλημμένως με μεγάλους μουσικούς από όλο τον κόσμο δουλεύοντας μέσα στη μουσική πειθαρχεία των ανατολικών παραδόσεων, εξερευνώντας ταυτόχρονα νέες φόρμες και το δημιουργικό αυτοσχεδιασμό. Η μουσική του Ross Daly προσφέρει κάτι που όλο και πιο δύσκολα βρίσκει κανείς στις μέρες μας: τη συνέχεια και την ενότητα. Το να γίνεται κανείς κοινωνός της ουσίας της μουσικής που δεν έχει κανένα φυσικό όριο, είναι μία μαγική εμπειρία πέρα από το χώρο και το χρόνο , ενώνοντας τη φυσική ροή των αρχαίων παραδόσεων με τις πιο σύνθετες ανάγκες του σύγχρονου ακροατή.
Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς από όλον τον κόσμο όπως Habil Aliev, Djamchid Chemirani, Omer Erdogdular, Κώστας Μουντάκης, Νίκος Ξυλούρης, Βασίλης Σούκας, Mehmet Erenler, Talip Ozkan, Hossein Omoumi, Mohammad Rahim Khushnawaz, Necati Celik και εκατοντάδες άλλους. Από το 2003 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος, στο χωριό Χουδέτσι στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου διοργανώνονται συναυλίες, μουσικά σεμινάρια και master classes με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων μουσικών της παγκόσμιας παραδοσιακής μουσικής σκηνής και εκατοντάδων μαθητών από όλον τον κόσμο, κάθε καλοκαίρι. Παράλληλα, στο χώρο του Λαβύρινθου εκτίθεται η προσωπική του συλλογή μουσικών οργάνων που απαριθμεί περισσότερα από 200 όργανα από διάφορες μουσικές παραδόσεις.

Πηγές του υλικού αποτέλεσαν οι μουσικές εκδόσεις ΄΄Σείστρον’’ και η επίσημη ιστοσελίδα του Ross Daly www.rossdalymusic.com.

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άστοχα πράγματα και κινδυνώδη, οι έπαινοι για των Ελλήνων τα ιδεώδη.
Κωνσταντίνος Καβάφης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/8/1936 Δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις του δικτάτορα Φράνκο ο Ισπανός λογοτέχνης Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
20/8/1949 Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο τραγουδοποιός Νικόλας Άσιμος