113 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
26.06.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Σταμάτης Σπανουδάκης - Αλέξανδρος ΙΙΔεκατέσσερα σχεδόν χρόνια μετά το «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ», ο Σταμάτης Σπανουδάκης επανέρχεται με το «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΙ – ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΣ », με το οποίο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τη LYRA.
Στο ένθετο του cd ο Σταμάτης Σπανουδάκης γράφει ένα γράμμα και το “απευθύνει” στον Αλέξανδρο, στο οποίο αναφέρεται εξομολογητικά και στην πρώτη του δουλειά: « … μου έδωσε πολλή δύναμη και με πήγε σε δρόμους, που ίσως πάντα ήταν δικοί μου, αλλά δεν το είχα καταλάβει ως τότε.» Και, στη συνέχεια, αναφέρεται και στους δρόμους που συνεχίζει να οδοιπορεί με την ψυχή του και σε τούτη τη δεύτερη δουλειά του: «δρόμοι εσωτερικοί, δρόμοι της φαντασίας και του παραμυθιού, δρόμοι της Ανατολής, δρόμοι της Δύσης, δρόμοι του μεταξιού αλλά και της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, δρόμοι της υποψίας του αληθινού Θεού και δρόμοι της σωτήριας βεβαιότητας. Δρόμοι στοργής, δρόμοι αγάπης, δρόμοι ιδρώτα, πόνου και δρόμοι αίματος. Δρόμοι ζωής, δρόμοι θανάτου και, βέβαια, δρόμοι αναστάσιμοι».
Σταμάτης Σπανουδάκης - Αλέξανδρος ΙΙΣτο ίδιο αυτό “γράμμα” του, μιλά για την ελληνικότητα του Αλεξάνδρου, καταγγέλλοντας την “ιστορική αδεία” της εποχής μας, αφήνοντας πολιτικές αιχμές για το γνωστό θέμα. Γι’ αυτό κι “αποχαιρετά”, στο τέλος της επιστολής, τον Αλέξανδρο, γράφοντας « … σε αφήνω στα πιο ασφαλή μουσεία της γης. Τις καρδιές μας».
Είναι γνωστό, πως το έργο αυτό του Σπανουδάκη εκπροσώπησε μουσικά τη χώρα μας στο Πεκίνο, γι’ αυτό και στο ένθετο της έκδοσης υπάρχουν οι σχετικές ευχαριστίες στους μουσικούς, τους ηχολήπτες, τους πάσης φύσεως συντελεστές, αλλά και στους ακροατές του έργου.
Τα δεκατρία (13) κομμάτια αποδίδουν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού κι η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου. Η ενορχήστρωση, εκτέλεση, παραγωγή κι ηχοληψία της όλης δουλειάς έχει γίνει από τον ίδιο το Σταμάτη Σπανουδάκη.

Σταμάτης Σπανουδάκης - Αλέξανδρος ΙΙΟι νέοι αυτοί μουσικοί δρόμοι του Σταμάτη Σπανουδάκη είναι οι εξής:
1. ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΣ
2. ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ
3. ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ
4. ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΛΟΥΔΙΟΥ
5. ΔΡΟΜΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ
6. ΔΡΟΜΟΣ ΦΩΤΙΑΣ
7. ΔΡΟΜΟΣ ΜΕΤΑΞΙΟΥ
8. ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΓΙΟΥ
9. ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ
10. ΔΡΟΜΟΣ ΨΥΧΗΣ
11. ΔΡΟΜΟΣ ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ
12. ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΣ ΙΙ
13. ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ(LIVE)

Όλα τα κομμάτια του ανήκουν στο γνώριμο πλέον ύφος του δημιουργού τους κι εμπεριέχουν όλη του τη μελωδική γκάμα (τρυφερά, λυρικά, ατμοσφαιρικά, ονειρικά, μυστηριώδη, βυζαντινά, επικά, ακόμη και πιο ρυθμικά), εμποτισμένα όμως με αρώματα της Ανατολής. Προσωπικά, ξεχωρίσαμε περισσότερο τα «Δρόμοι που δεν περπάτησες» & «Δρόμος του ονείρου».
Ο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΙ – ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΣ» είναι ακόμα ένα χαρακτηριστικό έργο του Σταμάτη Σπανουδάκη, που απευθύνεται, φυσικά, σε όλους μας, αλλά, κυρίως, στους λάτρεις της γενικότερης εθνικοκοινωνικοπολιτικής, φιλοσοφικής και μεταφυσικής στάσης του ιδιαίτερου και σημαντικού αυτού δημιουργού. Το πλαίσιο, εξάλλου, το θέτει ο ίδιος, μέσα απ’ τους στίχους του και σ’ αυτό το έργο του:

Ζωή φωτιά κι ανάσταση
φυλή σε άλλη διάσταση
μητέρα μου αληθινή
Ελλάδα μου είσαι εσύ

Το cd «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΙ – ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΣ» του Σταμάτη Σπανουδάκη κυκλοφορεί από την εταιρία LYRA.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πατρίδα είναι αυτό που αντέχει η καρδιά του κάθε ανθρώπου να υπερασπιστεί.
Γιώργος Νταλάρας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS