108 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Σάκης Ιντζεβίδης

Γιώργος Ψυχογιός: The art of melancholy | 2011

Δισκοκριτικές

Σάκης Ιντζεβίδης

Να ξεκινήσω την αναφορά μου γράφοντας κάποια βασικά στοιχεία από το Δ.Τ. που θεωρώ απαραίτητα. Ο Γιώργος Ψυχογιός επιστρέφει στη δισκογραφία μετά από 4 χρόνια, με ένα εντελώς προσωπικό και βιωματικό δίσκο. Η Τέχνη της Μελαγχολίας / The art of melancholy.
Με 12 ολοκαίνουργιες συνθέσεις που αποτελούν ένα ενιαίο έργο και συνδέουν τον κόσμο της jazz με τον ιταλικό κινηματογραφικό – μουσικό νεορεαλισμό του ’60 και του ’70, καθώς και με τον κόσμο της κλασικής παράδοσης και κουλτούρας. Ο δίσκος συμπληρώνεται από δύο jazz standards, το “My funny Valentine” και το “My foolish heart”.
Τα πρώτα πέντε μουσικά θέματα είναι μια ανάπτυξη με διαφορετικές εκδοχές του βασικού The art of melancholy με κλασικές jazz φόρμες που στηρίζονται στον αυτοσχεδιασμό, και φωνητικά διακοσμημένο το πρώτο από την νεαρή σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη.

 

01.    The art of melancholy one
02.    The art of melancholy two
03.    The art of melancholy three
04.    The art of melancholy four
05.    The art of melancholy five
06.    Island
07.    The art of melancholy six
08.    Chaos and melancholy
09.    My foolish heart
10.    …fanky now !
11.    The art of melancholy seven
12.    Plessas &cmelancholy
13.    The art of melancholy
14.    My funny Valentine


Στο έκτο κατά σειρά Island , ο συνθέτης μας μεταφέρει στους ήχους ενός νησιού, όπως το φαντάζεται ο ίδιος, δηλαδή ένα πάντρεμα από φωνές πουλιών, και καλπασμούς ζώων στο δάσος, η συνοδεία του πιάνου προσπαθεί να δέσει μέσα στο περιβάλλον αυτό, πιστεύω με επιτυχία. Το έβδομο μουσικό κομμάτι πάει σε γοργούς ρυθμούς  να δώσει ακόμη μία εκδοχή. Ενώ το όγδοο chaos and melancholy έχει μια μοναδικότητα διαφορετική, αφού έγινε απόλυτα αυτοσχεδιαστικά στο studio, την ώρα της ηχογράφησης, αυτό σίγουρα πιστοποιεί και την αξία και την ποιότητα των μουσικών που συμμετέχουν σε αυτή την δισκογραφική δουλειά. To funky now , δηλώνει και την καταγωγή του, όπως και το ύφος του, πιο σπιρτόζικο, από άλλες συνθέσεις. Η παρουσία του Μίμη Πλέσσα όπως και στις προηγούμενες δύο δισκογραφικές δουλειές του Γιώργου Ψυχογιού, κοσμεί ακόμη περισσότερο την ταλαντούχα ομάδα των συμμετεχόντων.
Κατά αλφαβητική σειρά, είναι οι:Χρήστος Ασωνίτης – τύμπανα, Δημήτρης Βασιλάκης – σαξόφωνο, Γιώργος Κοντραφούρης – hammond, Μάνος Λούτας –κοντραμπάσο, Τάκης Μπαρμπέρης – ηλ. Κιθάρα, Σώλης Μπαρκή – κρουστά, ocean drum & ήχους πουλιών, Σεραφείμ Μπέλος – τύμπανα , Μίμης Πλέσσας – πιάνο, Νίκος Τερζάκης – ηλεκτρο – ακουστική κιθάρα, Γιώργος Ψυχογιός – πιάνο, Fender Phodes, σύνθεση, ενορχήστρωση.

Θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην διασκευή του My funny Valentine, θα διαφωνήσω με το Δ.Τ.  λέγοντας ότι ξεχωρίζει ο ήχος από τα υπόλοιπα του δίσκου και δεν δένει αρμονικά με αυτά. Είναι απλά εξαιρετικό και σε αυτό βοηθάει η ηλεκτρική κιθάρα του Τάκη Μπαρμπέρη αλλά και η πολύ εκφραστική ερμηνεία από την Πηνελόπη Τζανετάκη. Βέβαια η διασκευή του από τον Γιώργο Ψυχογιό με αυτό τον τρόπο, αποδεικνύει ότι ο συνθέτης  έχει την εμπειρία και τις γνώσεις να το κάνει σωστά.  Συνολικά  το cd The art of melancholy, παίρνει πολύ καλό βαθμό, αν και είναι εξειδικευμένο για όσους θέλουν να το ακούσουν, επειδή αφορά το είδος της Jazz μουσικής. Οι ενδιαφερόμενοι που θα το πάρουν, νομίζω ότι θα το βρουν ενδιαφέρον.


Παραγωγή:

Artway-Technotropon / Music Artisans (της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρίας POLYTROPON).
Κυκλοφόρησε στις 20 Δεκεμβρίου του 2011

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πιστεύω πως ένας λαός είναι άξιος της μοίρας του όταν, αντί να πάρει με τις πέτρες τα πολιτικά σκουπίδια που αποκαλούν τους ποιητές "λαπάδες και κουραμπιέδες", τους επιβραβεύει με την ψήφο του.
Θανάσης Γκαϊφύλλιας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS