175 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Βασίλης Χαρδαλιάς

Μίλτος Πασχαλίδης, Οδυσσέας Ιωάννου: Ξένοι σε έναν τόπο που αλλάζει

Δισκοκριτικές

Βασίλης Χαρδαλιάς

Στο βιβλιαράκι του CD ο Οδυσσέας Ιωάννου λέει για τον Μίλτο Πασχαλίδη: “Ο Μίλτος είναι από τους πλέον χαρισματικούς μελωδούς της γενιάς του. Γράφει στροφικό, πλήρες τραγούδι, έχοντας αφομοιωμένη την μεγάλη παράδοση του ελληνικού τραγουδιού σε αυτό το άθλημα, στην μελωδία. Λαϊκός δημιουργός με ηλεκτρικές ανησυχίες.” Νομίζω πως δε θα μπορούσα να βρω καλύτερο εισαγωγικό γι’ αυτήν την παρουσίαση – κριτική. Περίμενα εδώ και αρκετό καιρό το νέο δίσκο του Μίλτου Πασχαλίδη μη γνωρίζοντας τίποτε για το νέο του εγχείρημα. Σαν ένα παιδί που του δίνουν ένα ολοκαίνουριο παιχνίδι για να παίξει χωρίς να το έχει ξανακούσει ποτέ. Αυτό δε σημαίνει ότι δε γνωρίζω τη δουλειά του ή τον ίδιο. Και τα δύο τα γνωρίζω και θέλω να πιστεύω ότι τα κατέχω σε βάθος. Ακούω ακόμα τραγούδια από το πρώτο του cd που είναι ξεχασμένα. Όμως, στη δική μου μουσική συλλογή έχουν περίοπτη θέση. Στο αυτοκίνητο πάντα έχω ένα cd με τραγούδια του που έμειναν χαραγμένα στην παρέα μας. Τον ακούμε από το Γυμνάσιο να φανταστείς. Κάποτε είχα την χαρά και την τιμή να κάνουμε μια συνέντευξη μαζί. Και έτσι τον γνώρισα. Φυσικά και τον έχω δει άπειρες φορές ζωντανά. Και σε εξαιρετικές αλλά και σε άσχημες ζωντανές στιγμές του. Νομίζω ότι με όλα αυτά που γράφω, πετυχαίνω να δικαιολογήσω την προσμονή μου για τη νέα του δισκογραφική δουλειά.

Αυτή η νέα δουλειά τιτλοφορείται “Ξένοι σε ένα τόπο που αλλάζει” και προέρχεται απο την ζύμωση της σχέσης του με τον Οδυσσέα Ιωάννου. Αδερφικοί φίλοι (όπως προκύπτει απο τα κείμενα τους στο βιβλιαράκι), με άπειρες συζητήσεις και συνεργασίες (Βυθισμένες Άγκυρες, Η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος, Στα είπα όλα, Άγγελος με τους αγγέλους), ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να κάνουν έναν ολόκληρο δίσκο μαζί. Και φυσικά γνωρίζοντας την πνευματικότητα και των δύο, ο τίτλος δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετικός. Σε έναν τόπο που αλλάζει, που αλλοιώνεται και αλλοτριώνεται, νιώθουν θυμωμένοι και εκφράζουν αυτόν το θυμό. Ο Οδυσσέας με τα λόγια του, ο Μίλτος με τις μελωδίες του.

Από κοντά και οι υπόλοιποι φίλοι και συνεργάτες: Θύμιος Παπαδόπουλος (επιμέλεια παραγωγής, πλήκτρα και ενορχήστρωση), Θάνος Μικρούτσικος (ενορχήστρωση και πιάνο στην “Τράπουλα”), Βάσω Δημητρίου (κιθάρες, ενορχηστρώσεις), Καλλίστρατος Δρακοπουλος (Τύμπανα), Μιχάλης Ευδαίμων (μπάσο), Παντελής Πασχαλίδης (Τρομπέτα φλικόρνο), Άγγελος Τζαμαριάς (Τρομπόνι), Γιάννης Πουρνάρας (μπουζούκι), Φρόσω Στυλιανού (Φωνητικά), Σωτήρης Παπαδόπουλος (Προγραμματισμοί), Μιρέλα Πάχου (Φωνητικά, πιάνο, ακκορντεόν ).
Το CD περιέχει 11 τραγούδια, εκ των οποίων τα 10 είναι σε μουσική Μίλτου Πασχαλίδη ενώ στην “Επικαιρότητα” έχει γράψει μουσική ο Θύμιος Παπαδόπουλος και στίχους ο Αλέκος Λούντζης. Οι στίχοι είναι του Οδυσσέα Ιωάννου με εξαίρεση στο “Δύο πεταλούδες” που έγραψε ο Μίλτος Πασχαλίδης και τραγουδά η Μιρέλα Πάχου. Σπουδαία ερμηνεία μας χαρίζει στο “Οι δικοί μου άνθρωποι” η Μαρία Παπαγεωργίου ενώ δε λείπει και η συνεργασία με τον Σάκη Μπουλά και τον Γιάννη Ζουγανέλη στο “Ρεμάλια” που του δίνουν έναν εύθυμο χαρακτήρα, διατηρώντας την παιδικότητα ενός παραμυθιού.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης όμως είναι ξεχωριστός. Αυτό που γνωρίζεις ότι πρεσβεύει η φωνή του, αυτό θα συναντήσεις και στο CD. Η χροιά του είναι κυριολεκτικά αναλλοίωτη όπως και ο χαρακτήρας του μέσα από τις ερμηνείες των τραγουδιών.  Παραμένει σταθερός, με συγκεκριμένες εκτάσεις, δίχως ερμηνευτικές “φανφάρες”, απέριττος, μελωδικός. Οι μουσικές που έχει γράψει είναι δικές του και το καταλαβαίνεις από τις πρώτες νότες, τις πρώτες άριες. Kαμιά φορά γράφω ότι δε διακρίνω σημάδια εξέλιξης στην πορεία κάποιου καλλιτέχνη. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα ήθελα να δω. Μου αρέσει ο Πασχαλίδης όπως είναι. Επαινώ αυτή την ερμηνευτική σταθερότητα στη δισκογραφία του γνωρίζοντας όμως οτι μπορεί να κάνει πολλά πράγματα πάνω στη σκηνή. Όποιος δεν τον έχει απολαύσει να τραγουδάει Μικρούτσικο, να ερμηνεύει Μαρκόπουλο (συγκλονιστική η ερμηνεία στον Ηλεκτρικό Θησέα πριν ένα χρόνο που τον είχα δει στο “Δίπλα στο Ποτάμι”) χάνει. Μνημειώδείς ερμηνείες.  

Η εξέλιξη σε αυτό το CD βρίσκεται στην ενορχήστρωση. Ηλεκτρονικά beats, ηλεκτρισμός, μπουζούκι, χάλκινα πνευστά, ακορντεόν, κιθάρες, πιάνο είναι τα υλικά που μαζί με τις μελωδίες και τα λόγια μπήκαν στο “φούρνο” του Θύμιου Παπαδόπουλου και της Βάσως Δημητρίου και βγήκαν ξεχωριστά τραγούδια με σύγχρονο ήχο. Ίσως μας τα χάλασαν λίγο στο mastering καθώς εκεί θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο προσεγμένη δουλειά. Λίγο φτηνό μου φάνηκε και το artwork μαζί με η συσκευασία...όμως αυτά είναι δευτερεύοντα.
Ο Μίλτος βάζει όλο το λυρισμό του στο “Ότι αγαπάς” (μπαλάντα), και στο “Κάποτε” (ζεϊμπέκικο) που είναι εντελώς διαφορετικής φύσεως τραγούδια. “Ηλεκτρίζει” τη “Σκυλίσια μέρα”  (ροκ μπαλάντα) και την “Επικαιρότητα” τόσο όσο και την “Τράπουλα” (εξαιρετικό ζεϊμπέκικο) και το αποτέλεσμα είναι φανταστικό. Ερμηνεύει απλά και καθημερινά, σαν τον φίλο μας που παίζει κιθάρα στην παρέα, τις “Βαριές Κουβέντες” και την “Αόρατη Γραμμή” που είναι πιο uptempo και πραγματικά αισθάνεσαι ότι ο τραγουδοποιός αυτός είναι ξεχωριστός. Κρατώ για το τέλος τη “Σκέτη Ζωή” που είναι το κορυφαίο κομμάτι. Όσο για τα “Ρεμάλια”, με αυτό το τραγούδι κρατάνε τον κόσμο κοντά τους. Απλή καθημερινή στιγμή με ερμηνευτές, την φετινή παρέα της Ακτής Πειραιώς, εύθυμη και χαρισματική στιχουργικά.
Είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την καθημερινή Ελλάδα να διαθέτει καλλιτέχνες με την πνευματικότητα του Μίλτου Πασχαλίδη και του Οδυσσέα Ιωάννου και να δύναται να τους ακούει. Τα τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται στον δίσκο αυτό αποτελούν περιγραφή καθημερινών στιγμών, θυμού, αγάπης, αναζήτησης...Τα έχουμε όλοι ανάγκη μια και στη σημερινή εποχή οι ισορροπίες είναι λεπτές. Αυτές τις ισορροπίες μας βοηθάνε, ο Μίλτος με τον Οδυσσέα, να τις διακρίνουμε. Γιατί η γραμμή που χωρίζει τις “Βαριές κουβέντες” από τα “Ρεμάλια” είναι λεπτή. Όσο δεν ισορροπούμε παραμένουμε “Ξένοι σε ένα τόπο που αλλάζει”.

Tracklist
01. Σκυλίσια μέρα
02. Βαριές Κουβέντες
03. Τράπουλα
04. Οι δικοί μου άνθρωποι (Μαρία Παπαγεωργίου)
05. Ότι αγαπάς
06. Επικαιρότητα
07. Σκέτη ζωή
08. Ρεμάλια (Σάκης Μπουλάς, Γιάννης Ζουγανέλης)
09. Αόρατη Γραμμή
10. Δυο Πεταλούδες
11. Κάποτε

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Θα ’ρθει η μέρα που η νέα φτώχεια θα εκδικηθεί πολύ σκληρά τους άθλιους τραπεζίτες. Για τη μέρα αυτή τραγουδώ πάντα.
Μανώλης Μητσιάς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/11/1934 Γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης η τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου
22/11/1997 Ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει την παραχώρηση του αρχείου του στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη
23/11/1989 Δόθηκε στο θέατρο Παλλάς η πρώτη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων που ίδρυσε ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις

ΤΥΧΑΙΑ TAGS