101 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Σωκράτους και ΣατωβριάνδουΠεριοδικό «ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ»
Η Σωκράτους κι η Σατωβριάνδου είναι δυο δρόμοι στα πέριξ της Ομόνοιας, που, για όσους τους έχουμε στα νιάτα μας “περπατήσει”, έχουν αποτυπωθεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας με τα ξενοδοχεία, τις ιερόδουλες και τα παρακμιακά μπαράκια τους με τα “παλιομοδίτικα” λαϊκά τραγούδια του καημού και της καψούρας. Είναι όμως τόση η αλήθεια αυτών των τραγουδιών, που, εύκολα, εξηγείται το γιατί, πάντα, υπάρχουν λάτρεις τους, στους οποίους μιλούν, κατευθείαν, στην καρδιά.

«Σωκράτους και Σατωβριάνδου» λέγεται κι η συλλογή με τις επανεκτελέσεις 15 λαϊκών τραγουδιών, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το περιοδικό «ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ» σε παραγωγή του Γιώργου Κοντογιάννη. Τα τραγούδια ερμηνεύει ο Κώστας Δουμουλιάκας, μια εκφραστική λαϊκή φωνή, που πατάει ανάμεσα στα ηχοχρώματα του Πάνου Γαβαλά και του Στράτου Διονυσίου, χωρίς, όμως, να χάνει την ιδιοπροσωπία της. Μαζί του, πολλή καλή στη δεύτερη φωνή, η Λίλυ Ριτσώνη.
Δεν έχουμε να κάνουμε εδώ με άλλον έναν δίσκο με επανεκτελέσεις κι αυτό φαίνεται τόσο από την επιλογή των τραγουδιών, όπου μοιράζονται ανάμεσα σε πασίγνωστα, αλλά και σε μη πολυπαιγμένα κομμάτια, όσο και στο παίξιμο των μουσικών, αφού, όπως τονίζεται στο ένθετο του δίσκου, «έχουν παιχτεί όπως τα παίζουν σήμερα οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στον δίσκο».

Θανάσης Σοφράς, Κώστας ΔουμουλιάκαςΤο μεράκι της όλης δουλειάς φαίνεται ακόμα και στο ένθετό της, το οποίο, πέρα από την καταγραφή των συντελεστών και το ανάλογο φωτογραφικό υλικό, περιέχει ιστορικές σημειώσεις για τα τραγούδια, τις προηγούμενες επανεκτελέσεις τους, αλλά και τους αρχικούς και τους μεταγενέστερους τίτλους τους. Ως μοναδική έλλειψη θα σημειώναμε την μη καταγραφή των στίχων των τραγουδιών.
Η ιδιαιτερότητα του δίσκου, αλλά και το μεγάλο του ατού, είναι η, πρωτοτυπία, των ταξιμιών που προηγούνται στα περισσότερα κομμάτια που εμπεριέχονται σ’ αυτόν(τα ταξίμια έχουν χωριστεί σε ξεχωριστά track, χωρίς ωστόσο να εμποδίζεται η ροή ακρόασης). Όταν, μάλιστα, τα ταξίμια αυτά παίζονται από το “βαρύ πυροβολικό” των μπουζουξήδων, τότε μιλάμε για πραγματικό γεγονός, αφού συμμετέχουν οι εξής κορυφαίοι σολίστες του μπουζουκιού : Κώστας Παπαδόπουλος, Θύμιος Στουραίτης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Παναγιώτης Στεργίου, Μανώλης Καραντίνης, Μανώλης Πάππος, Γιάννης Παπαβασιλείου – «Βλάχος», Νίκος Τατασόπουλος, αλλά κι ο Κώστας Δουμουλιάκας.
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην ενορχήστρωση και στην επιμέλεια της ορχήστρας του Θανάση Σοφρά, ενός από τους καλύτερους Έλληνες μπασίστες, που, επί τρεις σχεδόν δεκαετίες, υπηρετεί το καλό ελληνικό τραγούδι, ενώ, τα τελευταία 15 χρόνια, έχει την τιμή να είναι μόνιμος συνεργάτης του Γιώργου Νταλάρα. Και, πραγματικά, ο Σοφράς έχει καταφέρει μια δύσκολη ισορροπία, αφού τα τραγούδια, φέρουν ένα “άρωμα εποχής”, αλλά, συνάμα, ακούγονται κι ως σημερινά.

Τα τραγούδια

Στο δίσκο περιλαμβάνεται μια μεγάλη γκάμα τραγουδιών από το παραδοσιακό «Γιαλούσαινα» του 1930, μέχρι τα «Βάσανά μου ένα φορτίο» του 1977, διαφορών σχολών και συνθετών, από τον Μάρκο Βαμβακάρη μέχρι τον Θανάση Πολυκανδριώτη, τα οποία είχαν τραγουδηθεί, στην πρώτη τους εκτέλεση, από την Ρόζα Εσκενάζη και τον Στράτο Παγιουμτζή ως τον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Στράτο Διονυσίου.

Σωκράτους και Σατωβριάνδου1. «ΜΑΓΙΣΣΕΣ» - (Γιάννη Τατασόπουλου – Νίκου Ρούτσου)
2. «ΑΓΑΠΗΣΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗΣΑ» - (Πάνου Πετσά – Κώστα Κοφινιώτη)
3. «Ο ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ» - (Απόστολου Χρυσούλη)
4. «ΤΑ ΔΥΟ ΣΟΥ ΧΕΡΙΑ (ΒΕΡΓΟΥΛΕΣ)» - (Μάρκου Βαμβακάρη – Κώστα Μακρή)
5. «ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΥΓΕΣ» - (Βασίλη Βασιλειάδη – Πάνου Γαβαλά)
6. «ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΙΔΟ» - (Μανώλη Χιώτη – Χρήστου Κολοκοτρώνη)
7. «ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΕΛΙΕΜΑΙ (ΒΑΔΙΖΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΙΛΩ)» - (Γιάννη Παπαϊωάννου)
8. «ΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ (ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ)» - (Γιάννη Παπαϊωάννου)
9. «ΚΑΝΕΙΣ» - (Νίκου Καρανικόλα – Βούλας Γκίκα)
10. «ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑ (Ο ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ)» - (Γιώργου Ροβερτάκη – Γιώργου Τρίμη)
11. «ΓΙΑΛΟΥΣΑΙΝΑ» - (Παραδοσιακό)
12. «ΟΙ ΠΕΤΟΝΙΕΣ» - (Πρόδρομου Τσαουσάκη – Γιώργου Μουφλουζέλη)
13. «ΜΠΑΓΛΑΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ» - (Αντώνη Κατινάρη – Θάνου Σοφού)
14. «ΓΙΑΤΙ ΘΕΕ ΜΟΥ Η ΖΩΗ (ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΜΟΥ)» - (Θανάση Πολυκανδριώτη – Γιάννη Πάριου)
15. «ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ» - (Γιώργου Λαύκα – Χαράλαμπου Βασιλειάδη)

Ολοκληρώνοντας, θα λέγαμε ότι στη συλλογή αυτή απολαμβάνει κανείς μια πανδαισία μπουζουκιών, με μοναδικά “κεντήματα – ταξίμια”, πάνω σε κλασικά λαϊκά τραγούδια, που αποδίδονται λιτά, στρωτά, με γνώση και μεράκι από τον Κώστα Δουμουλιάκα. Είναι, δηλαδή, η «Σωκράτους και Σατωβριάνδου» ένας δίσκος – χάρμα για τ’ αυτιά μας, που δικαιώνει, με τον καλύτερο τρόπο, τον υπότιτλό του : «δημοφιλή τραγούδια των μπουζουκιών».

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Αν δεν είχαμε τους ποιητές σ' αυτή τη χώρα, δεν ξέρω με ποιον άλλο τρόπο θα έβρισκαν δρόμο τα δάκρυα.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου
18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας