129 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
13.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

«Αεράκι της αυγής» | Universal, 2010

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο ακούγεται ότι το λαϊκό τραγούδι βρίσκεται σε ύφεση. Για να είμαι ακριβής, το διαβάζουμε, από διάφορους γραφιάδες, αλλά δεν το ακούμε, γιατί, πολύ απλά, δεν ακούγονται τα νέα καθαρόαιμα λαϊκά από το ραδιόφωνο! Τα περισσότερα αθηναϊκά ραδιόφωνα – αν εξαιρέσω αυτά της περιφρονημένης, αλλά πιο πλουραλιστικής επαρχίας – είτε έχουν πουληθεί στις playlist, είτε περνάνε φάση έντεχνου ή λαϊκοπόπ φονταμενταλισμού!
Αυτή είναι, δυστυχώς, η ακουστική βιτρίνα του καιρού μας. Θα πρέπει, λοιπόν, ο, ψαγμένος, ακροατής, να ψάξει μόνος του τα σημερινά καθαρόαιμα λαϊκά, τα οποία γράφονται (αφού αυτή είναι η μουσική μας παράδοση), και τις νέες ελπιδοφόρες λαϊκές φωνές, που κι αυτές υπάρχουν! Αν περιμένει να του τα σερβίρουν από τα ραδιόφωνα ή τα τηλεοπτικά πρωινομεσημεριανάδικα, ατύχησε!
Ο δίσκος «Αεράκι της αυγής» (UNIVERSAL  / 2010), ανήκει στους ατόφιους και καλούς λαϊκούς δίσκους, που αποδεικνύει τα όσα έγραψα παραπάνω. Οι δημιουργοί του δεν είναι γνωστοί στους πολλούς – αν εξαιρέσω τον Θόδωρο Ποάλα - αλλά περιέχει φρέσκα λαϊκά τραγούδια, αλά παλαιά, γι’ αυτό όμως και πάντα διαχρονικά. Δεν είναι τυχαίο, ότι την παραγωγή του δίσκου, την έχει ο Κώστας Χατζηδουλής, αυτό τα λέει όλα.
Τα τραγούδια τα ερμηνεύουν δυο φωνές, η Σαββέρια (Μαργιολά), για την οποία πολλά έχω γράψει στον «ΟΡΦΕΑ» (και θα τα βρείτε με μια αναζήτηση). Να κάνω όμως κι ένα ρεζουμέ για την Σαββέρια: είναι η πιο ορίτζιναλ νεαρή λαϊκή φωνή που υπάρχει στο τραγούδι μας, με όμορφα κι έμπειρα λαϊκά γυρίσματα. Ο Γιώργος Σκιαδάς, μας έρχεται, ως φωνή κι ερμηνευτικά, από την παράδοση της θεσσαλονικιώτικης σχολής των εντεχνολαϊκών τραγουδοποιών (ακούστε τον, για παράδειγμα, στο «Μ’ ένα ζεϊμπέκικο σκοπό»).
Ο δίσκος περιέχει 7 τραγούδια (ουκ εν τω πολλώ το ευ), κι έχει την πρωτοτυπία, να παρουσιάζει, κατόπιν, και τα 7, στην ορχηστρική τους μορφή, κάτι που το έκαναν συνθέτες, σαν τον Κουγιουμτζή, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό (όλα δηλαδή τα τραγούδια). Δεν μπορώ να κρύψω, ότι μου άρεσε πολύ αυτή η ιδέα, όπως άκουσα και ξανάκουσα τον δίσκο.
Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν, είναι, σαφώς, αυτά με τη φωνή της Σαββέριας, δηλ. το «Όσα μου ‘χεις μάθει» και το εναρκτήριο «Θύτες και θύματα», που μας δείχνει ότι η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί! Όπως μου το είπε η ίδια η Σαββέρια – και συμφωνώ απόλυτα μαζί της – σε άλλη εποχή αυτά τα τραγούδια θα ακούγονταν πολύ, κι αυτά που επισήμανα ίσως να έμεναν κι ως διαχρονικά. Σήμερα, απευθύνονται στους ενεργητικούς  ακροατές, που ψάχνουν τα καλά λαϊκά τραγούδια. Τους εγγυούμαι ότι το «Αεράκι της αυγής» θα τους ικανοποιήσει και με το παραπάνω.

Τα περιεχόμενα
01 ΘΥΤΕΣ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ - Σαββέρια
(Θόδωρου Ποάλα, Σπύρου Ιωαννίδη)
02 ΣΑ ΜΑΓΕΜΕΝΟ Σ΄ΑΓΑΠΩ - Γιώργος Σκιαδάς, Σαββέρια
(Γιώργου Σκιαδά)
03 ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Γιώργος Σκιαδάς, Σαββέρια
(Χρήστου Θεσσαλονικέα, Σάκη Βαριεμτζίδη)
04 Μ΄ΕΝΑ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΣΚΟΠΟ Γιώργος Σκιαδάς
(Γιάννη Τσέρτου, Γιώργου Σκιαδά)
05 ΣΤΟΥ ΛΟΥΤΡΟΥ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΕΡΑ - Γ. Τσιληχρήστος, Γ. Σκιαδάς, Σαββέρια
(Γιώργου Μαθιανάκη, Σπύρου Ιωαννίδη)
06 ΑΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ Γιώργος Σκιαδάς
(Γιώργου Σκιαδά)
07 ΟΣΑ ΜΟΥ ΄ΧΕΙΣ ΜΑΘΕΙ - Σαββέρια
(Γιάννη Τσέρτου)
08 ΟΙ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ
 
 
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δε με αφορούν. Τί θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να ‘στε όλοι καλά. Στον τάφο μου να γράψετε: «Αντιστάθηκε το 1941 - 1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967 - 1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989 - 1996 στην ηθική σήψη». Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια.
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (1922 - 2011), νομικός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων