79 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Πάντα κάτι μένειΑπ’ “τα χρόνια της υπομονής” με ταξιδεύεις, “αλλάξαμε πολλές σημαίες στα καράβια μας”, περάσαμε “μαστιγωτές και συμπληγάδες”, “ελεύθεροι κι ωραίοι” άνθρωποι τραγούδησαν μαζί μας με “παραπονεμένα λόγια” και η κάρτα με τη λίμνη του Αλή Πασά επιδόθηκε σε χιλιάδες παρέες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχει καλύτερη συνοδεία των 13 νέων τραγουδιών του Μάνου Ελευθερίου, απ’ αυτά τα “λόγια καρδιάς” που γράφει ο Γιώργος Νταλάρας στο τρίτο βιβλίο - cd της σειράς «Άξιος Λόγος» που διευθύνει ο ίδιος, μαζί με το Μιχάλη Κουμπιό. Και νομίζω, ότι μας αντιπροσωπεύουν όλους, αφού ανήκουμε στις “χιλιάδες παρέες”, που, εδώ και χρόνια, μας συντροφεύουν τα μεγάλα τραγούδια αυτού του σπουδαίου δημιουργού.

«Πάντα κάτι μένει» είναι ο τίτλος του, αφιερωμένου στο Μάνο Ελευθερίου, βιβλίου – cd και με την πρώτη κιόλας ματιά προκαλούν μεγάλες προσδοκίες τα ονόματα όλων αυτών των άξιων καλλιτεχνών που συμμετέχουν, είτε με τις συνθέσεις είτε με τις ερμηνείες τους : Γιώργος Ανδρέου, Στέργιος Γαργάλας, Χρήστος Θηβαίος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιώργος Καζαντζής, Μελίνα Κανά, Νικόλας Κουμπιός, Γιάννης Κούτρας, Κώστας Λειβαδάς, Κώστας Μακεδόνας, Σωκράτης Μάλαμας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Λάκης Παπαδόπουλος, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Σταύρος Σιόλας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, Ελένη Τσαλιγοπούλου!

Η όλη έκδοση ακολουθεί τα χνάρια των δυο προηγούμενων, ώστε να είναι πλέον αναγνωρίσιμη και περιλαμβάνει - εκτός των στίχων των τραγουδιών, του φωτογραφικού υλικού κι όλων γενικά των χρήσιμων κι απαραίτητων πληροφοριών – σημειώματα των: Μάνου Ελευθερίου, Γιώργου Νταλάρα, Μιχάλη Κουμπιού, Κώστα Κωτούλα και Σωτήρη Κακίση. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην άρτια γραφιστική επιμέλεια τόσο του εξωφύλλου, όσο και του βιβλίου του cd από τον Αντώνη Καπίρη, καθώς και στα ονειρικά εικαστικά σχέδια της Λιλής Ελευθερίου που το κοσμούν.

Η ψυχή όμως ενός δίσκου είναι τα τραγούδια κι αυτά είναι που δίνουν τη μάχη με το χρόνο και το κοινό. Όσα μένουν, την κερδίζουν, κατακτώντας μια θέση στην καρδιά μας! Περνάμε λοιπόν σ’ αυτά, για να δούμε αν «έχουν όλα τα προσόντα για να σταθούν παλικαρίσια» όπως γράφει, στο δικό του σημείωμα, ο Μιχάλης Κουμπιός.

1. Οι Σταθμάρχες - Γιώργος Νταλάρας
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Με μια θλιμμένη μπαλάντα ξεκινά το cd κι ο Γιώργος Νταλάρας την ερμηνεύει ιδιαίτερα αισθαντικά, αφήνοντας τα ερμηνευτικά του ίχνη στους στίχους του τραγουδιού … «Το ’ξερα πως δεν μ’ αγαπούσες / μα εγώ ανέβαινα προς τ’ άστρα»

2. Η πανοπλία που φοράς - Σταύρος Σιόλας (Β΄ φωνή: Γιώργος Νταλάρας)
Μουσική: Γιώργος Καζαντζής
Αίσθηση κάνει αμέσως η «Πανοπλία», λόγω της ηλεκτρικής και νευρώδους εισαγωγής της. Κι η αλήθεια είναι πως η σύνθεση του Καζαντζή αγκαλιάζει ταιριαστά τους αιχμηρούς αυτούς στίχους του Ελευθερίου. Από ‘κει και πέρα η νεανική ερμηνεία του Σιόλα εξισορροπεί με την πεπειραμένη τεχνικά β΄ φωνή του Νταλάρα εκτοξεύοντας τους στίχους αυτού του δυναμικού τραγουδιού … «Η πανοπλία που φοράς / είναι κι αυτή της συμφοράς …»

3. Κάπου υπάρχει ένα νησί - Μπάμπης Στόκας
Μουσική: Στέργιος Γαργάλας
Χωρίς πολλά λόγια: η ταξιδιάρικη μελωδία του Γαργάλα συναντιέται με την εκφραστική ερμηνεία του Στόκα … «Κάπου υπάρχει το νησί / που θα το ζήσουμε μαζί / κάπου υπάρχει …»


4. Παράσταση θα δώσω - Μιλτιάδης Πασχαλίδης
Μουσική: Νικόλας Κουμπιός
Ένα τραγούδι – ελπίδα του νεαρού Νικόλα Κουμπιού. Η μελωδία του ταιριάζει γάντι στους στίχους, ενώ η ενορχήστρωση του κομματιού από τον Κώστα Παρίσση είναι ευρηματική και πρωτότυπη. Ο Πασχαλίδης με την ερμηνεία του υπηρετεί το ύφος του τραγουδιού : «Παράσταση θα δώσω μια θυσία. / Θα τυλιχτώ μ’ ένα σεντόνι μοναχός / να υποδυθώ σ’ ένα φιλί την προδοσία»

5. Το κρεβάτι τρίζει - Ελένη Τσαλιγοπούλου
Μουσική: Λάκης Παπαδόπουλος
Ανανεωμένος Λάκης Παπαδόπουλος. Τολμηρή ενορχήστρωση από τον Παναγιώτη Γιατράκο. Μοντέρνα ερμηνευτική προσέγγιση, που εξισορροπεί μεταξύ της μελωδίας και των ηλεκτρικών ντεσιμπέλ, από την Ελένη Τσαλιγοπούλου … «Μη ρωτάς γι’ αθώα και για αμαρτωλά / φερμουάρ δεν είναι η ζωή να κλείσει»

6. Σε άδειο θέατρο - Αλκίνοος Ιωαννίδης
Μουσική: Σταύρος Σιόλας
Ήρεμο τραγούδι στο α΄ μέρος, που αποδίδεται σα νανούρισμα, “τρεμουλιαστά”, από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Στο β΄ μέρος απλώνεται, αποκτώντας ηλεκτρισμό και νεύρο … «Παλιές αγάπες αγιασμένες και μικρές / κι άλλες που μείνανε στον κόσμο κολασμένες / σαν καραμέλες μες στο στόμα μας πικρές / μας ταξιδεύουν κάθε βράδυ στοιχειωμένες»

7. Ένας ζητιάνος στα χρυσά - Γιώργος Νταλάρας
Μουσική: Χρήστος Θηβαίος
Αποκαλυπτικός Θηβαίος. Εξαιρετικός ερμηνευτής ο Νταλάρας. Υποβλητικός, αλλά και με ξεσπάσματα. Σπαραχτικός. Συγκλονιστικός. Ανατριχιαστικός. Αφουγκραστείτε πως ερμηνεύει τους στίχους: «Ένα μαστίγιο θα κρατάς, ίδιος αρχάγγελος / αφού σ’ αρέσει διαρκώς να μ’ αρρωσταίνεις». Νιώθεις την ερμηνεία του σωματικά! Δυναμική η ενορχήστρωση του Παναγιώτη Γιατράκου, ειδικά σε κάποια σημεία της προκαλεί ταχυπαλμίες απ’ την ένταση! Ευρηματικό – μετά από τους στίχους : «Βιογραφία μας γραμμένη σ’ ένα πάτωμα / στα χειρουργεία την αγγίζουν μ’ άσπρα γάντια» - το φινάλε κλάμα – μοιρολόι, όπου συνοψίζει το τραγούδι … Ακούστε όλο το κομμάτι στη διαπασών!

8. Τα τραγούδια που έχω γράψει - Χρήστος Θηβαίος
Μουσική: Γιώργος Νταλάρας
Η σύνθεση αυτή του Νταλάρα θα αποτελέσει, για πολλούς έκπληξη. Ίσως το πιο ατμοσφαιρικό κομμάτι του δίσκου. Άψογος ηθοποιός στο τραγούδι ο Θηβαίος: «Η αγάπη είναι στιλέτο, μην το παίζεις»

9. Στου σπιτιού τη σάλα - Γιώργος Νταλάρας
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
‘Ένα δραματικό τραγούδι του Τσακνή που αντάμωσε τον πιο έμπειρο και δραματικό ερμηνευτή που διαθέτει σήμερα το ελληνικό τραγούδι. Μ’ αυτήν την ερμηνεία του Νταλάρα βρίσκουν τις πραγματικές τους διαστάσεις στίχοι του Ελευθερίου σαν τους παρακάτω : «Ένας άρρωστος αιώνας/ τρέχει δίχως περηφάνια. / Τα καράβια είναι των άλλων / και των άλλων τα λιμάνια»

10. Οι γέροι - Σωκράτης Μάλαμας
Μουσική: Σωκράτης Μάλαμας
Κλασικός κι αναγνωρίσιμος Μάλαμας θα πουν κάποιοι ακούγοντας αυτό το κομμάτι. Και καλός Μάλαμας θα πρόσθετα εγώ. Από τα τραγούδια εκείνα που ακούω ευχάριστα με τη φωνή του τραγουδοποιού, αφού είμαι λάτρης των φωνών των τραγουδιστών. Πολύ πρωτότυποι οι στίχοι του Ελευθερίου για ένα θέμα που καίει … «Οι γέροι όταν σε κοιτούν / δεν βλέπουν μόνο εσένα / τους κόσμους που περπάτησαν / κοιτούν σ’ άλλους καιρούς … πενθούν γι’ αυτά που θα ’ρθουνε / … κι είναι αργά για να σωθούν / και κάτι να αρνηθούν»

11. Μέσα στον ύπνο μου γυρνάς - Κώστας Μακεδόνας
Μουσική: Κώστας Λειβαδάς
Το “λαϊκό τραγούδι του δίσκου” με μια ανάλογη καθαρή ερμηνεία από το Μακεδόνα … «Γιατί είσαι πάντα μια σκιά / και πίσω απ’ τα αγγελικά / χρυσά φτερά / κρύβεις φιλιά φαρμακερά / κι είναι δυο φίδια σταυρωτά / η αγκαλιά σου»

12. Σαββάτο βράδυ - Μελίνα Κανά
Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Ατμοσφαιρικό τραγούδι του Μαχαιρίτσα με ανάλογη ενορχήστρωση από τον Παρίσση. Η ερμηνεία της Κανά αποτυπώνει το “σαββατιάτικο παράπονο”. Και, βέβαια, είναι η σειρά του Μαχαιρίτσα, αλλά και του Ελευθερίου, να εξερευνήσουν το απέραντο τοπίο του Σαββατόβραδου … «Σαββάτο βράδυ να μην έχεις που να πας / η τηλεόραση από μέρες χαλασμένη / … κι απ’ το γυαλί της στάζει χιόνι και γλιστράς»

13. Πάντα κάτι μένει - Γιάννης Κούτρας
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Ένα μουντό, όμορφο τραγούδι που κλείνει το δίσκο επαναφέροντάς μας στο κλίμα της αρχής του. Εξαιρετική η σύνθεση του Ανδρέου και υποδειγματική η ερμηνεία του Κούτρα σε στίχους σαν τους παρακάτω : «Πάντα κάτι μένει για να πεις / κάτι που είναι μόνο για τους άλλους / να φιλήσεις πόδια ως τους αστραγάλους / στους αλήτες να ’σαι συνεπής»

Πάντα κάτι μένει

 

Πάντα κάτι μένει

Ο Μάνος Ελευθερίου, εδώ και μισό αιώνα, ιστορεί, μέσα από τους στίχους του, τα πολιτικά, οικονομικά, ερωτικά κι υπαρξιακά μας πάθη, όπως γράφει κι Κώστας Κωτούλας, στο σημείωμά του στο δίσκο. Αυτό κάνει και τώρα, συνοψίζοντας μάλιστα σε 13 τραγούδια όλο σχεδόν το εύρος της θεματολογίας του. Με έναν τόσο δυνατό λοιπόν λόγο, δεν μπορούσαν να μην είναι ανάλογες κι οι συνθέσεις κι, ακολούθως, κι οι ερμηνείες. Και, πραγματικά, δυσκολεύεται πολύ να διαλέξει κανείς τραγούδια απ’ αυτό το δίσκο, γιατί είναι όλα πολύ καλά! Κι αν αυτή η δυσκολία της επιλογής είναι “δυσάρεστη” για όσους καλούνται να γράψουν γι’ αυτή τη δουλειά, αντιθέτως, είναι ευχάριστη για τους ακροατές, γιατί μέσα σ’ αυτό cd θα βρουν αληθινά τραγούδια, που έχουν λόγο ύπαρξης.

Απ’ την πλευρά μου θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των ακροατών στα τραγούδια «Παράσταση θα δώσω» και «Το κρεβάτι τρίζει», γιατί τα θεωρώ, μουσικά κι ενορχηστρωτικά, πολύ πρωτότυπα, να επισημάνω τα : «Οι σταθμάρχες», «Η πανοπλία που φοράς» και «Οι γέροι» και να συνταχθώ με την επιτυχημένη καλλιτεχνική ανταλλαγή του Γιώργου Νταλάρα με το Χρήστο Θηβαίο, η οποία και γέννησε το πιο ατμοσφαιρικό(«Τα τραγούδια που ’χω γράψει», μουσική : Γ. Νταλάρας, ερμηνεία : Χ. Θηβαίος) αλλά και το κορυφαίο(«Ένας ζητιάνος στα χρυσά», μουσική : Χ. Θηβαίος, ερμηνεία : Γ. Νταλάρας), κατά τη γνώμη μου, κομμάτι του δίσκου!

Ολοκληρώνοντας την ακρόαση, έχω την εντύπωση, ότι η ευχή του Μάνου Ελευθερίου – όπως καταγράφεται στο σημείωμά του – «να έχει καλή μοίρα» η σειρά του «Άξιου Λόγου», “πιάνει τόπο”, τουλάχιστον, όσον αφορά τα τραγούδια αυτού του cd. Είναι δηλαδή τραγούδια φτιαγμένα από “ανθεκτικά υλικά”, με προορισμό ν’ αντέξουν, να μείνουν και, εν τέλει, να δικαιώσουν τον τίτλο της συλλογής που τα εμπεριέχει.

Το βιβλίο - cd "Πάντα κάτι μένει" κυκλοφορεί από την εταιρία UNIVERSAL.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κάθε μου λέξη μια σταγόνα αίμα.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/10/1969 Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται από τη χούντα στο στρατόπεδο Ωρωπού
19/10/1993 Έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από την επάρατη νόσο ο τραγουδιστής Διονύσης Θεοδόσης
20/10/1854 Γεννήθηκε ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ. Πέθανε στις 10.11.1891

ΤΥΧΑΙΑ TAGS