191 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.10.2017
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Γιώργος Τζαγάκης

Σπανίζουν στη σύγχρονη ελληνική δισκογραφία οι περιπτώσεις νέων δισκογραφικών εργασιών που να δίνουν από την πρώτη κιόλας ακρόαση την αίσθηση της διαφορετικότητας. Το "Όλα είναι αλλού" – η τρίτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του Βαγγέλη Κοντόπουλου σε στίχους του Γιώργου Φραντζολά συγκαταλέγεται σε αυτές και προκαλεί το ενδιαφέρον των ακροατών και για έναν επιπλέον λόγο: μετά απο δύο προσωπικούς δίσκους  με ορχηστρικά τραγούδια αυτή τη φορά δοκιμάζεται σε μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά μελοποιώντας στίχους.
Ως προς τις συνθέσεις των τραγουδιών,αυτές έχουν τις αναφορές τους κυρίως στο έντεχνο τραγούδι αλλά απλώνονται και σε διάφορα  άλλα είδη μουσικής όπως την jazz, το rock, το έντεχνο και τον αυτοσχεδιασμό.Ο Βαγγέλης Κοντόπουλος αποδεικνύει με τις μουσικές με τις οποίες ντύνει τους στίχους των τραγουδιών ότι διαθέτει μια σημαντική μουσική παιδεία σε μια ευρεία γκάμα μελωδιών.Οι μελωδίες του είναι εξαιρετικές και οι ενορχηστρώσεις του άρτιες με πολύ καλή επιλογή οργάνων και εξαιρετική απόδοση απο αξιόλογους μουσικούς. Οι στίχοι των τραγουδιών -δημιουργίες του Γιώργου Φραντζολά- ξεφεύγουν απο τα συνηθισμένα στιχουργικά κλισέ, είναι ενιότε αφαιρετικοί και άλλοτε εικονοπλαστικοί.Ο Βαγγέλης Κοντόπουλος ευτυχεί ως προς τις ερμηνείες των τραγουδιών καθώς ο Χρήστος Θηβαίος ως βασικός ερμηνευτής υπηρετεί με καλές ερμηνείες τις δημιουργίες του. Αξιόλογη επίσης είναι η ερμηνεία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο ‘’Όταν κοιμάσαι πλάϊ μου ‘’ ενώ πιο αδύναμες είναι οι ερμηνείες του Μάκη Σεβίλογλου,της Μαρίας Λούκα και των ‘’On the road’’.Ο ακροατής κατά την ακρόαση των τραγουδιών έχει την αίσθηση ότι κάθε τραγούδι είναι μια μουσική οντότητα διαφορετική απο την επόμενη, με τις εναλλαγές στους ήχους απο τραγούδι σε τραγούδι να συγκροτούν μια ενδιαφέρουσα δισκογραφική δουλειά ως σύνολο.Τα οργανικά ‘’Όταν κοιμάσαι πλαϊ μου Β’’’  και ‘’Της άνοιξης αηδόνι’’ έρχονται να συμπληρώσουν το ενδιαφέρον μουσικό ψηφιδωτό του ‘’Όλα είναι αλλού’’.
Πρόκειται για μια αξιόλογη δισκογραφική δουλειά που ξεχωρίζει στο σύγχρονο δισκογραφικό τοπίο.Πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις,εμπνευσμένοι στίχοι, καλές ερμηνείες και εκτελέσεις των τραγουδιών, συγκροτούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά του ‘’Όλα είναι αλλού’’ και το κατατάσουν στις πιο αξιόλογες μουσικές προτάσεις αυτής της χρονιάς.

Τα τραγούδια του δίσκου:
01. Το μεγάλο κύμα – Χρήστος Θηβαίος
02. Άνεμε, πάρε με – Χρήστος Θηβαίος
03. Όταν κοιμάσαι πλάι μου Α’ – Αλκίνοος Ιωαννίδης
04. Όταν κοιμάσαι πλάι μου Β’ – Οργανικό
05. Την άνοιξης αηδόνι – Χρήστος Θηβαίος
06. Άγρια περάσματα – Μάκης Σεβίλογλου
07. Όλα είναι αλλού – Χρήστος Θηβαίος & Μαρία Λούκα
08. Μέλισσα – On the Road
09. Τρένο – Χρήστος Θηβαίος
10. Ίσκιος  - Χρήστος Θηβαίος
11. Οι λέξεις – Βαγγέλης Κοντόπουλος
12. Της άνοιξης αηδόνι – Οργανικό

Ο δίσκος "Όλα είναι αλλού" κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις ‘’Μικρός Ήρως’’.
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το γιαούρτι, που μια μέρα πριν από το ευρώ, έκανε 48 δραχμές και μια μέρα μετά τριακόσιες πενήντα – σε δραχμές – εμείς το φάγαμε αδιαμαρτύρητα. Το ίδιο γιαούρτι ήταν, ίσως και χειρότερο, αλλά εμείς το πληρώσαμε χωρίς να πούμε λέξη. Δηλαδή ως λαός είμαστε πολύ του γιαουρτιού.
Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/10/1920 Γεννήθηκε στην Αθήνα η ηθοποιός και επί σειρά ετών υπουργός Πολιτισμού Μελίνα (Μαρία Αμαλία) Μερκούρη
18/10/1931 Πέθανε ο αμερικανός εφευρέτης του φωνογράφου Τόμας Έντισον
18/10/1979 Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης τιμάται από τη Σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας
19/10/1969 Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται από τη χούντα στο στρατόπεδο Ωρωπού
19/10/1993 Έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από την επάρατη νόσο ο τραγουδιστής Διονύσης Θεοδόσης