121 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Την Εύα Κανέλλη την πρωτάκουσα το 1993, με την πασίγνωστη, τότε, επιτυχία της «Άβυσσος η αγκαλιά σου». Οδηγούσα κι ακούγοντας το τραγούδι, σταμάτησα το αυτοκίνητο! Ήταν και το τραγούδι, απ’ αυτά που με πιάνουν αμέσως, αλλά, πιο πολύ, με εντυπωσίασε η φωνή της, ορίτζιναλ λαϊκή, με γερές ρίζες από το παρελθόν του λαϊκού μας τραγουδιού.
Το συγκεκριμένο κομμάτι έγινε σουξέ, που κρατά ως τα σήμερα, κι ενώ ακολούθησε, αμέσως (την επόμενη χρονιά / 1994), το «Μη μιλάς σ’ αγαπώ», με σχεδόν, αντίστοιχη επιτυχία, στη συνέχεια της δισκογραφικής και live πορείας της, δεν είχε την αλματώδη άνοδο, που θα περίμενα απ’ αυτήν. Βέβαια υπάρχει στο χώρο, κι είναι πολύ αγαπητή και σεβαστή απ’ όσους καταλαβαίνουμε από λαϊκό τραγούδι. Αλλά, πως να το πω, η Εύα Κανέλλη, έπρεπε, σήμερα, να ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια του αυθεντικού λαϊκού και να είχε στείλει πολλές πλατινέ ντίβες στο σπίτι τους αδιάβαστες, γιατί δεν την φτάνουν με τίποτα! Τα ’χει αυτά, τα άδικα, το τραγούδι μας κι η δισκογραφία μας, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.
Πρόσφατα, η Εύα Κανέλλη κυκλοφόρησε καινούριο δίσκο, από τη General Music, με τον τίτλο «Είν’ αρρώστια τα τραγούδια», από το ομώνυμο τραγούδι του Σταύρου Ξαρχάκου και του Μάνου Ελευθερίου. Όπως το καταλάβατε, ο δίσκος, περιέχει, κατά βάση, επανεκτελέσεις, αλλά, αυτό, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι κακό. Διότι η Εύα Κανέλλη δοκιμάζεται και βγαίνει νικήτρια, σε τραγούδια, γνωστά, αλλά και δύσκολα, με ιστορία και πρώτες εκτελέσεις από μεγάλα ονόματα (Λύδια, Διαμάντη, Αλεξίου κ.ά.). Κι όμως! Τα λέει υπέροχα, βάζοντάς τους την δική της, φωνητική κι ερμηνευτική, προσωπική σφραγίδα, γιατί η Εύα Κανέλλη είναι μια τραγουδίστρια που έχει ισχυρότατη προσωπική λαϊκή σφραγίδα. Στα συν, βέβαια, του όλου καλού αποτελέσματος, συγκαταλέγονται κι οι σπουδαίοι μουσικοί που παίζουν στο δίσκο, με κορυφαίους, τους σολίστες Μανώλη Καραντίνη (μπουζούκι) και Λευτέρη Ζέρβα (βιολί).
Τα τραγούδια είναι όλα, ένα κι ένα, με κυρίαρχα τα λαϊκά, χωρίς να λείπουν κι άλλα είδη, από δημοτικά και Μίλτο Πασχαλίδη ως Ξαρχάκο. Και τα λέει υπέροχα, δείχνοντάς μας την φωνητική κι ερμηνευτική δεινότητά της και την ευρεία γκάμα της.
Φυσικά και ξαναλέει το τραγούδι που μας την γνώρισε(«Άβυσσος η αγκαλιά σου»), αλλά απολαύστε την και στα «Το παρελθόν», «Ούζο όταν πιεις» και «Της ταβέρνας το ρολόι», που τα έχουν πει οι Διαμάντη, Αλεξίου & Λύδια, αντίστοιχα. Οι επανεκτελέσεις της αυτές μας δείχνουν, πως μια τραγουδίστρια με μεγάλη φωνή και προσωπική ταυτότητα, μπορεί να κάνει δικό της το κάθε τραγούδι. Ακόμα και στο «Είν’ αρρώστια τα τραγούδια», στέκεται, ισάξια – ως γυναικεία ερμηνεία – δίπλα στις ερμηνείες τραγουδιστών όπως ο Πάριος κι ο Νταλάρας σ’ αυτό το τραγούδι.
Η Εύα Κανέλλη έκανε αυτό που έπρεπε, επανήλθε, δισκογραφικά, με υλικό, γνωστό μεν, αλλά που απαιτεί φωνητικές κι ερμηνευτικές ικανότητες, για να μπορέσει να σταθεί ξανά σήμερα. Εμείς – ως ακροατές και μουσικογράφοι – το πήραμε το μήνυμα, αν και ξέραμε τι εστί Εύα Κανέλλη εδώ και χρόνια. Για να δούμε; Θα προσέλθουν λαϊκοί συνθέτες (οι μεγάλοι της παλιότερης γενιάς, αλλά και νεότεροι) να τις δώσουν τα σημερινά στιβαρά λαϊκά τραγούδια που της πρέπουν; Είναι κρίμα – ενώ κλαίμε για την κάμψη του λαϊκού τραγουδιού στις μέρες μας – να αφήνεται ανεκμετάλλευτη μια τέτοια, μεγάλης αξίας, λαϊκή φωνή!  
 
Τα τραγούδια

01 Άβυσσος η αγκαλιά σου (Στέφανος Κυπριώτης, Νίκος Βαξεβανέλης)
02 Το παρελθόν (Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Καραλής)
03 Arabesque (Αντώνης Απέργης)
04 Τώρα ξέρω (Χρήστος Νικολόπουλος, Κώστας Κινδύνης)
05 Ούζο όταν πιεις (Αιμίλιος Σαββίδης, Σώσος Ιωαννίδης)
06 Της ταβέρνας το ρολόϊ (Βασίλης Τσιτσάνης)
07 Καίγομαι και σιγολιώνω (Τάσος Ζουμπάς)
08 Παραπονιάρικο (Γιάννης Παλαιολόγου, Ανδρέας Σπυρόπουλος)
09 Γιατί σε χόρεψα (Δημήτρης Γιώτης)
10 Χαρικλάκι (Πάνος Τούντας)
11 Στης λήθης το πηγάδι (Μίλτος Πασχαλίδης)
12 Είν΄αρρώστια τα τραγούδια (Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Ελευθερίου)
 
 
 
 
 
 
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άσκησα την όραση για μακριά κι έχασα τα κοντινά μου.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/9/1971 Πέθανε στην Αθήνα ο νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης (Γεώργιος Σεφεριάδης)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS