124 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

Σάκης Ρουβάς: Παράφορα | MINOS-EMI, 2011

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Αν σας ρώταγα, τι κοινό έχει ο Ρουβάς με, για παράδειγμα, τον Θηβαίο; Σίγουρα θα απορούσατε. Να σας δώσω και την απάντηση: κι οι δυο δεν έχουν φωνή! Ας εξηγηθώ, πριν παρεξηγηθώ : εννοώ ότι δεν έχουν την έκταση και την ευλυγισία της φωνής, που απαιτείται για να ονομάζεται κάποιος τραγουδιστής. Να μπορεί, δηλαδή, με άνεση να τραγουδήσει επαρκέστατα, σχεδόν, κάθε είδος τραγουδιού(φυσικά, όλων, κάποιο συγκεκριμένο είδος, είναι το δυνατό τους χαρτί). Αλλά, για να λέγεται κάποιος τραγουδιστής, πρέπει να έχει επάρκεια σε μεγάλη γκάμα. Είναι σα να πας σε έναν ηλεκτρονικό, και να σου πει ξέρω να επισκευάζω ραδιόφωνα, αλλά όχι τηλεοράσεις! Ή ένας χορευτής, να ξέρει να χορεύει χασάπικο, αλλά όχι ζεϊμπέκικο κλπ.
Η φωνή του Θηβαίου, έχει μια χαρακτηριστική βραχνάδα, που δεν του επιτρέπει να ανέβει σε υψηλές νότες ή να κάνει τις κορώνες του. Του Ρουβά, πάλι, η φωνή, είναι μικρή, απλά τα λέει σωστά, στα μέτρα του, κι έχει μια αναγνωρισιμότητα. Ο Θηβαίος, όμως, είναι, κατά τη γνώμη μου, ο καλύτερος, φωνητικά, τραγουδοποιός, αφού ότι δεν έχει σε έκταση φωνής, το έχει σε έκφραση, ερμηνεία, συναίσθημα και πειστικότητα. Είναι ένας θεατρικός μουσικός ερμηνευτής. Μπαίνει πολύ βαθιά στο πετσί πολλών ρόλων και γίνεται ένα μαζί τους. Το ζει αυτό που ερμηνεύει και το περνάει και στο κοινό. Γι’ αυτό, κάθε φορά, που τον ακούω live, ή στο δίσκο, είναι συγκλονιστικός, ανατριχιάζω. Και βέβαια, η θεματολογία του ρεπερτορίου του, παρότι εκτείνεται από το κοινωνικοπολιτικό ως το ερωτικό ή και το χιουμοριστικό-σατιρικό τραγούδι, απευθύνεται στις στιγμές εκείνες του κοινού, που αποζητά περισυλλογή, συγκίνηση, ατμόσφαιρα ή ένα άλλου είδους σκεπτόμενου κι εσωτερικού ξεσπάσματος.
Ο Ρουβάς, ότι δεν έχει σε φωνή, το έχει σε νιάτα (αν κι είναι πλέον 39 ετών) κι ομορφιά (απαραίτητα, για έναν μέινστριμ ποπ σταρ), και, το κυριότερο, σε κίνηση και σκηνική παρουσία! Εκεί του βγάζω το καπέλο. Είναι, σήμερα, ο μεγαλύτερος και καλύτερος σόουμαν στην Ελλάδα. Προσφέρει ένα, πλούσιο κι υψηλού επιπέδου, οπτικοακουστικό και χορευτικό θέαμα, που κι αυτό  χρειάζεται σε στιγμές της ζωή μας. Ξέρουμε δηλαδή – όπως και στον Θηβαίο, που έφερα ως αντίθετο παράδειγμα – ότι δεν πάμε για να απολαύσουμε ένα ρεσιτάλ φωνής, αλλά στον έναν μια σπουδαία ερμηνευτική(με πολλά θεατρικά(ερμηνευτικά και σκηνικά στοιχεία) παράσταση, ενώ στον άλλον ένα εξωστρεφές κι εκτονωτικό υπερθέαμα, που, για όσους, δεν έχουν παρωπίδες και στεγανά, χρειάζεται, κι αυτό στη ζωή μας.
Τα έγραψα, όλα αυτά, τα πολλά, με αφορμή το νέο δίσκο του Σάκη Ρουβά («Παράφορα»/MINOS-EMI, 2011), όχι ως εισαγωγή (!), αλλά, γιατί δεν είχα να γράψω κάτι, ουσιαστικό, για τον ίδιο δίσκο! Έτσι προτίμησα, να δώσω, το δικό μου, προσωπικό πρίσμα, των πραγμάτων.
Ο δίσκος, δεν διαφέρει σε τίποτα, από τους προηγούμενους(πάντα, εμπορικά, επιτυχημένους) του Ρουβά, οι οποίοι απευθύνονται στους έφηβους ή σε αυτούς που την βρίσκουν εφηβικά! Η θεματολογία, αποκλειστικά, ερωτική, με στίχους, που θα μπορούσαν να τους γράψουν και 16άρηδες με ταλέντο στη ρίμα. Οι γνωστοί στιχουργοί που συμμετέχουν(Νίκος Μωραΐτης, Sunny Μπαλτζή, Ναταλία Γερμανού), αποδεικνύουν ότι είναι ικανότατοι επαγγελματίες, αλλά, σαφώς, αυτού του είδους η στιχουργία, δεν αποτελεί τέχνη. Τις πιο πολλές συνθέσεις τις υπογράφει ο Δημήτρης Κοντόπουλος, και κινούνται, στα, γνωστά, μέτρα του Ρουβά : εύπεπτα, χαρούμενα ποπάκια, στο ίδιο σχεδόν ρυθμικό και χορευτικό τέμπο και κάποιες πιο χαμηλόφωνες μπαλάντες.  
Προσωπικά, αυτά τα τραγούδια, δεν θα μπορούσα να τα ακροαστώ(το έκανα για τις ανάγκες της δισκοκριτικής), αλλά να τα «δω» από τον Ρουβά και να περάσω και καλά! Δηλαδή, το «Παράφορα», απευθύνεται – για ακρόαση – μόνο στους έφηβους φαν του. 
 
Tracklist
01 Σπάσε το χρόνο (μουσική: Δημήτρης Κοντόπουλος, στίχοι: Πηγή Κωνσταντίνου)
02 Παράφορα (μουσική: Δημήτρης Κοντόπουλος, στίχοι: Νίκος Μωραΐτης)
03 Οι δυο μας (μουσική: Δημήτρης Κοντόπουλος, στίχοι: Γιάννης Ρεντούμης)
04 Νεκρός ωκεανός (μουσική, στίχοι: Leonidas Chantzaras, Sebastian Thott, Didrik Thott, ελληνικοί στίχοι: Sunny Μπαλτζή)
05 Για μας (μουσική, στίχοι: Δημήτρης Φάκας)
06 Αγαπησέ με (μουσική: Δημήτρης Κοντόπουλος, στίχοι: Βάγια Καλαντζή)
07 Τυπικές επαφές (μουσική, στίχοι: Leonidas Chantzaras, Cristian C. Weber, Fabrizio Levita, Tony Comelessen, ελληνικοί στίχοι: Sunny Μπαλτζή)
08 Καλοκαίρι και φως (μουσική: Δημήτρης Κοντόπουλος, στίχοι: Γιάννης Ρεντούμης)
09 Η άκρη της κλωστής (μουσική, στίχοι: Leonidas Chantzaras, Gosta Hulden, ελληνικοί στίχοι: Δημήτρης Φάκας)
10 Το άλλο σου μισό (μουσική: Beetkraft, Αντώνης Σκόκος στίχοι: Beetkraft, Στράτος Αντιπαριώτης)
11 Εμένα θες (μουσική, στίχοι: Δημήτρης Φάκας)
12 Γέλα (μουσική: Δημήτρης Κοντόπουλος, στίχοι: Βάλια Καλαντζή)
13 Πρώτη νύχτα (μουσική: Δημήτρης Κοντόπουλος, στίχοι: Ναταλία Γερμανού)
14 Σ΄αγαπάω και φεύγω (μουσική: Leonidas Chantzaras, στίχοι: Δημήτρης Φάκας)
 
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

Σχόλια  

 
0 #2 Τάσος Καραντής ... e-orfeas.gr 10-09-2011 00:02
Παραθέτοντας Γ.Μυλωνάς:
Αν κ βρίσκω ατυχή τη σύγκριση του Ρουβά με τον Θηβαίο,ακόμα κ στο φωνητικό κομμάτι,διότι ο Θηβαίος μπορεί να μην είναι...Φραγκούλης αλλά όχι ότι δεν έχει καταπληκτική φωνή...
Ουσιαστικά συμφωνούμε. Ότι δεν έχει σε έκταση φωνής ο Θηβαίος το έχει σε ερμηνεία κι εκφραστικότητα. Γι’ αυτό και τον χαρακτηρίζω ως ένα θεατρίνο που τραγουδάει.
Ότι δεν έχει σε έκταση φωνής ο Ρουβάς το έχει σε σκηνική παρουσία, καθώς είναι ο καλύτερος σόουμαν που διαθέτουμε, ευρωπαϊκού επιπέδου, συμφωνούμε.
Απλά, ενώ έναν δίσκο του Θηβαίου μπορεί να τον ακροαστεί μια ευρεία γκάμα ηλικιών, του Ρουβά, απευθύνεται κυρίως σε εφήβους.
Παράθεση
 
 
0 #1 Γ.Μυλωνάς 09-09-2011 11:05
Αν κ βρίσκω ατυχή τη σύγκριση του Ρουβά με τον Θηβαίο,ακόμα κ στο φωνητικό κομμάτι,διότι ο Θηβαίος μπορεί να μην είναι...Φραγκούλης αλλά όχι ότι δεν έχει καταπληκτική φωνή!Απο κ και πέρα ο Ρουβάς είναι ένας pop καλλιτέχνης ευρωπαικού επιπέδου,καθώς αντίστοιχους showmen βρίσκουμε μόνο στο εξωτερικό,και σαφέστατα απευθύνεται στους νέους και σε όσους αρέσκονται να ακούν αυτό το είδος.Είναι μοναδικός στον τομέα του κ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος αξιόλογος αντικαταστάτης...
Παράθεση
 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γελάω άμα ακούω για ελληνικό ροκ. Είναι σα να μου λένε αμερικάνικο τσάμικο.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS