134 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Γιώργος Τζαγάκης

Είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο σ΄ένα σκηνικό αμηχανίας και συντήρησης που επικρατεί σε ολόκληρη την κοινωνία και ως φυσικό επακόλουθο  επηρεάζει και την ελληνική δισκογραφία να παίρνεις στα χέρια σου μια νέα δισκογραφική δουλειά με ... εικοσιδύο νέα τραγούδια που απο την πρώτη επαφή σου δίνει μια αίσθηση πληρότητας και δημιουργικής έξαρσης. Ο λόγος για τα "Αγροτοκτηνοτροφικά και Μητροπολιτικά", τη νέα δισκογραφική δουλειά των- εκ Κρήτης ορμώμενων- Χαΐνηδων που αποτελείται από δύο διαφορετικά μεταξύ τους cd, τα «Αγροκτηνοτροφικά» καΜητροπολιτικάι τα «».
Στα "Αγροτοκτηνοτροφικά" οι Χαΐνηδες κινούνται σε γνώριμα μουσικά λημέρια έχοντας συνοδοιπόρους τους μερικούς σημαντικούς καλλιτέχνες απ΄ όλους τους νομούς της Κρήτης (Κωστής Αβυσσινός, Μανώλης Λιαπάκης, Γιώργος Ξυλούρης, Γιώργης Παπαδάκης, Μιχάλης Τζουγανάκης και ο Ψαραντώνης ). Με θεματολογία που κινείται γύρω απο τον έρωτα και τη φύση και με τις μελωδίες να επικεντρώνονται στη μουσική παράδοση της Κρήτης -εξελίσσοντάς την με την προσθήκη νέων ήχων- το συγκρότημα απο την Κρήτη κινείται με εξαιρετική επιτυχία σ’ ένα γνώριμο μουσικό τοπίο.Η δημιουργικότητά τους κορυφώνεται στις "Κοντυλιές του Ιερώνυμου Μονκ" όπου η χαρακτηριστική ερμηνεία του Ψαραντώνη απογειώνει το καλύτερο ίσως τραγούδι του πρώτου δίσκου, ενώ στο "Συρτό του μαύρου φεγγαριού" ο ακροατής θα έρθει σε επαφή μ΄ένα επίσης πολύ καλό τραγούδι με το χαρακτηριστικό παίξιμο απο το λαουτιέρη Μιχάλη Τζουγανάκη.
Στα "Μητροπολιτικά" -το δεύτερο μέρος της δισκογραφικής δουλειάς-οι Χαΐνηδες εκπλήσσουν θετικά εξερευνώντας νέα μουσικά τοπία με την καταλυτική συνεισφορά του Θοδωρή Ρέλλου των Mode Plagal.Με τους στίχους αυτή τη φορά να επικεντρώνονται σε μια κοινωνικοπολιτική προσέγγιση και τις μουσικές να εμπλουτίζονται με όργανα και ήχους που προσδίδουν ένα απολύτως καινοτόμο ένδυμα στα τραγούδια των Χαΐνηδων,το συγκρότημα απο την Κρήτη ολοκληρώνει αυτό το νέο του μουσικό εγχείρημα.Σε αυτό το δεύτερο μέρος ξεχωρίζουν τα τραγούδια: "Ο μάγος", "Εαρινό", "Το καραβάνι" και "Ωδή στους νικημένους".
 

Οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι το μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτή τη δισκογραφική δουλειά ανήκει στο Δημήτρη Αποστολάκη που ενώ αφήνει τις ερμηνείες των τραγουδιών στους συνεργάτες και τους φίλους-καλλιτέχνες, το αποτύπωμα της εμπνευσμένης δημιουργικότητάς του βρίσκεται σε όλα τα τραγούδια του δίσκου, στα οποία υπογράφει τόσο τη μουσική όσο και τους στίχους. Πετυχαίνει να ντύσει έναν καθαρό, ειλικρινή και ουσιαστικό λόγο με διαφορετικά κάθε φορά μουσικά ενδύματα χωρίς αυτός να χάνει σε καμιά στιγμή την ισορροπία του. Αν θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε κάποιο αρνητικό στοιχείο στο δίσκο αυτό θα ήταν η ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια των τραγουδιών που κουράζει ενίοτε τον ακροατή.
Τα "Αγροτοκτηνοτροφικά και Μητροπολιτικά" είναι –εν κατακλείδι- μια εξαιρετική δουλειά που ξεχωρίζει για τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία της. Είναι μια απο τις πιο αξιόλογες μουσικές εργασίες του τελευταίου χρονικού διαστήματος που αποδεικνύει γιατί οι Χαίνηδες είναι ένα απο τα μακροβιότερα ελληνικά συγκροτήματα.
 
Τα τραγούδια του δίσκου
Τα Αγροτοκτηνοτροφικά
01. ΣΥΡΤΟ ΤΣ’ ΑΓΑΠΗΣ
02. ΣΥΡΤΟ ΤΟΥ ΓΕΡΑΚΑΡΗ
03. ΚΟΝΤΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΜΟΝΚ
04. ΒΑΡΥΣ ΠΟΛΥΘΕΑΝΟΣ ΑΜΑΝΕΣ
05. ΣΥΡΤΟ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ
06. ΣΥΡΤΟ ΤΟΥ ΣΕΛΙΜ
07. ΣΥΡΤΟ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
08. ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ ΤΟΥ ΔΕΙΛΙΝΟΥ
09. ΣΥΡΤΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
10. ΣΥΡΤΟ ΡΟΜΑ
11. ΚΟΝΤΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΚΑΣΕΡΕΣ
12. ΡΙΖΙΤΙΚΟ ΤΣΗ ΓΕΡΑΚΙΝΑΣ
Τα Μητροπολιτικά
01. Ο ΜΑΓΟΣ 
02. PURGATORIO GYPSY
03. ΕΑΡΙΝΟ 
04. Ο ΤΖΑΝΓΚΟ
05. ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ
06. ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ
07. ΩΔΗ ΣΤΟΥΣ ΝΙΚΗΜΕΝΟΥΣ
08. ΤΟΥ ΜΗΝΑ
09. ΟΙ ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ
10. ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ 
Ο δίσκος "Αγροτοκτηνοτροφικά και Μητροπολιτικά" κυκλοφορεί από την MBI
 
 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι.
Οδυσσέας Ελύτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS