121 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Μιχάλης Τσαντίλας

Καλή και... εγκεφαλοδιεγερτική (sic) η ερώτηση του τίτλου της τρίτης προσωπικής δουλειάς του Μανώλη Αγγελάκη. Ο οποίος είναι γνωστός και ως παραγωγός (με τους Film π.χ.) αλλά και ως μέλος των Illegal Operation. Τα καινούργια τραγούδια του πιάνουν το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει με τα δύο προηγούμενα άλμπουμ του, τα Σταματίνα (2001) και Δύσκολες Μέρες (2006).

Ομολογώ ότι τον «φοβήθηκα» τον συγκεκριμένο δίσκο, όντας ανίδεος σχετικά με το παρελθόν του Αγγελάκη και διαβάζοντας διάφορα σχόλια στο διαδίκτυο που συνολικά χαρακτήριζαν «δύσκολο» το άκουσμα του νέου του πονήματος. Κι όμως, παρά το μοντέρνο και «κακοτράχαλο» ηχητικό σύμπαν των εννέα αυτών τραγουδιών, το Τι Κάνουν Οι Σκιές Τη Νύχτα; αποδεικνύεται σαφώς πιο «φιλικός» προς τον μέσο ακροατή δίσκος απ’ όσο αφήνουν να εννοηθεί οι περισσότεροι. Κι αυτό γιατί τα τραγούδια που περιέχει διαπνέονται, στην ουσία τους, από καλά διαχειριζόμενες επιρροές από την εγχώρια παραδοσιακή και λαϊκή (όπως ορίστηκε κατά τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) μουσική αλλά και από τα μπλουζ. Αλλά και στους στίχους, από τους Χρήστο Κανελλόπουλο, Δημήτρη Μπόρση και τον ίδιο τον Αγγελάκη, υπάρχουν αναφορές στη μυθολογία των προαναφερθέντων μουσικών ρευμάτων.
Εκείνο που κάνει την – σχετικά – οικεία μελωδική, αρμονική και στιχουργική ανάπτυξη να ακούγεται σύγχρονη είναι η ενορχήστρωση και ο ήχος του δίσκου. Ο Αγγελάκης χρησιμοποιεί λούπες, θορύβους και διάφορα ακουστικά και ηλεκτρικά όργανα ώστε να φτιάξει ένα ηχοτοπίο που σε πρώτη ακρόαση ίσως να ξενίσει αλλά που κατακτιέται με τις ακροάσεις. Αρκεί, βέβαια, να συνηθίσει κανείς και την κάπως δύσκαμπτη φωνή του, η οποία κινείται σε χαμηλές συχνότητες, θυμίζοντας ενίοτε τον Tom Waits αλλά και τον Μάρκο Βαμβακάρη.
Είναι ένα πραγματικά καλό άλμπουμ, κατά τη γνώμη μου, το Τι Κάνουν Οι Σκιές Τη Νύχτα; Μπορεί να μην απαντά στην ερώτηση του τίτλου του – τουλάχιστον όχι σαφώς – αλλά αποτελεί μια ιδιαίτερη και καλοδουλεμένη πρόταση, ειδικά σε μια εποχή που η πλειοψηφία των εγχώριων δημιουργών μοιάζει να θέλει να ξεχάσει το μουσικό DNA που κληρονόμησε. Δουλειές σαν κι αυτή του Μανώλη Αγγελάκη δείχνουν ένα δρόμο σαφώς λιγότερο περπατημένο – αλλά και πιο δύσβατο – για όσους το ψάχνουν λίγο περισσότερο. Κυκλοφορεί σε πακέτο που περιέχει τον δίσκο σε βινύλιο και CD.

Tracklist
01. Το Τραγούδι Της Αργυρώς
02. Ο Ταξιδιώτης
03. Τι Κάνουν Οι Σκιές Τη Νύχτα;
04. Μια Δαγκωματιά
05. Όλα Τα Ξέρουν Τα Σκυλιά
06. Ο Μετανάστης
07. Standby
08. Το Σκοτεινό Τοπίο
09. Θα Πάω Σε Άλλη Γη

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άλογα περήφανα οι επιθυμίες μου γονάτισαν κάθισαν χάμω.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS