135 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης είναι, αδιαφιλονίκητα, ο δημοφιλέστερος κι εμπορικότερος ποπ καλλιτέχνης του ελληνικού τραγουδιού τα τελευταία χρόνια. Αν κι η δισκογραφία του ξεκινάει από την Κύπρο και το 1995, εμείς τον πρωτογνωρίσαμε, ουσιαστικά, από τη συμμετοχή του στο «Άγγιγμα ψυχής» (1998), το επιτυχημένο (χρυσός δίσκος των 25.000 πωλήσεων) σάουντρακ του ομώνυμου δημοφιλούς σήριαλ, σε μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου. Που του πήγε όμως αυτή η γλύκα κι ο ερωτισμός στη φωνή;

Γιατί, τελευταία, διακρίνω μια θαμπάδα και μια ξηρότητα στη φωνή του. Θα μου πείτε τότε ήταν 20. Εντάξει, και τώρα 33 είναι ακόμα, κι όχι 63! Μα κι ως τραγουδοποιός, δεν πήγε παραπέρα από τα πρώτα καλά άλμπουμ του, «Παράξενη γιορτή» (2000) & «Κρυφό φιλί» (2002), αλλά τυποποιήθηκε κι, έκτοτε, επαναλαμβάνεται, χωρίς καμιά αλλαγή κι εξέλιξη, τόσο μουσικά, όσο και στιχουργικά. Η ίδια, μοναδική, θεματολογία (έρωτας), οι ίδιοι, μόνιμοι, συνεργάτες στιχουργοί.
«Το καλύτερο ψέμα» έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω. Το άκουγα και το ξανάκουγα, προσπαθώντας να βρω κάτι το διαφορετικό. Τίποτα! Τα ίδια “χατζηγιάννεια” συστατικά σε όλα τα κομμάτια, δηλαδή, ποπ γρήγοροι ρυθμοί, μπαλάντες και προκάτ ηλεκτρισμός. Όλα αυτά όμως τα έχουμε “ξανακούσει” σε πιο εμπνευσμένες στιγμές του παρελθόντος, ενώ τώρα ακούγονται σαν μια αμήχανη επανάληψη. Για τους φαν του φυσικά αυτά που γράφω είναι “ψιλά γράμματα”, αυτοί θα κάνουν πάρτι με κάθε νέα του δισκογραφική κυκλοφορία, στους υπολοίπους, που δεν υποτιμούμε την ποπ ως είδος, απευθύνομαι.
Σουξέ λοιπόν θα είναι το ομότιτλο («Το καλύτερο ψέμα»), αυτό θα σπονσοράρει κι ο χορηγός, ο οποίος  έχει “κατακτήσει” και το εξώφυλλο, ενώ απουσιάζουν οι συνδημιουργοί στιχουργοί! Μα καλλιτεχνικό έργο – όπως είναι και το μουσικό περιεχόμενό του - πρέπει να είναι και το εξώφυλλο ενός δίσκου κι όχι διαφημιστικό προσπέκτους μιας εταιρείας. Είθισται τα λογότυπα των χορηγών να μπαίνουν διακριτικά στο οπισθόφυλλο κι όχι να “βγάζουν μάτι” στο εξώφυλλο…
Εννιά τραγούδια σε μουσική του Μιχάλη Χατζηγιάννη περιλαμβάνει το «Καλύτερο ψέμα», σε στίχους των “συνήθων υπόπτων”, Ελεάνας Βραχάλη, Νίκου Μωραΐτη  και Νίκου Γρίτση. Κι εδώ δεν υπάρχει τίποτα το διαφορετικό, ακόμα κι έναν στίχο στο κομμάτι «Αν είναι έτσι η αγάπη» που μπορεί, δυνητικά, να σε κάνει “κομμάτια”(«μα σ’ αγαπώ για πάντα/πανάθεμά σε σ’ αγαπώ»), έτσι όπως χλιαρά το ερμηνεύει κι αλλάζοντάς του το πρόσωπο από β’(«πανάθεμά σε») σε, εγωιστικό, α’(«πανάθεμά με»),  το αποδυναμώνει εντελώς. Με έναν τίτλο τραγουδιού από τη νέα του αυτή δουλειά θα χαρακτήριζα όλον το δίσκο: «Μια από τα ίδια»!
Ειλικρινά, δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω κάποιο τραγούδι του Χατζηγιάννη, παρά μόνο το ευαίσθητο «Στην άκρη του Παράδεισου», το οποίο όμως δεν είναι δικό του, αλλά των Κώστα Κακογιάννη και Πάμπου Κουζάλη (από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του ΡΙΚ 1), που το λέει, όντως, αισθαντικά.  Μήπως θα πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά και να αναζητήσει νέους πραγματικά δισκογραφικούς δρόμους ως ερμηνευτής μόνο;  Διαφορετικά, αν συνεχίσει να επαναλαμβάνεται, βλέπω – επειδή 40ρίζει ο Ρουβάς – να αντέχει ακόμα τόσο, ώσπου να βγει ο νέος 20χρονος “Χατζηγιάννης” …

Tracklist
01 ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΕΜΑ
02 ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΚΕΝΟ
03 ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ Η ΑΓΑΠΗ
04 ΑΝ Μ' ΑΓΑΠΑΣ
05 ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ
06 ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ
07 ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ
08 ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΟΥ
09 ΕΛΑ ΚΟΝΤΑ
Bonus Track
10 ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ

 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

Σχόλια  

 
0 #4 Τ. Καραντής ... e-orfeas.gr 04-11-2011 23:46
Επέμεινα στο λογότυπο, γιατί, έστω και στο εξώφυλλο της έκδοσης για την εφημερίδα με ενόχλησε. Το εξώφυλλο το θεωρώ μέρος βασικό ενός έργου τέχνης, όπως θεωρώ ότι πρέπει να είναι ένας δίσκος μουσικής. Ε, να σου βγάζει το μάτι μια τηλεφωνική εταιρία, δεν είναι και το καλύτερο.
Σ’ ευχαριστώ για την προτροπή να συνεχίσω. Εξάλλου – κι εδώ νομίζω συμφωνούμε – έγραψα σκληρά την άποψή μου, γιατί πιστεύω στο ταλέντο και τις δυνατότητες του Χατζηγιάννη. Αξίζει και μπορεί να κάνει καλύτερα, αρκεί να ξεφύγει από το κλειστό εμπορικό πλαίσιο και να κάνει διαφορετικά, τολμηρά, ανατρεπτικά πράγματα(σιγά-σιγά) στο καλλιτεχνικό, που αυτό μένει στο τέλος ...
Παράθεση
 
 
0 #3 Entry 04-11-2011 19:26
Της Μπαμπαλη ο τελευταίος δίσκος είναι εξαιρετικός της Ευσταθίας όχι και τόσο, η οποία κι αυτή έχει αρχίσει να φθίρεται,εξάλλου αν διαβάσεις προσεκτικά το σχόλια μου μιλάς και για εξαιρέσεις.Καλά κάνεις και τα λες με σκληρά λόγια (ειδικά όταν μιλάμε για ταλαντούχους ανθρώπους πρέπει να την αφυπνούμε, δεν μιλάμε σε κάποιον ατάλαντο) απλά σε κάποια τραγούδια δε νομίζω πως αντικατροπτίζει με ρεαλισμό!(Το πρώτο θέμα ναι το είχε αλλά στα δισκοπωλεία δεν υπάρχει κανένα τέτοιο λογότυπο, οπότε γιατί κρίνεις με βάση το ένθετο της εφημερίδας;Αυτό δεν είναι μεροληπτικό;)Συνέχισ ε την καλή δουλειά που κάνεις πάντως!!
Παράθεση
 
 
0 #2 Τ. Καραντής ... e-orfeas.gr 18-10-2011 10:40
Στο εξώφυλλο του cd που δόθηκε από την εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», το λογότυπο της VODAFONE υπάρχει κανονικότητα τυπωμένο στο εξώφυλλο, όπως το βλέπεις στη φωτό εδώ.
Ο Χατζηγιάννης έχει τις δυνατότητες για καλύτερη ποπ, γιατί, κατά την οπτική μου, επαναλαμβάνεται, γι’ αυτό κι έγραψα κάπως αυστηρά, αλλά και με προτάσεις. Πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό, πριν αρχίσει να εξαντλείται η δημοφιλία του.
Όσο για το αν υπάρχει καλή ποπ, σου προτείνω να ακούσεις τα τελευταία cd της Μπάμπαλη και της Ευσταθίας, που περιέχουν αρκετά όμορφα και διαφορετικά, από τα αναγνωρίσιμα κι επαναλήψημα – κατά τη γνώμη μου – κομμάτια του Χατζηγιάννη.
Παράθεση
 
 
0 #1 entry 18-10-2011 09:43
Το "Vodafone" δεν υπάρχει στην έκδοση του cd απλά είναι τυπωμένο λογικά στο Internet. Έπειτα ο δίσκος έχει δυνατά κομμάτια "Μια απο τα ίδια", "Προσοχή στο κενό", "Στην άκρη του παράδεισου", "Παιδί της βροχής" ακόμα και το "Αν είναι έτσι η αγάπη"!Οκ ο δρόμος είναι ίδιος αλλά αυτό δε σημαίνει οτι κάποια δεν είναι διαφορετικά μονοπάτια.Εξάλλου το να κάνεις μεγάλες αλλαγές μέσα σε μια 10ετία αποτελεί ρίσκο!Ίσως όταν φτάσει τα 40 να θελήσει να κάνει αλλαγή, τώρα το θεωρώ ριψοκίνδυνο για την επιτυχία και το γκελ που έχει στο κοινό.Εξάλλου δεν έχουμε ακούσει και καλή Pop όλα αυτά τα χρόνια, εκτός εξαιρέσεων.και σίγουρα ο Χατζηγιάννης σε όλες τις δουλειές του είχε κομμάτια που μόνο αδιάφορα δε μπορούμε να τα περάσουμε, παίρνοντας την ανάλογη δημοσιότητα ή όχι!Ίσως και το ό,τι τα καλά κομμάτια δεν έρχονται στο φως (πχ το "Στην άκρη του παράδεισου" που είναι εξαιρετικό) να ευθύνεται και στην ανάλογη ροή των τραγουδιών του.
Παράθεση
 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κάθε μου λέξη μια σταγόνα αίμα.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS