136 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Βασίλης Χαρδαλιάς

Γιάννης Ζουγανέλης: Στο δίκυκλο του έρωτα | Αυλός, 2010

Δισκοκριτικές

Βασίλης Χαρδαλιάς

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη δισκογραφική προσπάθεια του οικείου μας, Γιάννη Ζουγανέλη που με όπλο τον έντονο κοινωνικό προβληματισμό των κειμένων της Νίκης Παπαθεοχάρη, υπογράφει τη μουσική και ερμηνεύει το έργο “Στο Δίκυκλο του Έρωτα”. Δεν θα ακούσουμε, εύπεπτες μελωδίες, χιουμοριστικό στίχο, σάτιρα και αυτοσαρκασμό σε αυτό το δίσκο. Αντιθέτως, θα δούμε την πιο “ψαγμένη” συνθετική και ερμηνευτική πλευρά του Γιάννη Ζουγανέλη του οποίου οι επιρροές απο το ροκ και το λαικότροπο τραγούδι είναι εμφανείς στις μελωδίες, τις αρμονίες, τις ενορχηστρώσεις αλλά και στην ερμηνεία των τραγουδιών αυτών.
Τα κείμενα της Νίκης Παπαθεοχάρη αποκτούν μια διαφορετική ταυτότητα (θυμίζω οτι τα Κίτρινα Ποδήλατα έχουν επίσης μελοποιήσει και ερμηνεύσει κομμάτια αυτών των κειμένων στον πρόσφατο δίσκο τους με τίτλο “+10”) σε αυτόν τον δίσκο. Είναι γεγονός οτι εδώ οι ενορχηστρωτικές ιδέες των Γιάννη Ζουγανέλη και Θαλή Τριανταφύλλου δεν προσαρμόζονται στις λέξεις. Άποψή μου είναι, πως με τον τρόπο που τα εκφράζουν, άλλοτε ροκ, άλλοτε σαν μπαλάντες, άλλοτε παραδοσιακά, άλλοτε ανατολίτικα, καταφέρνουν να τα περάσουν και σε ένα πιο ώριμο ηλικιακά κοινό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του “Αστραπές αλωνίζουν τα νιάτα” οπου με τη χαρακτηριστική μελωδία απο τις “Χορδές Ψυχής” (παλαιότερος ιστορικός δίσκος του Γιάννη Ζουγανέλη) παντρέυονται παραδοσιακές-δημοτικές μελωδίες στη φωνή αλλά και στην ενορχήστρωση. Το έργο αυτό χωρίζεται σε 2 μέρη. Το πρώτο με τίτλο “Συγνώμη αν σε ξυπνήσω” με 4 τραγούδια συμπεριλαμβανομένου και του “Αστραπές αλωνίζουν τα νιάτα” που ξεχωρίζει. Το δεύτερο μέρος έχει τίτλο “Το παζάρι” με το “Όλη η γή ένα παζάρι” που είναι και το 1ο τραγούδι να ξεχωρίζει για την αρμονία του.
Θα ήθελα να τονίσω πως τέτοιοι δίσκοι απουσιάζουν παντελώς απο τα ράφια μας. Το αυτί μας  είναι επιτηδευμένα εξασκημένο σε άλλα, πιο εύπεπτα, ακούσματα  με αποτέλεσμα τέτοια έργα να μήν έχουν απήχηση. Και, αν σε αυτή την περίπτωση ο στίχος κερδίζει την προσοχή μας, δεν πρέπει να ξεπεράσουμε το γεγονός οτι ο Ζουγανέλης αποδίδει αυτά τα λόγια με πολύ σύγχρονο τρόπο, πράγμα που είναι χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου που καταφέρνει να παραμένει κοντά στη νεολαία, ακόμα και όταν δε μιλάει για μουσική και τραγούδι. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ειναι να ελπίζουμε να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο.


ΜΟΥΣΙΚΗ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ
ΣΤΙΧΟΙ – ΝΙΚΗ ΠΑΠΑΘΕΟΧΑΡΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΙ:
Θαλής Τριανταφύλλου: πιάνο, synthesizer
Γιάννης Ζουγανέλης: πλήκτρα, κρουστά, κιθάρα, φωνές
Βάσια Μπρέστα: φωνή
Αλέξανδρος Ζουγανέλης: πνευστά
Φίλιππος Βασιλόπουλος: ταραμπούκα
Ενορχήστρωση: Γιάννης Ζουγανέλης - Θαλής Τριανταφύλλου

Tracklist:
A. Συγνώμη αν σε ξυπνήσω
01 Στο δίκυκλο του έρωτα
02 Τι είναι κράτος
03 Η ελπίδα γέμισε πληγές
04 Αστραπές αλωνίζουν τα νιάτα

Β. Το παζάρι
01 Όλη η γή ενα παζάρι
02 Ο έρωτας σφαίρα
03 Σας πήραμε χαμπάρι

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γι’ αυτό που είμαι σίγουρη για μένα είναι πως αγαπάω με ερωτικό πάθος τον Άνθρωπο.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/9/1971 Πέθανε στην Αθήνα ο νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης (Γεώργιος Σεφεριάδης)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS