69 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Ο Γιάννης Πλούταρχος είναι, μαζί με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, οι δυο πιο εμπορικοί τραγουδιστές των τελευταίων ετών. Όλη σχεδόν η δισκογραφία του της δεκαετίας που μας πέρασε είναι χρυσή και πλατινένια, με νούμερα μάλιστα παλιών θρυλικών εποχών! Σαφώς είναι ένας καλλίφωνος και μελωδικός ελαφρολαϊκός τραγουδιστής, αλλά, προσωπικά, πάντα μου ακουγόταν ως ένας Πουλόπουλος light! Ίσως να τον αδίκησε στ’ αυτιά μου και το μονοδιάστατο επαναλαμβανόμενο ρεπερτόριό του, που μπορεί να του χάρισε δημοφιλία και εμπορικότητα, αλλά δεν άφησε – πέρα 2-3 περιπτώσεων – τραγούδια που να μας αφορούν διαχρονικά. Ποτέ δεν είναι αργά, μια και τα προσόντα υπάρχουν, για αλλαγές και νέες προτάσεις. Κι αυτό νομίζω πως κάνει με τη νέα δισκογραφική δουλειά του, έστω κι αν κοιτά στο παρελθόν!
Ο Γιάννης Πλούταρχος συνεργάζεται με την παλιά δόξα του ιταλικού τραγουδιού, τον βετεράνο Al Bano, πασίγνωστο στην Ελλάδα, ως δίδυμο με την τότε γυναίκα του, τη Romina Power, και με τις μεγάλες τους, προ 30ετίας επιτυχίες τους, το «Felicita» και το, μεταγλωττισμένα και στα ελληνικά, «Il balo del qua qua» («Τα παπάκια»)! «Δυο φωνές μια ψυχή» είναι ο πολύ χαρακτηριστικός τίτλος του δίσκου, που δόθηκε με μεγάλη επιτυχία (155.000 πωλήσεις) από την εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και, κατόπιν, κυκλοφόρησε από τη HEAVEN και στα δισκοπωλεία, με 2 ακόμα bonus tracks.
Με τη γνωστή φράση «una faccia una razza», θα περιέγραφα το περιεχόμενο του! Γνωστές επιτυχίες του Al Bano, αλλά και του Γιάννη Πλούταρχου, καθώς και νέα τραγούδια, γραμμένα ειδικά γι’ αυτήν τη δισκογραφική συνεργασία τους, τραγουδισμένα από τους δυο τους στα ελληνικά και στα ιταλικά. Υπάρχουν, φυσικά, κι οι στιγμές – από τις δυνατές του δίσκου – όπου ο Γιάννης Πλούταρχος τραγουδάει μόνο ελληνικά κι ο Al Bano μόνο ιταλικά.  
Μπορεί το μουσικό ύφος της δουλειάς να είναι εκτός του κυρίαρχου μουσικού κλίματος της εποχής μας, αλλά είναι εντός του κοινού ελληνοϊταλικού   γεωγραφικού κλίματος! Εμείς οι Έλληνες γουστάρουμε πάντα, τόσο τα λάτιν, όσο και τα ιταλικά, με την μελωδικότητά τους και το έντονο συναίσθημά τους. Δε λέω πως είναι για καθημερινή χρήση, αλλά είναι ιδανικά για νοσταλγικά μουσικά ταξίδια και φυγές στον μουσικό μεσογειακό μελωδικό ερωτισμό των ‘70ς. Ακόμα κι η φωτογράφιση, στο ένθετο και στο οπισθόφυλλο, με το σήμα κατατεθέν, την ιταλική βέσπα, από τα ’60ς και τα ’70ς, πετυχαίνει καίρια το στόχο της.
Ο Γιάννης Πλούταρχος είναι εδώ καλύτερος από ποτέ και φαίνεται ότι το γουστάρει αυτό που κάνει, ταιριάζοντας πολύ καλά με τον Al Bano, πραγματικά «δυο φωνές μια ψυχή», όπως το λέει κι ο τίτλος. Το κέντρο, φυσικά, όλου του cd είναι το περίφημο «Felicita», καθώς και το, εξίσου γνωστό, «Liberta». Ωραία έχει διασκευαστεί κι η γνωστή επιτυχία του Πλούταρχου, το «Φίλε»(“Bella”), όπου το λένε μαζί με τον Al Bano, αλλά και μόνος του ο Al Bano στα ιταλικά. Καλή δουλειά, έχει κάνει κι ο Θάνος Γεωργουλάς, αφού τα καινούρια κομμάτια του είναι τέλεια ενταγμένα στο δίσκο, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο, ομοιογενές κόνσεπτ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ατμοσφαιρικό «LEI C’E» που κάνει μάλιστα και την έναρξη στο cd. Τέλος, Al Bano και Γιάννης Πλούταρχος, μας κάνουν και την φωνητική τους επίδειξη – καταθέτοντας κορυφαίες ερμηνείες - στα κομμάτια «E la mia vita» και «Φταις», αντίστοιχα, που είναι από τα καλύτερα της όλης δουλειάς.
Καταλήγοντας, με δυο λόγια, πολύ το ευχαριστήθηκα το ελληνοϊταλικό μουσικό μελωδικό πάρτι του Al Bano και του Γιάννη Πλούταρχου. Ήταν ωραία!
 
Tracklist
01 LEI C'E Γιάννης Πλούταρχος, Al Bano
(Μουσική: Θάνος Γεωργουλάς, στίχοι: Minellono)
02 IO MI RICORDO DI TE Γιάννης Πλούταρχος, Al Bano
(Μουσική: Θάνος Γεωργουλάς, στίχοι: Minellono)
03 BIANCA DI LUNA Γιάννης Πλούταρχος, Al Bano
(Μουσική: Massara / Carrisi, στίχοι: Colombini)
04 ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ - FELICITA Γιάννης Πλούταρχος, Al Bano
(Μουσική: Farina / De Stefani, στίχοι: Minellono)
05 ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ Γιάννης Πλούταρχος
(Μουσική: Θάνος Γεωργουλάς, στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος)
06 E LA MIA VITA Al Bano
(Μουσική: Maurizio Fabrizio, στίχοι: Pino Marino)
07 ISOLE Γιάννης Πλούταρχος, Al Bano
(Μουσική: Θάνος Γεωργουλάς, στίχοι: Minellono)
08 BELLA (ΦΙΛΕ)
 Al Bano
(Μουσική: Γιάννης Πλούταρχος, στίχοι: Λάζαρος Κομνηνός, ιταλικοί στίχοι: Minellono)
09 ΦΤΑΙΣ Γιάννης Πλούταρχος
(Μουσική: Θάνος Γεωργουλάς, στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος)
10 NEL SOLE Γιάννης Πλούταρχος, Al Bano
(Μουσική: Θάνος Γεωργουλάς, στίχοι: Minellono)
11 LIBERTA Γιάννης Πλούταρχος, Al Bano
(Μουσική: Little Big Horn / Springbock, στίχοι: Power / Palavicini / Moico, ελληνικοί στίχοι Μιχαήλ Αβατάγγελος)
12 TU PER SEMPRE Al Bano
(Μουσική: A. Paoletti, στίχοι: F. Berlincioni)
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το γιαούρτι, που μια μέρα πριν από το ευρώ, έκανε 48 δραχμές και μια μέρα μετά τριακόσιες πενήντα – σε δραχμές – εμείς το φάγαμε αδιαμαρτύρητα. Το ίδιο γιαούρτι ήταν, ίσως και χειρότερο, αλλά εμείς το πληρώσαμε χωρίς να πούμε λέξη. Δηλαδή ως λαός είμαστε πολύ του γιαουρτιού.
Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS