104 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.02.2018
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Γιώργος Τζαγάκης

Οι πρώτες σκέψεις απο την ακρόαση της νέας δισκογραφικής δουλειάς του Σωκράτη Μάλαμα, το "Πέρασμα",είναι ότι κινείται πλέον σε μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην επανάληψη και την καινοτομία,καθώς ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει διανύσει πάνω απο μια εικοσαετία στους δισκογραφικούς και συναυλιακούς δρόμους.Το γεγονός ότι είναι πλέον ένας από τους πιο σημαντικούς τραγουδοποιούς της γενιάς του που συσπειρώνει γύρω του πλήθος φανατικών ακροατών, τοποθετεί ταυτόχρονα αρκετά υψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών για κάθε νέα του δισκογραφική δουλειά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ολόκληρος ο δίσκος είναι γραμμένος με κιθάρες απο το Σωκράτη Μάλαμα με συνθέσεις που ενώ αποτελούνται απο σαφείς λαϊκότροπες μελωδίες, η απουσία απο τις ενορχηστρώσεις άλλων οργάνων και δη λαϊκών αποδυναμώνει τη λαϊκότητα τους. Αυτή η επιλογή της λιτής ενορχήστρωσης ναι μεν αναδεικνύει τις ερμηνείες του σημαντικού τραγουδοποιού αλλά καθιστά και πιο σαφή σε κάποια τραγούδια την επανάληψη μελωδικών γραμμών απο παλαιότερες δισκογραφικές δουλειές του. Στις εκπλήξεις του δίσκου συγκαταλέγεται η συμμετοχή της Μελίνας Κανά, καθώς οι δυο καλλιτέχνες σμίγουν ξανά ύστερα απο πολλά χρόνια σε  μια συνεργασία που γεννά μνήμες απο τα τραγούδια "Της μέρας και της νύχτας",εντούτοις το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αυτής της συνύπαρξης - πέρα απο κάποιες καλές ερμηνείες της Κανά - δεν προσεγγίζει ποιοτικά την παλαιότερη δισκογραφική συνεργασία τους. Δεν αποτελεί έκπληξη αντίθετα η συνεργασία του Σωκράτη Μάλαμα με το σημαντικό στιχουργό Άλκη Αλκαίο, που προσθέτει μερικά ακόμα καλά τραγούδια στα υπόλοιπα των δισκογραφικών συνεργασιών των δύο καλλιτεχνών. Η παρουσία του Άλκη Αλκαίου στο δίσκο συνολικά είναι έντονη, καθώς τα χειρόγραφα των στίχων ανήκουν στον ίδιο και συμπληρώνονται απο αποφθέγματα του Αγίου Γρηγορίου του Νύσση, του Dylan Thomas και του Γιάννη Αγγελάκα που αποτελούν επιλογή του ίδιου του στιχουργού. Στις σημαντικότερες στιγμές του δίσκου συγκαταλέγονται τα τραγούδια "Βραδυνές περιπολίες", "Ακροβάτης", "Το θαύμα" όπου οι εξαιρετικές μελωδίες του Σωκράτη Μάλαμα ντύνουν τις πιο αξιόλογες στιχουργικές εμπνεύσεις του Άλκη Αλκαίου.
Συνολικά η νέα δισκογραφική δουλειά του Σωκράτη Μάλαμα προκαλεί ανάμεικτες εντυπώσεις που διχάζονται ανάμεσα σε κάποιες προβλέψιμες συνθέσεις και σε άλλες σημαντικές καλλιτεχνικές εμπνεύσεις. Το "Πέρασμα" αποτελεί ένα δείγμα ωριμότητας και επάρκειας του Σωκράτη Μάλαμα αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει και ως ζητούμενο το διαφορετικό και το πρωτότυπο,το βήμα παραπέρα σε μια μακρόχρονη και σημαντική καλλιτεχνική διαδρομή.
 
Τα τραγούδια του δίσκου:
01. ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ – Μελίνα Κανά
02. ΚΑΡΑΒΙ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ – Σωκράτης Μάλαμας
03. ΔΕΥΤΕΡΟΠΡΙΜΑ – Μελίνα Κανά
04. ΟΙ ΜΥΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ – Σωκράτης Μάλαμας
05. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ - Μελίνα Κανά
06. ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΧΝΑΡΙ – Σωκράτης Μάλαμας
07. ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΟ – Σωκράτης Μάλαμας
08. ΤΑ ΦΡΥΓΑΝΑ – Μελίνα Κανά
09. ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ – Σωκράτης Μάλαμας
10. ΙΛΙΓΓΟΣ – Σωκράτης Μάλαμας
11. ΚΟΛΛΑ ΛΕΥΚΗ – Μελίνα Κανά
12. ΤΟ ΘΑΥΜΑ – Σωκράτης Μάλαμας
13. ΡΕΣΤΑ – Σωκράτης Μάλαμας
14. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΙΙ – Σωκράτης Μάλαμας

Ο δίσκος "Πέρασμα" κυκλοφορεί απο τη Lyra.
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Θα ήθελα μια κοινωνία που θα έχει μια γραμμή – οριζόντια – για όλα τα παιδιά που γεννιούνται. Να είναι όλα ίσα στην εκκίνηση. Όταν μου λένε αν είμαι αριστερός, αυτό τους απαντώ.
Θάνος Μικρούτσικος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/2/1883 Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης ο λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης
18/2/1896 Γεννήθηκε ο μουσικός και συνθέτης Δημήτρης Μητρόπουλος
18/2/2004 Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου

ΤΥΧΑΙΑ TAGS