147 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Βασίλης Χαρδαλιάς

Κίτρινα Ποδήλατα: +10 | MBI, 2010

Δισκοκριτικές

Βασίλης Χαρδαλιάς

Δεν ξέρω τι σημαίνει για τον κάθε ακροατή η έννοια “επετειακό album / CD / δίσκος”. Επίσης δεν γνωρίζω τι σημαίνει για τους ίδιους τους καλλιτέχνες αυτή η έννοια• για ποιό λόγο η πλειονότητα εξ' αυτών, επιλέγει να εκδώσει υλικό στα 10, στα 15, στα 20, στα 25 κλπ χρόνια απο το ξεκίνημά της πορείας στον χώρο του τραγουδιού. Ότι και να σημαίνει αυτή η έννοια για τα Κίτρινα Ποδήλατα ένα είναι το σίγουρο. Σε κάθε CD που εκδίδουν, αφήνουν απαράμιλλο το σημάδι απο την μουσική τους κουλτούρα. Το μεγαλύτερο κέρδος του Γιώργου και του Αλέξανδρου Παντελιά, απο την πορεία τους στον χώρο αυτά τα 10 χρόνια, είναι οτι έχουν ξεκάθαρο μουσικό στύλ και ύφος. Ακούγοντας Κίτρινα Ποδήλατα, ακούς μουσικές και τραγούδια μελωδικά, groovάτα, με αφθονες δυναμικές και ξεχωριστές ενορχηστρώσεις. Πιστεύω πολύ στους τραγουδοποιούς / συνθέτες / ερμηνευτές που έχουν το δικό τους ύφος και προσφέρουν στον ακροατή ένα συγκεκριμένο “προϊόν” που παραμένει αναλοίωτο με το χρόνο.
Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν κατα τη γνώμη μου τα Κίτρινα Ποδήλατα, και δεν αποτελεί εξαίρεση το άλμπουμ που ακούω τώρα και τιτλοφορείται “+10”.
Η διαδρομή πάνω στο Κίτρινο Ποδήλατο, ξεκινάει με μια στάση στα παλιά, μέσα στο “Όνειρο” του Δήμου Μούτση. Ένα όνειρο που εκμοντερνίζεται λιγάκι και με νέα διάθεση μας υποδέχεται στην έξαρξη αυτής της διαδρομής. Πραγματικά εξαίσια επανεκτέλεση, που αγγίζει τον όρο διασκευή, και πολύ καλή η ερμηνεία. Το πιο δυνατό και ηλεκτρικό “Ακόμα μια ζωή” μας βάζει σιγά σιγά μέσα στη μουσική κουλτούρα των Κίτρινων Ποδηλάτων, καθώς ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της κουλτούρας και του μουσικού ύφους που περιέγραφα στην αρχή με τον “Λαβύρινθο”. Πρόκειται για ένα τραγούδι 5 αστέρων, με εξαιρετική ερμηνευτική απόδοση, πολύ “ροκ” ενορχήστρωση ενώ μια ξεχωριστή γέφυρα - σόλο  στο 2.40 ώς το 3.00 μας κρατά αρμονικά και ενορχηστρωτικά, καθηλωμένους. Ακολουθεί ένα απο τα hits του δίσκου με τίτλο “Μόνο η αγάπη”, μια ηλεκτρική μπαλάντα με τη φωνή του Σπύρου Παπαδόπουλου να παρεμβάλεται και σχεδόν σε ρόλο αφηγηματικό να εξιστορεί την πραγματικότητα απο μια άλλη οπτική γωνία, αυτή του απλού ανθρώπου.
Ακολουθεί μια διασκευή στην “Όμορφη Πόλη” του Μίκη Θεοδωράκη, λίγο ψηφιοποιημένη, αλλα πολύ ατμοσφαιρική. Ένα απο τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου είναι το “Yara Yara” σε ποίηση Νίκου Καββαδία στο οποίο συναντάμε πολύ καλή ενορχήστρωση. Με παραξενεύει λίγο η επιλογή του “Αντίστροφη Μέτρηση” καθώς θυμίζει έντονα την μεγάλη επιτυχία τους “Θα πάρω φόρα” και κατα τη γνώμη μου δεν χρειάζοταν καθώς ακολουθεί το εξίσου δυνατό, κοινωνικό και ανατρεπτικό “Τι είναι κράτος” σε στίχους της Νίκης Παπαθεοχάρη που είχε κυκλοφορήσει και σε CD single. Με  τρείς ακόμα μπαλάντες  συνεχίζει η διαδρομή με την καλύτερη να είναι σίγουρα το “Ποτέ ξανά”. Ο επίλογος γράφεται με ένα ακόμα δυναμικό, κοινωνικό και εξίσου ανατρεπτικό τραγούδι, το “Μετα φόβου και πίστεως” πάλι σε στίχους Νίκης Παπαθεοχάρη.
Αν επετειακό άλμπουμ σημαίνει μια σύνοψη της μέχρι τώρα πορείας, θεωρώ πως τα Κίτρινα Ποδήλατα κατάφεραν σε ένα δίσκο να μας δώσουν τα περισσότερα απο τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την μουσική τους. Τους αξίζουν συγχαρητήρια για τον αναλοίωτο χαρακτήρα της μουσικής τους, για το γεγονός οτι έχουν βρεί το ύφος τους και για το γεγονός οτι κατάφεραν να το περάσουν στους ακροατές με επιλεγμένες συνεργασίες δίχως να πιάνονται απ'οπουδήποτε για να το πετύχουν.
 
Tracklist
01 ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ (μουσική, στίχοι: Δήμος Μούτσης)
02 ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΖΩΗ
03 ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ
04 ΜΟΝΟ Η ΑΓΑΠΗ (συμμετέχει ο Σπύρος Παπαδόπουλος)
05 ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ (μουσική: Μίκης Θεοδωράκης)
06 YARA YARA (ποίηση: Νίκος Καββαδίας)
07 ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ
08 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ (στίχοι Νίκης Παπαθεοχάρη)
09 ΕΡΗΜΟΣ
10 ΗΣΟΥΝ ΕΚΕΙ (στίχοι: Ισαάκ Σούσης)
11 ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ
12 ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΩΣ (στίχοι: Νίκη Παπαθεοχάρη)
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Οι υπάλληλοι όλοι λιώνουν και τελειώνουν σαν στήλες δύο - δύο μες στα γραφεία.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS