107 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Μετά το «Όπως παλιά» («7 - ΕΠΤΑ», 2009), όπου ο Βασίλης Καρράς τραγούδησε κυρίως επανεκτελέσεις – “εκπλήξεις” (Ξαρχάκο, Κουγιουμτζή, Μάλαμα, Περίδη), και με ενδιάμεσο το «Αχ μοναξιά μου» («7 - ΕΠΤΑ», 2010), όπου παρουσίασε, βασικά, νέα τραγούδια, πρόσφατα κυκλοφόρησε νέο δίσκο («Σ’ τα είπα όλα», 7-ΕΠΤΑ, 2010), όπου εδώ τα τραγούδια είναι πιο ισορροπημένα, δηλαδή μισά – μισά τα καινούρια με τις επανεκτελέσεις. Κι εδώ ο Καρράς κάνει την “έκπληξη” απ’ τον τίτλο του δίσκου του κιόλας, τον οποίον τον έχει δώσει το ομώνυμο τραγούδι του Μίλτου Πασχαλίδη! Κι ακόμα ο Καρράς τραγουδάει Θάνο Μικρούτσικο, Νίκο Παπάζογλου και Γιάννη Νικολάου!
Βάζω τα θαυμαστικά, όχι για μένα, αλλά για τους αναγνώστες εκείνους που, δυστυχώς, μεγάλωσαν με τους διαχωρισμούς και τις απαγορεύσεις στο τραγούδι μας. Όσοι ανήκουν στο “έντεχνο στρατόπεδο”, ας τα δουν τα πράγματα πιο ανθρώπινα και πιο κουλ – τέχνη είναι το τραγούδι, κι ας επιτρέψουν, στους καλούς τραγουδιστές, απ’ όποιο είδος κι αν προέρχονται, να δοκιμαστούν ελεύθερα στα τραγούδια που επιθυμούν. Ας παραδειγματιστούν, εξάλλου, από τους ίδιους τους “έντεχνους δημιουργούς” που συμφώνησαν δίνοντας την άδεια τους, αλλά κι ας σταματήσουν οι τελευταίοι τα διαχωριστικά κηρύγματά τους! Ειλικρινά, θλίβομαι, που η περιρρέουσα ατμόσφαιρα με “αναγκάζει”  να υπερασπίζομαι τον Καρρά, μια σπουδαία και στιβαρή λαϊκή φωνή.
Τι τραγουδάει όμως ο Βασίλης Καρράς στις επανεκτελέσεις του και που τα καταφέρνει και που όχι; Πέρα από το ομότιτλο «Σ’ τα είπα όλα», που το λέει με ψυχή, δίνει εξαιρετικές ερμηνείες στα «Παράξενη βροχή (Σώμα υποταγής)» και «Χαράτσι», προσδίδοντάς τους λαϊκότητα, ενώ τραγουδάει με εκφραστικότητα το «Δε φταίω εγώ που μεγαλώνω». Άφησα για τελευταίο, το «Ερωτικό (Πιρόγα)» του Θάνου Μικρούτσικου, όπου, ενώ τραγουδιστικά το λέει στιβαρά, ερμηνευτικά, μας δίνει ένα καλό παράδειγμα της διαφοράς - ανάλογα το τραγούδι - της “έντεχνης” από τη λαϊκή ερμηνεία. Ίσως, στο συγκεκριμένο, να χρειαζόταν η καθοδήγηση του συνθέτη. Δηλαδή, για να σας το θέσω και με λίγο χιούμορ, ακούγοντας τον Μητσιά στο στίχο του τραγουδιού «σκέπασε αρμύρα το γυμνό κορμί σου», έχεις την αίσθηση πως την ώρα που προφέρει τις λέξεις «το γυμνό κορμί σου» βλέπει ένα γυμνό άγαλμα, ακούγοντας όμως τον Καρρά, στο πως προφέρει τις ίδιες λέξεις, έχεις την αίσθηση πως εκείνος βλέπει ένα γυμνό γυναικείο σώμα που το ποθεί!
Ερχόμενος στα καινούρια τώρα, σαφώς ξεχωρίζουν το ηλεκτρικό «Εγκαίνια κάνω στη ζωή(Μαρκίζα)» και το εξαιρετικό – αυτοί είναι στίχοι(!) - «Τελευταίο τσιγάρο» των Λάκη Παπαδόπουλου – Σάννυς Μπαλτζή, ενώ ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συνεργάζεται με τον Γιάννη Πάριο δίνοντας στον Βασίλη Καρρά ένα τραγούδι («Μα τι να πω»), που - όπως γράφει στο σημείωμά του – τον, αλλά και μας, γεμίζει χαρά. Υπάρχουν ακόμα τα «Λόγια φιλικά» με τους “Αλχημιστές”, καθώς και κάποια κομμάτια(«Εκεί που είσαι ήμουνα», «Δρόμος μακρύς», «Έμπλεξες» & «Η μπαλάντα της Κυριακής»), απαραίτητα κι αυτά, που απευθύνονται στους φαν του και θα κάνουν τη δουλειά τους τη νύχτα στην πίστα.  
Καταλήγοντας και συμπεραίνοντας, θα έλεγα ότι ο νέος δίσκος του Βασίλη Καρρά ανεβάζει τον πήχη κι απευθύνεται τόσο στο κοινό του, όσο σ’ ένα ευρύτερο κοινό που ακούει πιο εύκολα διάφορα πράγματα. Και το κάνει αυτό, για άλλη μια φορά πολύ καλά, οπότε, δικαιούμαι να κάνω μια “τολμηρή πρόταση”, για την επόμενη δισκογραφική του δουλειά του. Όλοι αυτοί που του έδωσαν την άδειά τους για τις επανεκτελέσεις, ας του δώσουν τώρα και καινούρια τραγούδια για τη φωνή του. Ας δοκιμαστούν κι ας δοκιμαστεί, νομίζω ενδιαφέρον θα έχει, να ξεφύγουν κι οι δυο πλευρές από τα κεκτημένα αλλά και τα τετριμμένα.
 
Tracklist
01 Εγκαίνια κάνω στη ζωή (Βασίλης Δαραμούσκας, Στέλιος Μαργωμένος) (μουσική εισαγωγή: Γιάννης Γκιούρας)
02 Τελευταίο τσιγάρο (Λάκης Παπαδόπουλος, Σάννυ Μπαλτζή)
03 Στα είπα όλα (Μίλτος Πασχαλίδης, Οδυσσέας Ιωάννου)
04 Εκεί που είσαι ήμουνα (Γαβρήλος, Μπάμπης Χαλκίδης)
05 Μα τι να πω (Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Πάριος)
06 Έμπλεξες (Κώστας Βελλιάδης, Τέρπανδρος)
07 Η μπαλάντα της Κυριακής (Ντίνα Παπαϊωάννου, Πέτρος Ίμβριος, Ντίνα Παπαϊωάννου)
08 Παράξενη βροχή (Σώμα υποταγής) (Αλέκος Χαραλαμπίδης, Φίλιππος Γράψας)
09 Χαράτσι (Νίκος Παπάζογλου, Τάκης Σιμώτας)
10 Λόγια φιλικά (Βασίλης Γαβριηλίδης, Αλχημιστές) (συμμετέχουν οι Αλχημιστές)
11 Ερωτικό (Πιρόγα) (Θάνος Μικρούτσικος, Άλκης Αλκαίος)
12 Δε φταίω εγώ που μεγαλώνω (Γιάννης Νικολάου)
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το λαϊκό τραγούδι κάθεται απ’ έξω κρυώνει και πονάει και λεφτά δεν έχει να πληρώσει να μπει μέσα.
Θωμάς Γκόρπας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS