137 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Πιο πολύ κι από το ίδιο το cd ακούστηκε ο τρόπος της διάθεσής του, δηλαδή, η δωρεάν διάθεσή του από το διαδίκτυο(από 25/11 – 15/12 2010 μέσω του in.gr) και κατόπιν από την εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ». Μιλώ για τη νέα δουλειά του Φίλιππου Πλιάτσικα, όπου με τον τίτλο «Την αλήθεια να πω» (ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ, 2010) μας λέει “την αλήθεια του”, μέσα από 15 νέα τραγούδια. Με σταθερή καταγωγή από τον ήχο των ΠΥΞ ΛΑΞ, αλλά κι αρκετά, από διάφορα μέρη της γης, ηχητικά παντρέματα, θα συνόψιζα ως εξής την περιγραφή μου για τον καινούριο δίσκο του.

- Θεματολογία : Ο Φίλιππος Πλιάτσικας μεγαλώνει και το φιλοσοφεί.
- Μουσικό ύφος : Τα γνωστά μουσικά και μελωδικά μοτίβα του.
- Ερμηνείες : Αφηγηματικές, εξάλλου η κυρίαρχη φωνή (ο τραγουδιστής) των ΠΥΞ ΛΑΞ ήταν ο Στόκας.
Όχι, ο δίσκος του δεν είναι κακός, αλλά κινείται στα γνωστά, τροφοδοτώντας τους θαυμαστές του με νέα τραγούδια, τα οποία όμως δεν φέρνουν κάτι το καινούριο, απλά ακούγονται, ως σύνολο, ευχάριστα και σ’ αυτό έχουν βοηθήσει κι οι πλούσιες και καλοδουλεμένες ενορχηστρώσεις.
Σουξέ, έτοιμο, από την πρώτη ακρόαση, δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως δυο αγγλόφωνα κομμάτια(“Sam” & “Indian Summer”) και κάποια άλλα («Μυστήριο μπαρ», «Μια γρατζουνιά για να θυμάσαι», «Θα πάρω ένα χάπι», «Πιάνω χρυσάφι και γίνεται χώμα» & «… Που έμεινε πίσω») που ξεχωρίζουν, τουλάχιστον στ’ αυτιά μου.  Τις μουσικές τις υπογράφει όλες ο ίδιος, ενώ τους στίχους ο ίδιος, μαζί με τους: Ντέπη Χατζηκαμπάνη, Σταύρο Σταύρου, Χρήστο Κουλιανό, Κωνσταντίνο Τζάνο, MC Yinca, Άντρη Θεοδώρου και Βασίλη Καρρά.
Στα συν του δίσκου είναι κι η διακριτική, μα ουσιαστική, συμμετοχή της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, στα φωνητικά. Ενώ, το διαφορετικό το φέρνει ο Βασίλης Καρράς - τόσο στιχουργικά(«Ένα μπουκέτο όνειρα» & «Πιάνω χρυσάφι και γίνεται χώμα»), όσο κι ερμηνευτικά στο «Πιάνω χρυσάφι και γίνεται χώμα»(μαζί με τον Φίλιππο Πλιάτσικα) – όπου μας παρουσιάζεται μια άλλη, ροκ, διάσταση του πολύ καλού και συμπαθούς λαϊκού τραγουδιστή.

Τελικά, σκέφτομαι, ότι οι πολυπληθείς θαυμαστές των ΠΥΞ ΛΑΞ στάθηκαν πολύ τυχεροί! Το “τέλος” των ΠΥΞ ΛΑΞ, πολλαπλασίασε τη δισκογραφία τους! Αφού, οι θαυμαστές του δημοφιλέστερου κι εμπορικότερου συγκροτήματος,  συνέχιζαν να απολαμβάνουν νέο υλικό στο ύφος του αγαπημένου τους συγκροτήματος εις τριπλούν και, μετά το θάνατο του Μάνου Ξυδούς, μέσα, πλέον, από τις νέες, κάθε φορά, δισκογραφικές δουλειές, τόσο του Στόκα όσο και του Πλιάτσικα.

Tracklist
Μυστήριο Μπαρ
Αλήθεια να πω (Φίλιππος Πλιάτσικας | C.B.C. Choir San Diego)
Μια γρατζουνιά για να θυμάσαι
Θα πάρω ένα χάπι
Sam (Φίλιππος Πλιάτσικας feat. MC Ynca)
Μία ώρα πριν το Διάβολο (Ξυπόλυτα ταξίδια)
Μ΄ ένα μπουκέτο όνειρα
Απ΄το πουθενά
Δεν έχουμε ταβάνι (Δεν είναι πάντα νικητές οι Αμερικάνοι)
Πώς ν' αντέξω την αγάπη (Φίλιππος Πλιάτσικας, Ειρήσθω εν Παρόδω)
Χιλιάδες άλλοι
Πιάνω χρυσάφι και γίνεται χώμα
Indian Summer (Φίλιππος Πλιάτσικας feat. MC Ynca)
Η αλήθεια να πω (Εναλλακτική version)(Φίλιππος Πλιάτσικας | C.B.C. Choir San Diego)

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το γιαούρτι, που μια μέρα πριν από το ευρώ, έκανε 48 δραχμές και μια μέρα μετά τριακόσιες πενήντα – σε δραχμές – εμείς το φάγαμε αδιαμαρτύρητα. Το ίδιο γιαούρτι ήταν, ίσως και χειρότερο, αλλά εμείς το πληρώσαμε χωρίς να πούμε λέξη. Δηλαδή ως λαός είμαστε πολύ του γιαουρτιού.
Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας
19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS