112 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Ο Αντύπας ανήκει στους λαϊκούς εκείνους τραγουδιστές, που στο ρεπερτόριο και στη δισκογραφία τους κυριάρχησε το τραγούδι – σλόγκαν. Θυμίζω τις γνωστότερες επιτυχίες του, για του λόγου το αληθές: «Οδηγώ και σε σκέφτομαι», «Θα ντυθώ γαμπρός», «Απαγορεύεται να σ’ αγαπάω», «Είμαι στα χάι μου» κλπ. Με τα τραγούδια αυτά έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία : υπάρχει στο χώρο του διασκεδαστικού τραγουδιού για 30 ολόκληρα χρόνια και με μια δισκογραφία εμπορικά πολύ επιτυχημένη, αφού οι μισοί προσωπικοί του δίσκοι είναι χρυσοί και πλατινένιοι! Αξίζει να σημειώσω ότι σε πολλές δουλειές του υπογράφει ο ίδιος και τη μουσική, ενώ δεν του λείπουν και συνεργασίες με γνωστά λαϊκά κι εμπορικά ονόματα, σαν τον Τάκη Μουσαφίρη, το Νίκο Καρβέλα, τον Γιώργο Θεοφάνους κ.ά.
Δεν είμαι απόλυτα εναντίον του τραγουδιού – σλόγκαν, έχει κι αυτό τον ρόλο του, είμαι όμως εναντίον της υπερβολής κι υπέρ του μέτρου. Και νομίζω ότι ο Αντύπας δεν έχει τηρήσει το μέτρο στη δισκογραφία του. Έχω μάθει, όμως, όπως διακρίνω τον άνθρωπο από τον καλλιτέχνη, να διακρίνω και την (καλή) φωνή από το ρεπερτόριο. Κι ο Αντύπας είναι μια καλή – με όλα τα προσόντα που απαιτούνται – λαϊκή φωνή. 
Ο νέος λοιπόν διπλός δίσκος του Αντύπα («Υπάρχουν δυο Ελλάδες»/MINOS-EMI, 2010), που δόθηκε από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και κυκλοφορεί, συνδυάζει, στο πρώτο cd, τον “κλασικό Αντύπα”, ενώ, στο δεύτερο cd, κάνει την έκπληξη και τραγουδά, σε β’ εκτέλεση, μια σειρά από 12 τραγούδια που, προφανώς, αγαπά ο ίδιος κι ήθελε να τα ηχογραφήσει. Ας τα δούμε λοιπόν ένα – ένα.
Το πρώτο cd περιλαμβάνει 14 τραγούδια – σε μουσική του ίδιου του Αντύπα, αλλά κι άλλων – τα οποία είναι στo γνωστό στυλ του, δηλαδή, σύγχρονα άσματα πίστας. Δεν θα μπορούσε, φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, να μην προσφέρει τραγούδια που θέλουν να ακούσουν από αυτόν οι θαυμαστές του, αυτό κάνει ο κάθε τραγουδιστής - σε όποιο είδος και να ανήκει - ο οποίος έχει κοινό. Θα ξεχώριζα, στην κατηγορία  τους, τα: «Της Κυρά – Όλγας το παιδί», «Με σκότωσες», «Σε ξέχασα αλλά» & «Ποια θυσία ζητάς».
Ειδική μνεία οφείλω να κάνω, στο «Θα γίνω πλούσιος», ένα κομμάτι (σε μουσική του Παναγιώτη Μπρακούλια και στίχους του Νίκου Βαξαβανέλη) που μας έρχεται από την παράδοση του Ζαμπέτα, διαθέτοντας γνήσιο λαϊκό χιούμορ, το οποίο, πραγματικά, σου φτιάχνει τη διάθεση, ε, χρειάζεται κι η πλάκα στη ζωή μας. Μπράβο στους δημιουργούς του και στον Αντύπα, που το λέει θαυμάσια.
Οι δυο όμως μεγάλες εκπλήξεις, είναι δυο λαϊκά κοινωνικοπολιτικά τραγούδια – και τα δυο σε στίχους του πολύ καλού λαϊκού στιχουργού Βασίλη Παπαδόπουλου - τα οποία απευθύνονται στο λαϊκό ακροατήριο, μιλώντας του στην δημοτική! Ακολουθούν, δηλαδή, την παράδοση του απλού και κατανοητού λαϊκού στίχου, που μπορεί άμεσα να περάσει στα χείλη των πολλών. Στο, ομότιτλο, «Υπάρχουν δυο Ελλάδες» (μουσική : Αντύπας & Νίκος Γεωργόπουλος) οι στίχοι μιλούν από μόνοι τους : «Υπάρχουν δυο Ελλάδες/αλίμονο της μιας/εκείνης που πληρώνει/το χρέος της ζημιάς …». Ακόμα κι η βωμολοχία στο ρεφρέν(«Γάματα φίλε γάματα/με κεφαλαία γράμματα/τελειώσανε τα θαύματα») είναι απαραίτητη, στο συγκεκριμένο κομμάτι, όσο είναι και στον χιπ – χοπ στίχο. Αδερφάκι του «Υπάρχουν δυο Ελλάδες» είναι το «Όσοι μιλούν ελληνικά»(μουσική : Αντύπας & Νίκος Γεωργόπουλος), όπου κι εδώ ο στίχος του «πως γίνεται να κυβερνούν τους 100 οι 5/και να μην ξέρουν που χρωστούν οι 95» βρίσκει το στόχο του. Να λοιπόν, που με τέτοια τραγούδια, το λαϊκό τραγούδι σηκώνει κεφάλι και ξαναγίνεται πραγματικά λαϊκό, περνώντας στην επίθεση!
Και πάμε στο δεύτερο cd, όπου εδώ ο τραγουδιστής – Αντύπας, “περνά στην αντεπίθεση”, δείχνοντας μας πόσο επαρκής ερμηνευτής είναι σε τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου(«Μια πίστα από φώσφορο») του Παντελή Θαλασσινού(«Τα Σμυρνέικα τραγούδια»), του Μάριου Τόκα(«Σαν τρελό φορτηγό»), της Βάσως Αλαγιάννη(«Αχ Ελλάδα»), κ.ά. Αυτό, βέβαια, το ξέραμε, όσοι είχαμε ανοιχτά αυτιά και μυαλά, αλλά να, τώρα αποδεικνύεται έμπρακτα, ότι τα καλύτερα λαρύγγια τα διέθετε, τα διαθέτει και θα τα διαθέτει το λαϊκό τραγούδι, γιατί είναι τραγούδι που απαιτεί μαστόρους της φωνής. Αν όλοι αυτοί οι καλοί λαϊκοί τραγουδιστές της πίστας αποφάσιζαν να διαχειριστούν καλύτερα το ρεπερτόριό τους και να κρατήσουν ισορροπίες στη δισκογραφία τους, πολλούς κακόφωνους “ποιοτικούς” θα είχαν κατατροπώσει … 
Κατάληξη; Όσοι θέλετε να έχετε έναν δίσκο του Αντύπα στην δισκοθήκη σας, σας προτείνω το «Υπάρχουν δυο Ελλάδες».


Tracklist

CD #1
01 Μακάρι να μπορούσα
02 Πάντα εγώ
03 Της κυρά - Όλγας το παιδί
04 Αμάν κορίτσι μου αμάν
05 Υπάρχουν δυο Ελλάδες
06 Άμυνα καρδιά μου
07 Με σκότωσες
08 Αν ακούσεις για κάποιον αλήτη
09 Χωρίς εσένα
10 Όσοι μιλούν ελληνικά
11 Σε ξέχασα αλλά
12 Θα γίνω πλούσιος
13 Ποια θυσία ζητάς
14 Ακόμα σ΄αγαπάω

CD #2
01 Αχ Ελλάδα
02 Μια πίστα από φώσφορο
03 Οικογενειακή υπόθεση (Αντύπας, Πρόδρομος Μαζλουμίδης)
04 Παράξενη βροχή
05 Τα σμυρνέϊκα τραγούδια
06 Σαν τρελό φορτηγό
07 Έρωτας κλέφτης
08 Ένας άντρας μόνο ξέρει
09 Δεν είσαι πουθενά
10 Ψεύτικη ζωή
11 Αραμπέσκ
12 Όσοι μιλούν ελληνικά (instrumental)

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κάθε μου λέξη μια σταγόνα αίμα.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS