82 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Νέος, λαϊκός, φυσικά, δίσκος, για τον Γιώργο Μαργαρίτη κι ας ανοίγει με το τραγούδι ενός ροκά! Μιλώ, φυσικά, για το «Πεθαίνω για σένα» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, από το ομώνυμο σάουντρακ, που τώρα μπήκε και στον προσωπικό δίσκο του Μαργαρίτη και, μάλιστα, σε δυο βερσιόν (“Lavredis’ version” & “Radio version”), νέα ήθη!
«Έγκλημα και τιμωρία» ο τίτλος του δίσκου, στο οποίον ο «ΟΡΦΕΑΣ» είναι χορηγός επικοινωνίας, και το ομότιτλο τραγούδι το υπογράφει το δίδυμο Πέτρος Βαγιόπουλος – Μανώλης Ρασούλης κι ο Μαργαρίτης, αποδεικνύει, τραγουδώντας το, αυτό που λένε οι στίχοι του: «εγώ ’μαι ένας τραγουδιστής / βγαλμένος μες’ απ’ το λαό / και όσο ζω θα τραγουδώ».

Από εκεί και πέρα έχουμε κλασικά κομμάτια του Νικολόπουλου, του Ρεπάνη, του Βαγιόπουλου, του “οπισθοδρομικού” Γιάννη Εμμανουηλίδη κ.ά., όπου ο Μαργαρίτης τα χρωματίζει όλα θαυμάσια με τη μοναδική φωνή του και την πλούσια λαϊκή παλέτα του. Πλέον, τις ερμηνείες του τις απολαμβάνω – λόγω του πλούτου των ηχοχρωμάτων του – σαν πίνακες ζωγραφικής, που, σε κάθε κοίταγμα, ανακαλύπτεις και μια ακόμα δουλεμένη λεπτομέρεια.
Εκτός όμως από την “έκπληξη” που προανέφερα, ο δίσκος περιέχει κι άλλες δυο, τη διασκευή, από τον Βαγιόπουλο, του «Oh guitare, guitare» («Ω, κιτάρε!») του Enrico Macias, σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, που μιλούν για “το ΔΝΤ, την τρόικα και το μνημόνιο”, καθώς και την μελοποίηση, επίκαιρων και σήμερα, τετράστιχων του Γεώργιου Σουρή από τον Πέτρο Βαγιόπουλο, υπό τον τίτλο «Ο Έλλην». Ποιος είπε ότι τα κοινωνικοπολιτικά τραγούδια, είναι προνόμιο μόνο του εντέχνου και των εντέχνων;
Πέρα, από τις περιγραφές και τις “εκπλήξεις”, για να περάσω και στο διά ταύτα, στη νέα δουλειά του Μαργαρίτη, θα απολαύσετε πολύ καλά κλασικά λαϊκά, είτε του στυλ του Νικολόπουλου(«Διπλώσαν πάλι στα ποτήρια τα ποτά»), είτε του Ρεπάνη(με την επανεκτέλεση του τραγουδιού «Περιεχόμενο μηδέν»), είτε των διδύμων Βαγιόπουλος – Ρασούλης («Έγκλημα και τιμωρία») και Βαγιόπουλος - ΛΟΓΟ («Χαπάκι»), καθώς και το παλιό λαϊκό «Σπάσ’ τα γκρέμισ’ τα κυρά μου» του Γιάννη Τατασόπουλου, αλλά και τα κομμάτια του Γιάννη Εμμανουηλίδη («Η βέρα» & «Χάλασε το μοναστήρι»), που μας έρχονται από την παράδοση του ρεμπέτικου. Και, για να μην τα αφήσω παραπονεμένα, τα, επίσης καλά, «Απόψε κάτι θα συμβεί» των Δημήτρη Βλάχου – Δημήτρη Ιατρόπουλου και «Στοίχημα δεν βάζω» των Χρήστου Νικολόπουλου – Νίκου Αναγνωστάκη.
Γενικά, έχουμε να κάνουμε με έναν δίσκο, των στάνταρ του Μαργαρίτη, που θα ικανοποιήσει τους θαυμαστές του και τους λάτρεις του λαϊκού τραγουδιού, ο οποίος όμως, ως συνολικό κόνσεπτ, αφορά κι άλλα ακροατήρια. 


TrackList
01 Πεθαίνω για σένα (Lavredis' version) (Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Ελένη Ράντου, Γιάννης Μαύρος)
02 Δίπλωσαν πάλι στα ποτήρια τα ποτά (Taximi version) (Χρήστος Νικολόπουλος - Νίκος Αναγνωστάκης)
03 Η βέρα (Γιάννης Εμμανουηλίδης)
04 Αποψε κάτι θα συμβεί (Δημήτρης Βλάχος - Δημήτρης Ιατρόπουλος)
05 Σπάσ'τα γκρέμισ'τα, κυρά μου (Γιάννης Τατασόπουλος - Νίκος Ρούτσος, Γιάννης Τατασόπουλος)
06 Έγκλημα και τιμωρία (Πέτρος Βαγιόπουλος - Μανώλης Ρασούλης)
07 Στοίχημα δε βάζω (Χρήστος Νικολόπουλος - Νίκος Αναγνωστάκης)
08 Χαπάκι (Πέτρος Βαγιόπουλος - Γιάννης Λογοθέτης)
09 Περιεχόμενο μηδέν (Αντώνης Ρεπάνης - Γιάννης Καπλάνης)
10 Χάλασε το μοναστήρι (Γιάννης Εμμανουηλίδης)
11 Δίπλωσαν πάλι στα ποτήρια τα ποτά (Radio version) (Χρήστος Νικολόπουλος - Νίκος Αναγνωστάκης)
12 Ω, κιτάρε (Enrico Macias, Anne Huruguen) (Ελληνικοί στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου)
13 Πεθαίνω για σένα (Radio version) (Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Ελένη Ράντου, Γιάννης Μαύρος)
14 Ο Έλλην (Πέτρος Βαγιόπουλος - Γεώργιος Σουρής)

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γι’ αυτό που είμαι σίγουρη για μένα είναι πως αγαπάω με ερωτικό πάθος τον Άνθρωπο.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS