197 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.10.2017
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Γιώργος Τζαγάκης

Ο Δημήτρης Αρναούτης-μέλος της νεότερης γενιάς των τραγουδοποιών-κατάφερε να πραγματοποιήσει το πρώτο του δισκογραφικό βήμα πριν απο περίπου δύο χρόνια ευτυχώντας να έχει στο πλευρό του το Μανώλη Φάμελλο που με την εμπειρία  αλλά και την κατανόηση των καλλιτεχνικών ανησυχιών του  επιμελήθηκε την παραγωγή της πρώτης του δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο "Το πρώτο μου album".
Στο δεύτερο δισκογραφικό του βήμα με τίτλο "Τα όνειρα δεν ξυπνάνε" που κυκλοφόρησε πρόσφατα ανέλαβε ο ίδιος συνολικά την επιμέλεια της παραγωγής,μια κίνηση με κινδύνους αλλα και ευκαιρίες:η απόλυτη ελευθερία της διαχείρισης του υλικού του εμπεριείχε - λόγω της απειρίας του στην παραγωγή - τον κίνδυνο να λειτουργήσει αυτη η πρωτοβουλία αρνητικά στο επίπεδο της εργασίας του. Ο Δημήτρης Αρναούτης διαθέτει μια αξιόλογη φωνή και η εκφορά του λόγου του είναι καθαρή με αποτέλεσμα οι ερμηνείες του να είναι στιβαρές αν και χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις. Όσον αφορά τους στίχους του,ο λόγος που τους συγκροτεί είναι πυκνός και χειμαρώδης,άλλοτε βιωματικός και εσωστρεφής κι άλλοτε εξωστρεφής που με τρόπο σκωπτικό και καταγγελτικό προσεγγίζει πτυχές της σύγχρονης Ελλάδας,ανθρώπινες συμπεριφορές και στάσεις ζωής.
Ο ήχος του είναι κατα βάση ροκ - αν και υπάρχουν διαφορετικές αποχρώσεις - που άλλοτε εκφέρεται με περισσότερη ένταση κι άλλες φορές με τη μορφή μπαλάντας. Αν προσπαθήσει κάποιος να προσεγγίσει συνολικά τη δουλειά του Δημήτρη Αρναούτη, την αποτελεσματικότητα των μελοποιήσεων και των ενορχηστρώσεων,κάποιες αδυναμίες γίνονται προφανείς. Σε αρκετά τραγούδια οι μελωδίες είναι διεκπεραιωτικές, κυνηγούν το χειμαρρώδη λόγο και αποδεικνύονται κατώτερες των στίχων. Σε όποια απο τα τραγούδια καταφέρνει να βρεί την ισορροπία (όπως για παράδειγμα στα "Πες μου ποιοι;" και "Τα όνειρα") το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
Ο Δημήτρης Αρναούτης διαθέτει όλες τις ικανότητες κι έχει το χρόνο με το μέρος του να βρεί τις ισορροπίες που θα δώσουν στα τραγούδια του ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα. Είναι πάντως μια αξιοσημείωτη περίπτωση τραγουδοποιού και με τη δεύτερη δισκογραφική του δουλειά αποδεικνύει ότι μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα απο αυτόν στο μέλλον.


Τα τραγούδια του δίσκου
01 Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ
02 ΟΜΗΡΟΥ ΕΡΠΗΣ
03 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
04 ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΟΙΟΙ;
05 ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕ ΚΟΙΤΑΣ
06 ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΤΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
07 ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ 8 ΖΕΪΒΕΓΓΙΚΟ (Οργανικό)
09 ΠΥΡ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ
10 ΤΟ ΄ΜΑΘΑ
11 ΟΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ
12 ΤΟ BLUES ΤΟΥ ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΥ
13 ΟΛΟΙ ΧΩΡΑΜΕ
14 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ

Ο δίσκος "Τα όνειρα δεν ξυπνάνε" κυκλοφορεί απο τη Lyra.
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δε με αφορούν. Τί θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να ‘στε όλοι καλά. Στον τάφο μου να γράψετε: «Αντιστάθηκε το 1941 - 1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967 - 1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989 - 1996 στην ηθική σήψη». Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια.
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (1922 - 2011), νομικός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/10/1920 Γεννήθηκε στην Αθήνα η ηθοποιός και επί σειρά ετών υπουργός Πολιτισμού Μελίνα (Μαρία Αμαλία) Μερκούρη
18/10/1931 Πέθανε ο αμερικανός εφευρέτης του φωνογράφου Τόμας Έντισον
18/10/1979 Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης τιμάται από τη Σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας
19/10/1969 Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται από τη χούντα στο στρατόπεδο Ωρωπού
19/10/1993 Έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από την επάρατη νόσο ο τραγουδιστής Διονύσης Θεοδόσης