121 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Την άποψή μου για τον Σταμάτη Γονίδη, με τα συν και τα πλην του, την έχω καταθέσει, εδώ στον «ΟΡΦΕΑ», με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου του «Γυρνάω εκεί» (2008). Γι’ αυτό και δεν έγραψα, όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος του «Πιο μαζί από ποτέ» (2009), παρότι τον υπέγραφαν γνωστά ονόματα του λαϊκού τραγουδιού της πίστας κι έβγαλε και το σουξέ «Ροκάδες», γιατί θα έγραφα μια από τα ίδια. Το ίδιο θα έκανα και για τον πρόσφατο δίσκο του «Σε θέλω» (2010), οποίος κινείται στα γνωστά. Υπάρχουν μέσα όμως, δυο τραγούδια, που με ταρακούνησαν κι είπα, πως γι’ αυτά τα δυο και μόνο πρέπει να γράψω. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.
Ο νέος δίσκος του Σταμάτη Γονίδη(ο οποίος δόθηκε μάλιστα κι από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» πριν κυκλοφορήσει στα δισκοπωλεία) είναι αντιπροσωπευτικός του ύφους και του είδους που υπηρετεί κι αρκετά από τα τραγούδια τα υπογράφει ο ίδιος(μουσική και στίχοι). Έχουμε δηλαδή κι εδώ, βασικά, μια μανιερίστικη κατασκευή, ενορχήστρωση κι ερμηνεία, που σίγουρα, θα αρέσει στους φαν του, αλλά, παραπέρα τι γίνεται, είναι το ζητούμενο. Κι εδώ υπάρχει ήδη έτοιμο το σουξέ(το ομότιτλο «Σε θέλω») και μάλιστα και σε ραπ remix από τον Bo. Κι εδώ έχουμε την ορίτζιναλ “γονιδική” καψούρα και κλάψα, που αρέσει, επαναλαμβάνω, στους φαν, αλλά δεν περνάει παραέξω.
Υπάρχει ακόμα μια πολύ ωραία λαϊκή μπαλάντα («Είσαι ακόμα εδώ»), αλλά λόγω της ακραίας ενορχήστρωσης και του συγκεκριμένου τρόπου ερμηνείας ασφυκτιά κι αδικείται. Επισημαίνω επίσης και το «Οδός της τρέλας», που όντως ξεχωρίζει. Αυτό θα πω μόνο, αν το τραγούδαγε κανένας μοδάτος τραγουδοποιός, θα διαβάζαμε ύμνους για το κομμάτι. Όσοι δεν ανήκετε σε φράξιες, απλά ακούστε το, ο στίχος του κοινωνικός και καταγγελτικός : «μου φταίει το σύστημα που μ’ έχει κλειδωμένο».
Όμως, πάνω από όλα! Ο δίσκος αυτός περιέχει δυο πραγματικά δυνατά λαϊκά τραγούδια. Και τα δυο σε μουσική και στίχους του Βασίλη Δήμα. Μιλώ για το εναρκτήριο «Ήρθα για να μείνω», ένα καταπληκτικό παραπονιάρικο τραγούδι, ενορχηστρωμένο ιδανικά, με τα πλήκτρα, το βιολί και το μπουζούκι να φτιάχνουν το σωστό ρούχο του τραγουδιού και τον Γονίδη να καταθέτει μια πολύ στιβαρή ερμηνεία, επιδεικνύοντας τη φωνή του και τις ικανότητες του. Ακολουθεί και το θαυμάσιο βαρύ ζεϊμπέκικο «Αυτός ο ένας», όπου κι εδώ ο Γονίδης είναι υποδειγματικός στην ερμηνεία του, πραγματικά μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής. Για όσους το λαϊκό αποτελεί βίωμα, θα με καταλάβουν κι, εξάλλου,  σ’ αυτούς απευθύνονται αυτά τα δυο τραγούδια. Θα πω κι αυτό, που διάβασα κάπου σ’ ένα σχόλιο γι’ αυτά τα δυο τραγούδια, και το προσυπογράφω, είναι σαν να κυκλοφόρησαν, στις μέρες μας, δυο νέα τραγούδια με το Στράτο Διονυσίου!
Συμπέρασμα; Όταν ο Σταμάτης Γονίδης θέλει, μπορεί!

Ήλθα για να μείνω 01
(μουσική, στίχοι: Βασίλης Δήμας)
Σε θέλω
02
(μουσική, στίχοι: Σταμάτης Γονίδης)
Σωστό ή λάθος
03
(μουσική, στίχοι: Σταμάτης Γονίδης)
Αυτός ο ένας
04
(μουσική, στίχοι: Βασίλης Δήμας)
Είσαι ακόμα εδώ
05
(μουσική: Σταμάτης Γονίδης, Βασίλης Δήμας, στίχοι: Σταμάτης Γονίδης)
Εκτός απ΄όλα αυτά
06
(μουσική: Σταμάτης Γονίδης, στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος)
Η διαφορά
07
(μουσική, στίχοι: Σταμάτης Γονίδης)
Έφυγες κι εσύ
08
(μουσική, στίχοι: Σταμάτης Γονίδης)
Όπως όπως
09
(μουσική: Σταμάτης Γονίδης, Βασίλης Δήμας, στίχοι: Σταμάτης Γονίδης)
Οδός της τρέλας
10
(μουσική, στίχοι: Σταμάτης Γονίδης)
Σε θέλω
(Remix) 11
Σταμάτης Γονίδης feat. Bo
(μουσική, στίχοι: Σταμάτης Γονίδης, Rap στίχοι: Bo)


Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κάθε μου λέξη μια σταγόνα αίμα.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/9/1971 Πέθανε στην Αθήνα ο νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης (Γεώργιος Σεφεριάδης)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS