110 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
21.08.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Θανάσης Γιώγλου

Βαγγέλης Τρίγκας | Αυτοσχεδιασμοί και τραγούδια για μπουζούκι

Δισκοκριτικές

Ορφέας

Βαγγέλης ΤρίγκαςΕίδαμε όλοι όσοι παραβρεθήκαμε στις εμφανίσεις του Γιώργου Νταλάρα στο Παλλάς, ένα νέο πρόσωπο στην ορχήστρα του. Αναφέρομαι στο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Βαγγέλη Τρίγκα. Πρόσφατα η εταιρεία Δίκτυο, εγκαινιάζοντας τη σειρά "Δεξιοτέχνες και ερμηνείες" κυκλοφόρησε 3 cd's.Το πρώτο cd είναι αφιερωμένο στο Βαγγέλη Τρίγκα, το δεύτερο στον κιθαρίστα και τραγουδιστή Κώστα Καλαφάτη και το τρίτο αποτελεί τη ζωντανή ηχογράφηση ενός αφιερώματος στο μεγάλο λαικό τραγουδιστή Σταύρο Τζουανάκο που έγινε στο Κυπαρίσσι Λακωνίας στις 18-8-06. Στο δίσκο του Βαγγέλη Τρίγκα, ο οποίος φέρει τον τίτλο "Αυτοσχεδιασμοί και τραγούδια για μπουζούκι" θα αναφερθώ.

 

Περιέχει 19 παλιά λαικά τραγούδια, που πρωτοηχογραφήθηκαν την περίοδο 1946-1959.Πολλά απ'αυτά δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα στην εποχή τους, μένοντας στο περιθώριο άλλων μεγάλων επιτυχιών των συνθετών και των τραγουδιστών που τα έγραψαν. Τραγουδούν δυο εξαιρετικές λαικές φωνές, ο γνωστός από την εκπομπή "Κυριακάτικο τραπέζι" Σπύρος Κουτσοβασίλης και η Άννα Καραγεωργιάδου. Δυο μεγάλα ιστορικά τραγούδια αποδίδει υπέροχα ο Ζαχαρίας Καρούνης. Σε τρία τραγούδια ακούμε και τον ίδιο το Βαγγέλη Τρίγκα να τραγουδά.


Στο δίσκο παίζουν οι μουσικοί:
Βαγγέλης Τρίγκας: τρίχορδο μπουζούκι
Έφη Παππά: πιάνο
Θανάσης Σοφράς: μπάσο
Μιχάλης Παγίδας: κιθάρα

Ακούγονται τα κομμάτια:
1. Λίγα λόγια για την παράσταση από τον Βαγγέλη Τρίγκα
2. Συννεφιασμένη Κυριακή (Βασίλη Τσιτσάνη) - Σπύρος Κουτσοβασίλης, Άννα Καραγεωργιάδου, Βαγγέλης Τρίγκας
3. Βρε σαν τα χιόνια (Μανώλη Χιώτη-Χρήστου Κολοκοτρώνη) - Σπύρος Κουτσοβασίλης, Άννα Καραγεωργιάδου
4. Της ταβέρνας το ρολόι (Βασίλη Τσιτσάνη) - Άννα Καραγεωργιάδου, Βαγγέλης Τρίγκας
5. Θεσσαλονίκη μου (Μανώλη Χιώτη-Χρήστου Κολοκοτρώνη) - Σπύρος Κουτσοβασίλης, Άννα Καραγεωργιάδου
6. Πενιές Μπέμπη (Δημήτρη Στεργίου "Μπέμπη") - Οργανικό
7. Για μας ποτέ μην ξημερώσει (Στέλιου Καζαντζίδη, Νίκου Μουρκάκου) Βαγγέλης Τρίγκας, Άννα Καραγεωργιάδου
8. Καλλίτερα μια μαχαιριά (Μανώλη Χιώτη-Χρήστου Κολοκοτρώνη) - Σπύρος Κουτσοβασίλης
9. Η κοινωνία (Ν.Θεσσαλού-Χρήστου Κολοκοτρώνη) - Σπύρος Κουτσοβασίλης
10. Πληροφορίες (Τόλη Χάρμα) - Άννα Καραγεωργιάδου-Βαγγέλης Τρίγκας
11. Χίλιες νύχτες όμορφες (Χρήστου Κολοκοτρώνη) - Βαγγέλης Τρίγκας
12. Η παλιά αγάπη (Βασίλη Καραπατάκη-Χρήστου Κολοκοτρώνη) - Άννα Καραγεωργιάδου
13. Καρδιά παραπονιάρα (Απόστολου Χατζηχρήστου-Ιωάννη Λελάκη) - Ζαχαρίας Καρούνης
14. Πες μου αν με βαρέθηκες (Μανώλη Χιώτη) - Άννα Καραγεωργιάδου
15. Θέλω να πω τον πόνο μου (Μανώλη Χιώτη-Χρήστου Κολοκοτρώνη) - Σπύρος Κουτσοβασίλης
16. Το κλάμα της πενιάς (Μανώλη Χιώτη-Ζωής Γρυπάρη) - Βαγγέλης Τρίγκας
17. Μέσα στο γλυκοχάραμα (Γιώργου Ζαμπέτα-Χαράλαμπου Βασιλειάδη) - Σπύρος Κουτσοβασίλης, Βαγγέλης Τρίγκας
18. Το παλιό μου μπουζουκάκι (Μανώλη Χιώτη) - Σπύρος Κουτσοβασίλης, Βαγγέλης Τρίγκας
19. Της μαστούρας ο σκοπός (Βασίλη Τσιτσάνη) - Ζαχαρίας Καρούνης, Άννα Καραγεωργιάδου, Σπύρος Κουτσοβασίλης, Βαγγέλης Τρίγκας
20. Καρδιά παραπονιάρα (Απόστολου Χατζηχρήστου-Ιωάννη Λελάκη) - Οργανικό

Στο ιδιαίτερα ενημερωτικό ένθετο υπάρχουν πληροφορίες για τις πρώτες εκτελέσεις των τραγουδιών από το Γιώργο Αθητάκη.
Αξίζει να αναφερθεί πως σε καμιά από τις πρώτες εκδόσεις του τραγουδιού "Η κοινωνία" (σε δίσκους 78 & 45 στροφών) δεν αναγράφεται το όνομα του πραγματικού συνθέτη του, του εξαιρετικού λαικού δημιουργού Βασίλη Καραπατάκη-ή Καψάλη όπως ήταν το πραγματικό του όνομα (θείου του Γιώργου Νταλάρα). Νομίζω πως και στη συγκριμένη έκδοση το Ν.Θεσσαλού είναι τυπογραφικό λάθος αφού το κομμάτι είχε κατοχυρωθεί στο όνομα της Μέλπως Θεσσαλού, η οποία αν δεν απατώμαι ήταν σύζυγος του Χρήστου Κολοκοτρώνη.Βέβαια το θέμα της καταγραφής των ονομάτων στις ετικέτες των δίσκων είναι ένα τεράστιο θέμα, που ίσως να μη λυθεί ποτέ και σίγουρα δεν είναι της παρούσης.

Στο δίσκο μας τώρα...

Τα κομμάτια είναι παιγμένα και ερμηνευμένα άψογα, θυμίζοντας αρκετά , τον αυθεντικό ήχο των πρώτων εκτελέσεων.Μακάρι αυτή η προσπάθεια της εταιρείας "Δίκτυο" να βρει ανταπόκριση και να συνεχιστεί και με άλλες αξιόλογες εκδόσεις. Τόσο η ορχήστρα , η οποία ακούγεται με φυσικό ήχο, όσο και οι ερμηνευτές είναι εξαιρετικοί.
Το υπέροχο οργανικό κομμάτι του Δημήτρη Στεργίου ή "Μπέμπη" είναι αυτό που είχε ο Πάνος Γεραμάνης ως σήμα στην ιστορική εκπομπή του "Λαικοί βάρδοι".Γι'αυτό αφιερώνεται και στη μνήμη του.
Το τραγούδι "Πληροφορίες" επίσης αφιερώνεται στον "ακριβό μας φίλο κ.Τόλη Χάρμα".
Τα τραγούδια 1, 2, 6, 13, 19, 20 ηχογραφήθηκαν ζωντανά στο "Χαμάμ" στις 2 & 3/2/2007 με ηχολήπτες τους Βασίλη Φουστέρη και Παναγιώτη Δημάκη.Τα 3,4,7,8,9,10,11,12,14,15,16,17,18 ηχογραφήθηκαν στο studio Incognito με ηχολήπτη τον Μανώλη Κουμρίδη.Το mastering έγινε στο studio Aeolia από τον Μιχάλη Νικολούδη.
Η επιμέλεια παραγωγής είναι του Πάρη Μήτσου και του Γιώργου Χατζηγιάννη.

Ας δούμε λοιπόν τι λέει ο παραγωγός του δίσκου ο Πάρης Μήτσου για το Βαγγέλη Τρίγκα.

"Ο Βαγγέλης Τρίγκας είναι πάνω απ'όλα φίλος.Είναι όμως και ένας προικισμένος μουσικός, αλλά και δάσκαλος στο μπουζούκι και όχι μόνο.Ο συνδυασμός αυτών των τριών χαρακτηριστικών δίνει ένα σπάνιο αποτέλεσμα.Έναν καλλιτέχνη "παλαιάς κοπής" που γνωρίζει το σήμερα και οραματίζεται το μέλλον του οργάνου διαφορετικό.Ο Βαγγέλης και κάποιοι άλλοι "παράξενοι τύποι" που θα ακολουθήσουν έχοντας τις ίδιες απόψεις με εμάς, ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί η σειρά "ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ". Είναι μια προσπάθεια να "ακουμπήσουν" όλον αυτόν τον θησαυρό στο λαικό τραγούδι και όχι μόνο, με σεβασμό και μεράκι, αλλά και προχωρώντας παραπέρα να δώσουν καινούργιες δουλειές.
Το πρώτο cd της σειράς περιέχει μερικές από τις κλασσικές δημιουργίες αλλά και αυτοσχεδιασμούς, κυρίως της δεκαετίας του '50, της κορυφαίας για το λαικό τραγούδι.Η χωρίς υπερβολές εκτελεστική δεινότητα του Βαγγέλη , οι μεστές αλλά συγχρόνως λιτές ερμηνείες του Σπύρου Κουτσοβασίλη, της Άννας Καραγεωργιάδου και του Ζαχαρία Καρούνη, τριών νέων τραγουδιστών με άποψη, πιστεύουμε ότι αναδεικνύουν αξιοπρεπώς αυτό το πολύ δύσκολο και σπάνιο εν πολλοίς υλικό.
Η ζωντανή ηχογράφηση έγινε στο Χαμάμ αλλά και στο Studio Incognito όπως τον παλιό καλό καιρό.Όλοι μαζί και "Πάμε" .Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να "γραφτούν" γνήσια λαικά τραγούδια όταν ο ένας μουσικός περιμένει να βγεί ο άλλος για να μπει να γράψει στο ίδιο κομμάτι.Ο Σπύρος , η Άννα, ο Ζαχαρίας αλλά και η Έφη Παπά, ο Θανάσης Σοφράς, ο Μιχάλης Παγίδας και ο Βαγγέλης Τρίγκας το απέδειξαν και με το παραπάνω.

Τους ευχαριστώ όλους". Για τη Δίκτυο. Πάρης Μήτσου

Ο Βαγγέλης Τρίγκας σημειώνει:

"Με το δίσκο αυτόν, όπως και με τον προηγούμενο "Βαγγέλης Τρίγκας 12 οργανικά για τρίχορδο μπουζούκι", έχω ένα κοινό στόχο: Την ανάδειξη του κλασικού λαικού ήχου και ύφους του μπουζουκιού αλλά και του λαικού τραγουδιού.Αυτή τη φορά το επιχειρώ μέσα από μια άλλη πλευρά της λαικής μας , που είναι οι επανεκτελέσεις.
Οι επανεκτελέσεις είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για τη λαική μουσική μας παράδοση, διότι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται απ'αυτές, το αν τα τραγούδια που επανεκτελούνται και η λαική μουσική εν γένει, θα διατηρηθούν στο μέλλον αναλλοίωτα.
Σεβόμενοι οι συνεργάτες μου και εγώ, απόλυτα τα κομμάτια αυτά και κινούμενοι σε ένα στενό πλαίσιο που προσδιορίζεται από τον τρόπο που παίχτηκαν και τραγουδήθηκαν, πιστεύω πως τα προστατεύουμε από την προσθήκη ξένων , ανομοιογενών ως προς αυτά εκφραστικών στοιχείων που θα τα αλλοίωναν.Ταυτόχρονα, προσθέτοντας έντονα ο καθένας από εμάς που πήρε μέρος σ'αυτά, το προσωπικό του στοιχείο , τους δώσαμε μια νέα ,πιστεύω ενδιαφέρουσα διάσταση.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, όλους τους συντελεστές του δίσκου". Βαγγέλης Τρίγκας


Ας διαβάσουμε και τα "Λίγα λόγια για την παράσταση στο "Χαμάμ"" από τον Βαγγέλη Τρίγκα.

"Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε απόψε εδώ.
Η επιλογή των τραγουδιών της μουσικής παράστασης "Μπουζούκι και λαικό τραγούδι" που θα παρακολουθήσετε, έχει γίνει κυρίως , από μια περίοδο πολύ σημαντική για το μπουζούκι και το λαικό τραγούδι που προσδιορίζεται χρονικά από το 1950 περίπου ως το 1957.
Είναι η περίοδος κατά την οποία ολοκληρώνεται ο τρίτος κύκλος εξέλιξης του οργάνου, αφού έχουν προηγηθεί, ο πρώτος με κυριότερο εκφραστή τον Βαμβακάρη και ο δεύτερος με τον Τσιτσάνη. Ο Χιώτης εκείνη την εποχή δίνει μια άλλη διάσταση στην τεχνική και το ύφος του μπουζουκιού, με πολύ εξελιγμένα τεχνικά στοιχεία, για τα μέχρι τότε δεδομένα και θα έλεγα ανεπιφύλακτα πως καθιστούν το μπουζούκι, ένα ισότιμο ως προς τα άλλα , μουσικό όργανο.
Η κατάκτηση πολύ υψηλότερου επιπέδου τεχνικής, εκφράζεται τότε έντονα μέσα από οργανικά για το μπουζούκι κομμάτια και κυρίως μέσα από δεξιοτεχνικές εισαγωγές τραγουδιών, που χαρακτηρίζουν μια ολόκληρη εποχή και αποτελούν μέχρι και σήμερα τη σπουδή του οργάνου.
Μαζί με το Χιώτη , μεγάλοι σολίστες του μπουζουκιού, νεότεροί του,όπως ο Γιάννης ο Σταματίου, (ο οποίος έπαιξε εκείνη την εποχή σε πάρα πολλά τραγούδια με τον Καζαντζίδη και τον ευχαριστούμε γιατί απόψε μας τιμά με την παρουσία του εδώ), ο Μπέμπης, ο Τσιμπίδης, ο Τατασόπουλος, ο Ζαμπέτας και ένα πλήθος άλλων, που μέχρι τότε παίζουν όλοι με τρίχορδο (και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό), πραγματικά μας σημαδεύουν με το παίξιμό τους.
Πιστεύω πως η δεκαετία του '50, είναι αυτή που πρέπει όλοι όσοι παίζουμε μπουζούκι να γνωρίζουμε , διότι έχουμε πολλά να διδαχθούμε..."
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο καλλιτέχνης δεν είναι ο πιο ευαίσθητος άνθρωπος. Η αποστολή του είναι να εκφράζει τη ζωή με αισθητικό τρόπο.
Γιάννης Ζουγανέλης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

21/8/1903 Γεννήθηκε ο συνθέτης Κώστας Γιαννίδης (Γιάννης Κωνσταντινίδης)
21/8/1976 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Νίκος Βέρτης
21/8/2008 Έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο ο στιχουργός και φιλόλογος Ηλίας Κατσούλης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS