151 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
24.08.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

13.12.2007 | γράφει ο: Τάσος Π. Καραντής

alkaios_6.jpg Πριν ένα χρόνο, ο Γιώργος Νταλάρας κι ο Μιχάλης Κουμπιός ξεκίνησαν μια ελπιδοφόρα για το ελληνικό τραγούδι σειρά, τον «Άξιο Λόγο», με πρωταγωνιστές τους μεγάλους μας στιχουργούς. Η αρχή έγινε με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο(«Σπάει το ρόδι») και φέτος, πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο – cd, αφού τη σκυτάλη, από τον “Πρόεδρο”, την πήρε, άξια, ο Άλκης Αλκαίος, αλλά κι όλοι αυτοί “οι τροβαδούροι της καρδιάς του”, που συναντήθηκαν δημιουργικά με τον δικό του “άξιο λόγο”.

{joomsay}Διαβάστε ακόμη: Το κρυφό σχολειό του Άξιου Λόγου. «Οι τροβαδούροι στήσαν αρχηγείο μες στο λαμπρό του έρωτα σφαγείο...». Ακούσαμε σε πρώτη μετάδοση το δίσκο του Άλκη Αλκαίου «Οι τροβαδούροι της καρδιάς μου»{/joomsay}Και πράγματι, αυτό, που εξ’ αρχής, εντυπωσιάζει σ’ αυτή τη δουλειά, είναι η συμμετοχή της “εθνικής των τροβαδούρων” του ελληνικού τραγουδιού! Η παράθεση, και μόνο, όλων αυτών ονομάτων, είναι αρκετή ώστε να χαρακτηριστεί αυτός ο δίσκος ως το γεγονός της χρονιάς που φεύγει : Αρλέτα, Βαγγέλης Γερμανός, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Χρήστος Θηβαίος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασίλης Καζούλης, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Σωκράτης Μάλαμας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Φίλιππος Πλιάτσικας, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, Νίκος Ζούδιαρης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Νταλάρας, Μιχάλης Κουμπιός!

Η έκδοση (βιβλίο – cd) περιλαμβάνει σημειώματα των Άλκη Αλκαίου, Γιώργου Νταλάρα και Μιχάλη Κουμπιού, δυο κείμενα – για τον Άλκη Αλκαίο – των Θάνου Μικρούτσικου και Μάρως Δούκα, καθώς και πίνακες – σχόλια του ζωγράφου Δημήτρη Μπάγκα, οι οποίοι πλαισιώνουν τα δεκατρία(13) τραγούδια του δίσκου. Φυσικά, δημοσιεύονται οι στίχοι των τραγουδιών, υπάρχει φωτογραφικό υλικό όλων των καλλιτεχνών που συμμετέχουν και αναγράφονται αναλυτικά κι όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές(μουσικοί, ηχολήπτες κ.λπ.). Είναι, τελικά, κι αυτές οι “λεπτομέρειες” που κάνουν την διαφορά και χαρακτηρίζουν μια άρτια έκδοση, που σέβεται τον “εαυτό” της και τον αγοραστή-ακροατή.

Ας περάσουμε όμως και στο καθαυτό υλικό του δίσκου, τα τραγούδια, κάνοντας, ταυτόχρονα, και μια πρώτη, προσωπική φυσικά, ανάγνωσή τους :

aksios_logos_1.jpg1. Οι τροβαδούροι - Βασίλης Καζούλης, Βαγγέλης Γερμανός, Μιλτιάδης Πασχαλίδης | Μουσική: Μιλτιάδης Πασχαλίδης
Το τραγούδι αυτό έχει δώσει τον τίτλο στο δίσκο και, σαν άκουσμα, είναι ταιριαστό για το ηχόχρωμα της φωνής τριών που το τραγουδούν.

2. Πλατεία Ασωμάτων - Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Γιώργος Νταλάρας | Μουσική : Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας
Εδώ το γεγονός είναι ένα και σπουδαίο: η, μετά από χρόνια, δισκογραφική συνάντηση των Κατσιμιχαίων με τον Γιώργο Νταλάρα! Και μάλιστα σ’ ένα πολύ όμορφο τραγούδι, ανάλογο της αξίας αυτών των καλλιτεχνών και με έναν συγκλονιστικό διάλογο στο τελευταίο ρεφρέν.

3. Τα ενυδρεία του έρωτα - Φίλιππος Πλιάτσικας | Μουσική: Φίλιππος Πλιάτσικας
Το πιο δυνατό, κατά τη γνώμη μας, σαν σύνολο, στιχουργικά, κομμάτι του δίσκου. Ο Πλιάτσικας μας παρουσιάζει ένα “αφηγηματικό τραγούδι” – αυτό δηλαδή που ξέρει καλά να κάνει - με μια φρέσκια ενορχήστρωση που του δίνει ένα πολύ όμορφο τελικό αποτέλεσμα.

4. Κάτι περιμένω (Βραδιά όπερας) - Νίκος Πορτοκάλογλου | Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Ένα “παιχνιδιάρικο τραγούδι” του Δημήτρη Παπαδημητρίου που ταιριάζει “γάντι” στον Πορτοκάλογλου.

5. Εναέρια τρένα - Αλκίνοος Ιωαννίδης | Μουσική : Αλκίνοος Ιωαννίδης
Ένα από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου (στίχος, μουσική, ερμηνεία) με μια “ατμοσφαιρική – μυστηριακή” ενορχήστρωση που σε “αιχμαλωτίζει”.


6. Ντόμινο - Σωκράτης Μάλαμας | Μουσική: Σωκράτης Μάλαμας
Το λαϊκό τραγούδι αυτού του δίσκου. Στιβαρό κομμάτι, ταιριαστό στο ύφος του Μάλαμα, αν και νομίζουμε, ότι ένας “καθαρόαιμος” ερμηνευτής θα του έδινε, φωνητικά, μια άλλη διάσταση.

7. Το ταξί - Διονύσης Τσακνής, Ασπασία Στρατηγού | Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Ο Τσακνής στο ύφος του. Μ’ αυτό το κομμάτι όμως, παίρνουμε μια μικρή έστω γεύση από μια νέα όμορφη γυναικεία φωνή, την Ασπασία Στρατηγού, που μας υπόσχεται πολλά.

8. Μη με φοβάσαι (Βραδιά μπαλέτου) - Μπάμπης Στόκας | Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Το πιο ερωτικό τραγούδι του δίσκου, που μας αποκαλύπτει ένα πολύ αισθαντικό ερμηνευτικό πρόσωπο του Στόκα.

9. Εχεμύθεια - Αρλέτα | Μουσική: Νίκος Ζούδιαρης
Ένα “διαυγές τραγούδι”, με μια δροσερή, φωνητικά, Αρλέτα, να μπερδεύει το χρόνο …

10. Νόστος - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας | Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

11. Πιο πέρα από τα μάτια (Το πάρκο της Ζυρίχης) - Χρήστος Θηβαίος | Μουσική: Χρήστος Θηβαίος

12. Ελεύθερη πτώση - Δημήτρης Ζερβουδάκης | Μουσική: Δημήτρης Ζερβουδάκης

Και τα τρία αυτά τραγούδια (10, 11, 12) είναι, αντίστοιχα, κλασικός Μαχαιρίτσας, Θηβαίος και Ζερβουδάκης, με το κομμάτι του τελευταίου, να κινείται σε λαϊκούς δρόμους.

13. Το φίλτρο - Γιώργος Νταλάρας | Μουσική: Μιχάλης Κουμπιός
Δυνατός στίχος, μελωδικότατη σύνθεση, υποδειγματική ερμηνεία από τον Νταλάρα. Και μια ποντιακή λύρα που, στο ρεφρέν, σε ξεσηκώνει. Το τραγούδι αυτό κλείνει συμβολικά τον δίσκο φυσώντας μια ανοιξιάτικη πνοή στο τοπίο του ελληνικού τραγουδιού.

Οι στόχοι αυτής της σειράς, του “Άξιου Λόγου”, αλλά και του συγκεκριμένου δίσκου, είναι ξεκάθαροι, με πρωταγωνιστή – άξονα το δυνατό στίχο ενός σημαντικού στιχουργού, να προκύψουν καλά τραγούδια που θα ανοίξουν νέους δρόμους στο τραγούδι μας. Οι στίχοι του Άλκη Αλκαίου είναι το “δυνατό χαρτί” του cd, ένα μικρό δείγμα τους δεν αφήνει περιθώριο για την όποια ένσταση : «με πήρε πάλι η απουσία σου από κάτω» … «η νύχτα ενώνει λωποδύτες κι αγγέλους» … «στα δίχτυα του έρωτα όσοι έχουνε πιαστεί / μόνο στα λάθη τους θα μείνουνε πιστοί» … «όποιο κι αν είναι το ποτό σου θα το πιω» … «ποτέ μου δεν σ’ απόκτησα / ποτέ δε θα σε χάσω» … «πέφτουνε ντόμινο τα πλάνα / τον βρίσκει η νύχτα σε μια αλάνα» … «ούτε που ξέρω γιατί σ’ αγαπώ / κι όμως μπορώ για σένα να κοπώ / και σαν τσιγάρο να καώ» … «θα ‘ταν δηλητήριο η ζωή / δίχως της αγάπης σου το φίλτρο».

Όσοι κλήθηκαν να εμπνευστούν απ’ αυτούς, έβγαλαν, το λιγότερο, το γνωστό εαυτό τους, ενώ κάποιοι, όπως οι Κατσιμιχαίοι, ο Πλιάτσικας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Μάλαμας κι ο Κουμπιός, τουλάχιστον εμάς, μας ξάφνιασαν ευχάριστα, με τα τραγούδια τους που, κατά τη γνώμη μας, τα θεωρούμε και τα καλύτερα του δίσκου : «Πλατεία Ασωμάτων», «Τα ενυδρεία του έρωτα», «Εναέρια τρένα», «Ντόμινο» και «Το φίλτρο».

Βέβαια, την τελική απάντηση στο στοίχημα θα την δώσει, αφενός, η πλειοψηφία των ακροατών, κι, αφετέρου, ο χρόνος. Ή, όπως το γράφει κι ο ίδιος ο Αλκαίος στους στίχους του, «Κάτι περιμένω μα δεν ξέρω τι / κάτι σαν τραγούδι κάτι σαν γιορτή».

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πάντα θα έχουμε ανάγκη από ουρανό.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

25/8/1934 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS