370 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Εύη Αργυρίου

Επιστρέφει με την δεύτερη δισκογραφική του δουλειά « Όμορφοι και ηττημένοι» ο ταλαντούχος τραγουδοποιός Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, σε συνεργασία με μια ιδιαίτερη και πολλά υποσχόμενη φωνή, την Μαρία Παπαγεωργίου.
Το μουσικό αυτό δίδυμο φέρνει στο προσκήνιο έναν δίσκο που αποτυπώνει ξεκάθαρα την δική του αισθητική στα τραγούδια, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο την δική του ταυτότητα. Ωστόσο δεν λείπουν οι αναφορές τους στις δυτικές μουσικές, στο έντεχνο της δεκαετίας του 60 και του 70 αλλά και σε τζαζ, ηλεκτρονικά ακούσματα.
Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης υπογράφει την μουσική και τους στίχους των τραγουδιών ενώ ερμηνεύει και δυο από τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου. Η γραφή του είναι λυρική, εικονοπλαστική και αποδίδεται άλλοτε ρεαλιστικά και άλλοτε σουρεαλιστικά. Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου μαζί με τους «Έρωτες» και την «Ερημιά του ήχου» αποτελούν στιχουργικά τα πιο δυνατά τραγούδια του δίσκου.
Οι ενορχηστρώσεις των τραγουδιών βρίσκονται σε εξαιρετική αρμονία με τους στίχους και την ερμηνεία της Μαρίας Παπαγεωργίου. Λιτές και ήρεμες με πιάνο και ακουστικές κιθάρες αλλά και με εντάσεις όπου χρειάζεται, δημιουργούν  το κατάλληλο background για να απογειωθούν τα τραγούδια από την ίδια την ερμηνεία. Η Μαρία Παπαγεωργίου αλλάζει πρόσωπα  και αναδεικνύει τα τραγούδια με έναν τρόπο μοναδικό. Η φωνή της είναι αισθαντική, με ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα που προσαρμόζεται στις απαιτήσεις κάθε τραγουδιού με μεγάλη επιτυχία. Στο τραγούδι «Ανταλλάγματα» υπογράφει τους στίχους και την μουσική αποδεικνύοντας τις ικανότητες της σε κάθε επίπεδο της μουσικής.
Αναμφίβολα το τραγούδι που στιγματίζει τον συγκεκριμένο δίσκο δεν είναι άλλο  από τους «Θεατρίνους» του Γιώργου Σεφέρη. Η μελοποίηση του συγκεκριμένου ποιήματος είναι εξαιρετική και η ερμηνεία του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη  συγκινητική. Όλα τα κομμάτια του δίσκου ξεχωρίζουν για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Σίγουρα το μουσικό αυτό δίδυμο προσφέρει ένα άκουσμα εναλλακτικό με την δική του υπογραφή.

Track list
01 Να καεί ο καναπές μου
02 Όμορφοι και ηττημένοι
03 Έρωτες
04 Ένα φως που ακροβατεί
05 Στην ερημιά του ήχου
06 Θεατρίνοι Μ.Α
07 Γυμνή ησυχία
08 Ανταλλάγματα
09 700 ευρώ το μήνα
10 Τερατογένεση
11 Ιαχή
12 Βαλς

Ο Ορφέας είναι χορηγός επικοινωνίας του δίσκου
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δε με αφορούν. Τί θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να ‘στε όλοι καλά. Στον τάφο μου να γράψετε: «Αντιστάθηκε το 1941 - 1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967 - 1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989 - 1996 στην ηθική σήψη». Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια.
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (1922 - 2011), νομικός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/9/1971 Πέθανε στην Αθήνα ο νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης (Γεώργιος Σεφεριάδης)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS