98 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Βασίλης Χαρδαλιάς

Ελισσάβετ Καρατζόλη: Σαν προσευχή στην πιο βαθειά εμπιστοσύνη

Βασίλης Χαρδαλιάς

Την Ελισσάβετ Καρατζόλη την πρωτοθυμάμαι ως τραγουδίστρια στο πλευρό του Βασίλη Παπακωσταντίνου κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Έκανε φωνητικά και τότε έλεγε λίγα τραγούδια ως μοναδική ερμηνεύτρια καθώς το κοινό της συναυλίας διψούσε για Βασίλη Παπακωσταντίνου. Έπειτα απο πολλά χρόνια την είδα ξανά σε μαγαζί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και φυσικά σε αντίστοιχες συναυλίες, ενώ η τελευταία φορά που την είδα επι σκηνής ήταν στα 20 χρόνια του Λαυρέντη στον Λυκαβηττό ερμηνεύοντας το Hocus Pocus με τον Αντώνη Μιτζέλο στην ηλεκτρική κιθάρα. Είμαι σίγουρος οτι την έχω δεί και σε άλλες συναυλίες και μαγαζιά, αλλα δε θυμάμαι συγκεκριμένα.
Σε ανύποπτο χρόνο,μια φίλη μου τραγουδίστρια ανέφερε το όνομα της, αυτή τη φορά με την ιδιότητα της καθηγήτριας φωνητικής και λίγο καιρό πρίν, έμαθα για το άλμπουμ της με τίτλο «Σαν προσευχή στην πιο βαθειά εμπιστοσύνη». Μπορείτε να φανταστείτε την έκπληξή μου όταν διαπίστωσα πως είναι η πρώτη της δισκογραφική δουλειά. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια τραγουδίστρια με τουλάχιστον 15 χρόνια καριέρας (τόσα θυμάμαι εγώ) και σίγουρα οι άπειρες, απ’οσο φαντάζομαι, συνεργασίες θα μπορούσαν να της δώσουν αυτή την δυνατότητα πολύ νωρίτερα.
Αυτή η μακροσκελής εισαγωγή από προσωπικά μου βιώματα σχετικά με την Ελισσάβετ Καρατζόλη έχει σκόπο να τονίσει το γεγονός οτι το άλμπουμ που ακούω αυτή τη στιγμή μοιάζει με καλό κρασί. Σαν να χρειαζόταν να περιμένει κάποιος πολλά χρόνια για να το θαυμάσει. Θεωρώ πως η συγκεκριμένη ερμηνεύτρια έχει καταφέρει με το σπαθί της να θεωρείτε μέσα στις κορυφαίες ελληνίδες ροκ ερμηνεύτριες. Σε κάθε ένα απο τα τραγούδια είναι εμφανής η εμπειρία της, και με εντυπωσιάζουν ιδιαιτέρως οι κορώνες που πιστεύω πως είναι και το δυνατό της σημείο. Με την μοναδική «ηλεκτρική» χροιά της δίνει μοναδικό ύφος στα τραγούδια που της έχουν εμπιστευτεί καταξιωμένοι συνθέτες και στιχουργοί ενώ η ίδια έχει γράψει μουσική και στίχους σε μία πανέμορφη ροκ μπαλάντα.
Ξεκινώντας με το «Λάμψη και χρώμα» σε μουσική των «ΚΑΡΜΑ» και στίχους της Μαίρης Καβαθά, ο ακροατής δύναται ευθύς να κατανοήσει το ύφος του δίσκου. Ακούω το συγκεκριμένο τραγούδι εντυπωσιασμένος απο το ηχητικό αποτέλεσμα και προχωράω στο 2ο track. «Μου φτάνει ένα παράθυρο» διαβάζω, και αμέσως ακούγεται η φωνή του Μίλτου Πασχαλίδη. Δεν μπορούσα να φανταστώ την φωνή του Μίλτου να προσαρμόζεται τόσο εύκολα σε μια μελαγχολική ηλεκτρική μπαλάντα όμως από το συνολικό αποτέλεσμα ο κερδισμένος είναι αποκλειστικά το ίδιο το τραγούδι που είναι σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και μουσική Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη. Τα Κίτρινα Ποδήλατα έχουν γράψει τη μουσική στο «Blessing» που η εισαγωγή του σε συνδυασμό με την μελωδικότητα της φωνής σε ταξιδεύουν σε κέλτικα μονοπάτια. Αυτό το ταξίδι όμως δεν κρατάει για πολύ μια και η μουσική που έχει γραφτεί, είναι χαρακτηριστική του ύφους των Κίτρινων Ποδηλάτων. Beats, ηλεκτρικές κιθάρες γραμμένες για την μοναδική φωνή της Ελισσάβετ που στο συγκεκριμένο τραγούδι είναι εξαιρετική ενώ έχει γράψει και τους στίχους.
Στο στύλ του πρώτου τραγουδιού είναι γραμμένο και το 4ο με τίτλο «Νύχτες Σιωπής» που έχουν γράψει οι «ΚΑΡΜΑ» πάλι σε στίχους Μαίρης Καβαθά. Λιγότερο ηλεκτρική μπαλάντα απο το «Blessing» είναι και το 5ο τραγούδι με τίτλο «Ευχή» πάλι σε μουσική των Κίτρινων Ποδηλάτων ενώ αυτή τη φορά ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος Παντελιάς έχουν γράψει και τους στίχους. Ένα ακουστικό ροκ κομμάτι ειναι η «Ουτοπία» σε στίχους και μουσική Άγγελου Κατσίρη με τη συμμετοχή της Ίριδας Κατσίρη για να ακολουθήσει η διασκευή του «Καληνύχτα» του Σωκράτη Μάλαμα. Βασισμένοι σε ενορχηστρωτική ιδέα της Ελισσάβετ Καρατζόλη, ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος Παντελιάς έκαναν μια καταπληκτική δουλειά. Η ροκ μπαλάντα με τίτλο «Λέξεις» είναι το μοναδικό τραγούδι σε μουσική και στίχους της Ελισσάβετ Καρατζόλη που εντυπωσιάζει ξανά φωνητικά αλλά και με την μουσική του τραγουδιού. Το ομώνυμο τραγούδι απο την σειρά του Βασίλη Νεμένα με τίτλο «Για πάντα φίλες» ειναι το 9ο τραγούδι κατα σειρά και αποτελεί την φυσική συνέχεια στον ηλεκτρικό ήχο του δίσκου.
Ακολουθεί ένα τραγούδι του Νίκου Πλιού με τίτλο «Παραισθήσεις» και στη συνέχεια, το «Αυθαίρετο» σε μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που προσδίδει μια πολύ εύθυμη διάθεση στον επίλογο του δίσκου. Τον επίλογο γράφει ο Αντώνης Μιτζέλος μελοποιόντας στίχους του Μάνου Ελευθερίου για την «Ανάμνηση».

Αναμφίβολα πρόκειται για μια εξαιρετική παραγωγή την διεύθυνση της οποίας ανέλαβαν, κατόπιν παροτρύνσεως του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του Σταύρου Παπαθανασίου, τα Κίτρινα Ποδήλατα. Ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος Παντελιάς ανέλαβαν σχεδόν εξ’ολοκλήρου το εγχείρημα καθώς επιμελήθηκαν και τις ενορχηστρώσεις στα περισσότερα τραγούδια ενώ έπαιξαν και πολλά μουσικά οργανα. Πολύ όμορφο είναι επίσης και το artwork του cd που κυκλοφορεί απο το Μουσικό Ταχυδρομείο. Θεωρώ πως είναι ένας δίσκος απο τον οποίο ξεχωρίζουν τουλάχιστον τα 6 απο τα 12 τραγούδια (Λάμψη και χρώμα, Μου φτάνει ένα παράθυρο, Νύχτες Σιωπής, Ουτοπία, Λέξεις και Ανάμνηση)πράγμα που από μόνο του είναι κάτι που στις μέρες μας λέει πολλά.


TRACKLIST
01. Λάμψη και χρώμα (Μουσική: ΚΑΡΜΑ / Στίχοι:Μαίρη Καβαθά
02. Μου φτάνει ενα παράθυρο – Ντουέτο με Μίλτο Πασχαλίδι (Μουσική: Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης / Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου)
03. Blessin (Μουσική: Κίτρινα Ποδήλατα / Στίχοι: Ελισσάβετ Καρατζόλη)
04. Νύχτες Σιωπής (Μουσική: ΚΑΡΜΑ / Στίχοι: Μαίρη Καβαθά)
05. Ευχή(Μουσική / Στίχοι: Κίτρινα Ποδήλατα)
06. Ουτοπία (Μουσική / Στίχοι: Άγγελος Κατσίρης)
07. Καληνύχτα (Μουσική / Στίχοι: Σωκράτης Μάλαμας)
08. Λέξεις (Μουσική / Στίχοι: Ελισσάβετ Καρατζόλη)
09. Για πάντα φίλες (Μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος / Στίχοι: Βασίλης Νεμέας)
10. Παραισθήσεις (Μουσική / Στίχοι: Νίκος Πλιός)
11. Αυθαίρετο (Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας / Στίχοι: Ζωή Παναγιωτοπούλου)
12. Ανάμνηση (Μουσική: Αντώνης Μιτζέλος / Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου)

Διανομή: Μουσικό Ταχυδρομείο
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Θα ήθελα μια κοινωνία που θα έχει μια γραμμή – οριζόντια – για όλα τα παιδιά που γεννιούνται. Να είναι όλα ίσα στην εκκίνηση. Όταν μου λένε αν είμαι αριστερός, αυτό τους απαντώ.
Θάνος Μικρούτσικος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/9/1971 Πέθανε στην Αθήνα ο νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης (Γεώργιος Σεφεριάδης)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS