135 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Βασίλης Χαρδαλιάς

Ιχθείς: Το βιβλίο της ζωής... | Διανομή: Μουσικό Ταχυδρομείο

Βασίλης Χαρδαλιάς

Συνηθίζουν οι καλλιτέχνες να αναφέρουν πώς, στην περίπτωση που ο ακροατής (το κοινό) μπορεί να θυμάται κάποια από τα τραγούδια τους στο πέρασμα του χρόνου, αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία τους. Βαδίζοντας προσωπικά στον δρόμο της μουσικής, ενστερνίζομαι πλήρως αυτήν την άποψη. Πιστεύω πως όταν ακούω ένα δίσκο, αν μπορώ να θυμάμαι μετά κάποια από τα τραγούδια αυτό αποτελεί τεράστια επιτυχία για τους συντελεστές των τραγουδιών αυτών.
Αυτό που μόλις περιέγραψα συμβαίνει με το “Βιβλίο της ζωής”. Πρόκειται για την δεύτερη ολοκληρωμένη δισκογραφική προσπάθεια του συγκροτήματος “ΙΧΘΕΙΣ” και περιλαμβάνει δέκα (10) ξεχωριστά τραγούδια. Η ουσία σε αυτήν την προσπάθεια είναι πως μιλάμε για πραγματικά “ξεχωριστά” τραγούδια καθώς περιέχουν πρωτότυπους στίχους, πολύ προσεγμένους ήχους και ενορχηστρώσεις ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η ιδιαίτερη φωνή της Κωνσταντίνας Γαλάνη, σε συνδυασμό με την ερμηνεία της, δένει απόλυτα με το συνολικό μουσικό αποτέλεσμα.
Διαβάζω στο βιβλιαράκι πως “Κάποια πράγματα είναι γραφτό να γίνουν. Επειδή όμως δεν ξέρουμε πόσο μελάνι μας έχει μείνει για να ζούμε, πρέπει να πούμε ότι νιώθουμε τώρα που υπάρχουμε”. Αν κρίνω από τα δέκα τραγούδια, τότε μπορώ με ειλικρίνεια να πω στους “ΙΧΘΕΙΣ” πως, “τα είπατε πάρα πολύ καλά!”.
Μας καλωσορίζουν  στο σταθμό “Διαφημίσεις στα FM”, ένα εκκεντρικό στιχουργικά τραγούδι με έντονο ρυθμό ενώ πολύ καλή εντύπωση μου έκανε το επαναλαμβανόμενο μελωδικό σχήμα πριν από κάθε couple. Πριν ακούσω το 2ο τραγούδι, είχα ήδη διαβάσει το μήνυμα στο βιβλιαράκι που λέει: “Το σίγουρο είναι, ότι αυτό το βιβλίο είναι βγαλμένο από την καρδιά μας και απευθύνεται σε ανοιχτές καρδιές. Για να κρατάτε αυτό το ηχογράφημα στα χέρια σας, ίσως να είστε μία από αυτές”. Το “Βιβλίο της ζωής” είναι ένα τραγούδι που μιλάει στην καρδιά του ακροατή. Είναι ένα τραγούδι που μιλάει στον ίδιο τον άνθρωπο, όχι στην επίδοξη ερωμένη του / αγάπη του / λατρεία του, ούτε στον έρωτά του και στον ρομαντισμό του.
Στο τραγούδι σε κερδίζουν αμέσως οι στίχοι. Στίχοι ψαγμένοι, μελοποιημένοι με έναν μοναδικό τρόπο, αρμονικά δεμένοι που αγγίζουν την ψυχή μας. Την ίδια μας την ζωή. Ροκ μπαλάντα θα το χαρακτήριζε κάποιος...όμως μόλις ακούμε το “Όλα γραμμένα στο βιβλίο της ζωής”, ο νους σταματά να προσπαθεί να χαρακτηρίσει αυτό που ακούει. Δε μου συμβαίνει αυτό με πολλά τραγούδια. Είναι λίγα τα τραγούδια στα οποία απλά ακούω, και ακόμα πιο λίγα τα τραγούδια με τέτοια δυναμική, που σε κάνει να αναρωτιέσαι για την πραγματικότητα γύρω σου. Αγαπητέ Φώτη Παπασταύρου (συνθέτης και στιχουργός του τραγουδιού), τέτοια τραγούδια μας χρειάζονται.
Μετά από το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου, συναντάμε το hardcore “Στο Βορρά”. Groovάτο, μελωδικό, εμπλουτισμένο από στίχους ψαγμένους με πολλαπλά νοήματα, με μία λέξη: ΡΟΚ. Δεν σταματάνε όμως μόνο σε αυτό. Ένα ακόμα επαναστατικό τραγούδι που χτυπάει στην καρδιά των κοινωνικών καταστάσεων είναι το “Μην ενοχλείτε”. Σε αυτό διακρίνεται πρωτίστως ο στίχος του καθώς και το ρυθμικό του μέρος. Από αυτά τα στοιχεία εύκολα μπορεί να πάρει θέση στα διακριθέντα τραγούδια και να αποτελεί ένα από τα τραγούδια του άλμπουμ που θα μείνουν στο πέρασμα του χρόνου. Ακολουθεί η ιστορία της Μαίρης, που παρουσιάζεται σε ένα βιογραφικό τραγούδι με τίτλο “Mary” από την μικρότερη ηλικία ως την στιγμή που μπορεί να γίνει ακόμα και γιαγιά.
Ξεχώρισα επίσης το “Μη ρωτάς” καθώς το θεωρώ τραγούδι που προβληματίζει και θα πρέπει να ακούγεται ώστε κάποια στιγμή όλοι εμείς να ξεκινήσουμε να ρωτάμε και να βάζουμε το νου μας συνεχώς σε κίνηση ώστε να καταλάβουμε προς ποια κατεύθυνση βαδίζουμε. Πιστεύω πως πρόκειται για τραγούδι με βαθύτερο νόημα που προκαλεί τον ακροατή να σκεφτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αποτελούνται, όλοι οι άνθρωποι στο μέλλον, από γαλάζια μάτια και χίλια γκρίζα κομμάτια. Στο “Η ζάχαρη σκοτώνει” συναντώ ακόμα ένα κοινωνικό προβληματισμό που θέτουν μέσα από τα τραγούδια τους οι “ΙΧΘΕΙΣ”. Συνηθίζουμε να μιλάμε με πολλά ταμπού για τα θέματα των ναρκωτικών, και ακόμα περισσότερο να θρηνούμε τα θύματα αυτών και μόνο η απώλεια να εμπνέει. Θα τολμούσα να αναφέρω πως σε αυτό το κομμάτι συναντάμε ένα τραγούδι τόσο δυνατό όσο και η επιθυμία κάποιου χρήστη με την διαφορά ότι το συγκεκριμένο τραγούδι περιγράφει το αδιέξοδο αλλά ταυτόχρονα, προειδοποιεί.
Για τον επίλογο μας αφήνουν ένα τραγούδι με αγγλικό στίχο με τίτλο “All the magic for your love” που δεν βρίσκουμε κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο και το remix “Άλλες Μέρες” από το digital single “Άλλες μέρες” που κυκλοφόρησε το 2008.  Αξίζει να σημειωθεί εδώ πώς όλα τα τραγούδια του συγκροτήματος μπορείτε να τα ακούσετε ελεύθερα στο site τους, (www.ixtheis.gr) όπου περιλαμβάνεται και η βιογραφία τους και τα νέα της μπάντας.
Εν κατακλείδι, θα ήθελα να συμπληρώσω πως πρόκειται για ένα ξεχωριστό άλμπουμ, που αξίζει να μπει στα καθημερινά μας ακούσματα. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την προσπάθεια να εκδοθεί μια τόσο ποιοτική δουλειά, με πάρα πολύ καλή παραγωγή πράγμα που, όπως έχω γράψει και παλαιότερα, σπανίζει στις μέρες μας. Σε κάθε περίπτωση, το “Βιβλίο της Ζωής” γραμμένο από τους ΙΧΘΕΙΣ, πιστεύω πως ήρθε για να μείνει.

Tracklist
Ράδιο διαφημίσεις στα FM
Το βιβλίο της ζωής
Στο Βορρά
Μην ενοχλείτε
Mary
Μη ρωτάς
Το σημάδι
Η ζάχαρη σκοτώνει
All the magic
Άλλες Μέρες (remix)

Οι "IXTHEIS" είναι
Κωνσταντίνα Γαλάνη (φωνή)
Φώτης Παπασταύρου (κιθάρες, μουσική, στίχοι)
Ηλίας Κάτσιος (μπάσο)
Χρήστος Τατόγλου (πλήκτρα)
Γιώργος Μπαΐράμης (τύμπανα)

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πάντα θα έχουμε ανάγκη από ουρανό.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/9/1971 Πέθανε στην Αθήνα ο νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης (Γεώργιος Σεφεριάδης)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS