110 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Τάσος Π. Καραντής

Η Σαββέρια Μαργιολά(κόρη του πολύ γνωστού μπουζουξή Δημήτρη Μαργιολά) πήρε το δισκογραφικό της βάπτισμα(με το τραγούδι «Στο σώμα σου να κατοικώ » στο δίσκο «Σπάει το ρόδι» της σειράς του «Άξιου Λόγου») πριν λίγα χρόνια, τραγουδώντας Λευτέρη Παπαδόπουλο μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα. Έκανε δηλαδή την είσοδο που θα ονειρευόταν κάθε τραγουδιστής. Είχε, όμως, τα φωνητικά κι ερμηνευτικά προσόντα κι αυτό φάνηκε, αμέσως, απ’ το πρώτο εκείνο τραγούδι που είπε.
Δεν βιάστηκε καθόλου - είναι και πολλή μικρή εξάλλου, μόλις 20 και κάτι – και αυτά τα 3,5 σχεδόν χρόνια μάζεψε, τραγούδι το τραγούδι, το υλικό για τον πρώτο προσωπικό της δίσκο, τον οποίον τον προλογίζουν ο Γιώργος Νταλάρας κι η Χαρούλα Αλεξίου, δίνοντάς της το ισχυρότερο διαπιστευτήριο που θα μπορούσε να έχει ένας νέος τραγουδιστής.
«Πράξη πρώτη» λοιπόν για τη Σαββέρια Μαργιολά και πιστεύω ότι τα κατάφερε, να παρουσιάσει μια σειρά τραγουδιών διαφορετικών ειδών κι αρωμάτων, μέσα, όμως, από έναν σταθερό ενορχηστρωτικό άξονα. Πράγματι, οι ενορχηστρώσεις είναι πάρα πολύ καλές, καλοδουλεμένες με τα όργανα στη λεπτομέρεια και χωρίς ακρότητες, δεν είναι ούτε γυμνές, ούτε βαρυφορτωμένες. Με μια λέξη, έχουμε έναν σύγχρονο ήχο που είναι απολαυστικός και, κυρίως, δίνει ταυτότητα στον δίσκο.
Το όλο υλικό το υπογράφει μια σειρά καταξιωμένων δημιουργών, συνθετών(Μιχάλης Κουμπιός, Δημήτρης Πανόπουλος, Πέτρος Συνοδινός, Σπύρος Ιωαννίδης) και στιχουργών(Μιχάλης Μπουρμπούλης, Νίκος Μωραΐτης, Λίνα Δημοπούλου, Νίκος Σταθόπουλος, Γιώργος Πολυμενάκος), που τα ονόματά τους και μόνο, αποτελούν εγγύηση.
Η φωνή της Σαββέριας είναι, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Νταλάρα, «ωραία, δροσερή, σωστή, με λαϊκή έκφραση» κι ανήκει, σύμφωνα με την Αλεξίου «στην πάστα των γνήσιων Ελληνίδων τραγουδιστριών».  Πράγμα
τι, έχουμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερη, με προσωπικότητα, φωνή, που διαθέτει πλούσια λαϊκά ηχοχρώματα, αλλά και μια γκάμα που της επιτρέπει να τραγουδήσει σχεδόν τα πάντα με επάρκεια κι επιτυχία. Αυτό μάλιστα που εκπλήσσει είναι η χροιά της κι η ζεστασιά της, που παραπέμπει σε μια έμπειρη τραγουδίστρια κι όχι σε ένα νεαρό κορίτσι. Να το πω αλλιώς, η Σαββέρια Μαργιολά είναι, ήδη, φωνητικά κι ερμηνευτικά, μια ώριμη τραγουδίστρια που πατάει γερά στα πόδια της.
Ο δίσκος θα ικανοποιήσει κάθε γούστο και θα κερδίσει ακροατές από κάθε είδος, γιατί περιέχει διαφορετικά, αλλά πολύ όμορφα τραγούδια. Είναι ένα υλικό που το ακούς ευχάριστα, από το πρώτο ως το τελευταίο κομμάτι και δίνει την ευκαιρία στη Σαββέρια Μαργιολά να ξεδιπλώσει τις φωνητικές της ικανότητες και να μας καταθέσει την ψυχούλα της, γιατί οι ερμηνείες της έχουν, όλες, ψυχή.
Είναι απολαυστική κι όλο δροσιά στα «Βότκα πορτοκάλι» και «Δυο φιλιά» κι εκφραστικότατη και με μεγάλη ζεστασιά στη φωνή στα «Στο ’χα πει απ’ την αρχή» και «Όταν θέλω να θυμάμαι». Ιδιαίτερες στιγμές είναι οι διασκευές του «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι»(σε μια ιδέα του Σταμάτη Κραουνάκη) και του «Χρώμα στάζει η καρδιά», στο οποίο μας ανοίγει τη βεντάλια των πλούσιων λαικών ηχοχρωμάτων της. Θα σταθείτε στο «Στείλε μήνυμα», ένα χαρακτηριστικό κομμάτι του Μιχάλη Κουμπιού, που το απογειώνει με την ερμηνεία της κι είναι σίγουρο πως θα λατρέψετε τα «Πέλαγα», ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχω ακούσει τελευταία, που το λέει εξαιρετικά.
Δεν το κρύβω, ότι η «Πράξη πρώτη» με ενθουσίασε και, θυμηθείτε με, θα αποτελέσει έναν δίσκο, στον οποίον θα επανέλθουμε μετά από χρόνια, όπως συμβαίνει πάντα με τους πρώτους δίσκους των μεγάλων τραγουδιστών, αναζητώντας τα πρώιμα στοιχεία του μεγαλείου τους. Και τέτοιας στόφας, πολύ καλή τραγουδίστρια, είναι η Σαββέρια Μαργιολά.

TrackList
01 ΔΥΟ ΦΙΛΙΑ (Δημήτρης Πανόπουλος, Λίνα Δημοπούλου)
02 ΣΤΟ 'ΧΑ ΠΕΙ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΡΧΗ
(Δημήτρης Πανόπουλος, Νίκος Σταθόπουλος)
03 ΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ (Μιχάλης Κουμπιός, Λίνα Δημοπούλου)
04 ΒΑΛΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΠΙΑΤΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ (Σταύρος Ξαρχάκος, Λευτέρης Παπαδόπουλος)
05 ΧΡΩΜΑ ΣΤΑΖΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ (DUNYA DURMA) (Παραδοσιακό | Διασκευή:
Δημήτρης Πανόπουλος, Λίνα Δημοπούλου)
06 ΕΧΟΥΝΕ ΦΩΝΗ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ
(Μιχάλης Κουμπιός, Μιχάλης Μπουρμπούλης)
07 ΟΤΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ (Μιχάλης Κουμπιός, Νίκος Μωραίτης)
08 ΒΟΤΚΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
(Πέτρος Συνοδινός, Γιώργος Πολυμενάκος)
09 ΦΙΛΗΣΕ ΜΕ (Δημήτρης Πανόπουλος, Λίνα Δημοπούλου)
10 ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ Η ΤΡΕΛΑ (Δημήτρης Πανόπουλος, Λίνα Δημοπούλου)
11 ΠΕΛΑΓΑ (Σπύρος Ιωαννίδης, Νίκος Σταθόπουλος)
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άστοχα πράγματα και κινδυνώδη, οι έπαινοι για των Ελλήνων τα ιδεώδη.
Κωνσταντίνος Καβάφης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/9/1971 Πέθανε στην Αθήνα ο νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης (Γεώργιος Σεφεριάδης)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS