136 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Βασίλης Χαρδαλιάς

Μίλτος Πασχαλίδης :Ξένιος - Η Κρήτη εντός μου | MINOS – EMI

Βασίλης Χαρδαλιάς

Από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για κατάθεση ψυχής. Για ένα βιωματικό άλμπουμ δίχως συγκεκριμένο μουσικό ύφος. Ο Μίλτος Πασχαλίδης, με τον δίσκο αυτό, φροντίζει να γίνει πολύ δύσκολη η «δουλειά» και το μεράκι μας. Ο λόγος; Δεν γίνεται να χαρακτηρίσεις αυτόν τον δίσκο. Δεν μπορεί κάποιος να του βάλει ταμπέλα, ετικέτα, να τον κατατάξει σε κάποιο είδος. Απλά δεν γίνεται, είναι ανέφικτο. Απο «Το βάλς της Ηλέκτρας» ώς τον «Ερωτόκριτο» το μόνο που υπάρχει είναι η ξεχωριστή φωνή του Μίλτου που με καταπληκτικό τρόπο «πατάει» πάνω στις νότες και μας προσκαλεί κάθε στιγμή να τον ακολουθήσουμε στο ταξίδι αυτό.
Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι το συγκεκριμένο είναι ένα δικό του ταξίδι. Ένα ταξίδι που όπως εξηγεί στο cd ξεκινά το 1987 όταν πήγε αεροπορικώς στην Κρήτη τον Αύγουστο με προοπτική να σπουδάσει μαθηματικά και να μείνει στο νησί για 4-5 χρόνια. Τελικά έφυγε με καράβι τον Ιούλιο του 2003. Και αν αυτά τα 16 χρόνια είναι ταινία ή βιβλίο τότε το cd που ακούω τώρα είναι η μουσική υπόκρουση.
Τον Ξένιο (2ο κομμάτι στο cd) τον έχουμε ακούσει όλοι στο ραδιόφωνο. Με την ενορχήστρωσή του μας πάει στην Κρήτη. Δεν ξέρω πού ακριβώς, γενικώς δεν ξέρω απο Κρήτη παρα μόνο τα βασικά. Όμως νιώθω σαν αυτή η δοξαριά του Ψαραντώνη να παίζεται μπροστά μου. Αυτή η λύρα του Ζαχαρία Σπυριδάκη, το νταούλι του Βαγγέλη Καρίπη, το λαούτο του Νίκου Στρατάκη και τα φωνητικά των Μπαλάφα (ναι του Λεωνίδα!) και Κάτσαρη...είναι τόσο αρμονικά συνδυασμένα που σε βάζουν πραγματικά στο παιχνίδι. Διαβάζοντας και τις σημειώσεις του Μίλτου δεν μπορείς παρα να ταξιδέψεις.
Γενικώς μου αρέσει παρα πολύ αυτό που έκανε. Σε κάθε τραγούδι γράφει στο βιβλιαράκι και μια, άλλοτε μικρή – άλλοτε μεγάλη, σχετική ιστοριούλα. Όλες αξίζουν όσο και τα τραγούδια τα ίδια. Είναι η πρώτη φορά που το συναντώ αυτό απο κάποιον καλλιτέχνη. Ίσως γι αυτό να με αγγίζει τόσο αυτή η δουλειά του Μίλτου. Τον συγχαίρω με όση μουσική δύναμη μπορώ να έχω και χαίρομαι που κάποτε για χάρη ενός άλλου διαδικτυακού μέσου είχα την πραγματική τύχη να κάτσω σε ένα καναπέ δίπλα του μαζί με την Γιούλη και να τον ρωτάω πράγματα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά οτι τον είχε ρωτήσει η Γιούλη πως κάποιοι τον χαρακτηρίζουν «παραμυθά» και είχε πεί πως «Ο Παραμυθάς είναι πολύ σημαίνον πρόσωπο και χρειάζεται πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Δεν ξέρω αν είμαι παραμυθάς, ξέρω ότι θα με γοήτευε να μπορώ να λέω τις ιστορίες μου και να γοητεύω το ακροατήριο μ’ έναν τρόπο. Κάποιες φορές, αυτό επιτυγχάνεται στις συναυλίες. Αλλά δεν ξέρω αν είμαι παραμυθάς, ωραίο θα ‘τανε!».

Μπορώ πλεόν να λέω οτι ο Μίλτος είναι ένας απο τους καλύτερους και πειστικούς παραμυθάδες που έχω γνωρίσει. Ο ίδιος πιστεύει πως ο πιο πειστικός παραμυθάς που έχει γνωρίσει είναι ο Ψαραντώνης. Ο Χρήστος Θηβαίος συμπράττει με τον Μίλτο στην ακουστική διασκευή του «Δεν πίνω μονάχος». Αυτή η διασκευή διαδέχεται το μαντολίνο του Μανώλη Καραντίνη που ακούγεται στην παραλλαγή της «Λίμνης». Ο «Ακροβάτης» είναι το τραγούδι που ακολουθεί και αφιερώνεται στους απανταχού χαϊνηδες. Δεν μπορείς όμως να το περιγράψεις με λόγια παρα μόνο για να δώσεις συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για την εκπληκτική μουσική ερμηνεία και ενορχήστρωση.
Ο μοναδικός Βασίλης Σκουλάς συμμετέχει με την λύρα και την φωνή του στο «Μαύρα δε βάνω στο κορμί» και ο Ψαραντώνης στο «Όσο βαρούν τα σίδερα». Σε αυτό το σημείο, ο Κρητικός ήχος και γενικότερα πολιτισμός μπαίνει για τα καλά μέσα μας. Ο Μίλτος φροντίζει να προσπαθήσουμε να τον εμπεδώσουμε με το «Βαρύς Πισκοπιανός», τη «Σπουδή στον Ανδρέα Ροδινό» και το «Μερακλήδικο πουλί».
Θα ακολουθήσουν 3 τραγούδια που ηχητικά ίσως να μήν έχουν σχέση με την Κρήτη όμως σίγουρα δε θα μπορούσαν να λείπουν απο το soundtrack των σκέψεων του Μίλτου. Την «Παρουσία» λίγο πολύ την γνωρίζουμε απο τα ραδιόφωνα όμως σίγουρα δεν ακούμε συχνά τα «Παλιά Καλοκαίρια» που έχουν μελοποιήσει ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας. Οι στίχοι είναι της Λένας Παππά και την ενορχήστρωση έχει κάνει ο Θάνος Μικρούτσικος που παίζει και πιάνο. Η διασκευή του γνωστού «Ηράκλειο – Καλαμάτα» απο την ορχήστρα νυκτών εγχόρδων του Δήμου Πατρέων (διεύθυνση Θανάσης Τσιπινάκης) ίσως να σας αρέσει περισσότερο απο την αρχική εκτέλεση.
Ο επίλογος ανήκει, ίσως στον μεγαλύτερο εν ζωή πρεσβευτή του Κρητικού πολιτισμού, τον Ψαραντώνη. Με την κιθάρα του Μίλτου και την λύρα του μας αφηγείται ένα κομμάτι απο τον Ερωτόκριτο.
Τελικά είναι πολύ όμορφο να προσκαλέις με το ταλέντο σου, συνταξιδιώτες στις προσωπικές περιπλανήσεις. Δεν μπορώ παρα να σε ευχαριστήσω Μίλτο, γι αυτήν την πρόσκληση.
Υ.Γ: Το cd δεν αξίζει να το «κατεβάσετε». Το βιβλιαράκι – ημερολόγιο με τις σκέψεις του Μίλτου Πασχαλίδη, αξίζει όσο και τα τραγούδια που ακούγονται στο cd.
Tracklist
01 ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΑΣ - Ορχηστρικό
02 ΞΕΝΙΟΣ - Μίλτος Πασχαλίδης
03 ΛΙΜΝΗ (Κουρνάς) - Ορχηστρικό (Μαντολίνο - Μανώλης Καραντίνης)
04 ΔΕΝ ΠΙΝΩ ΜΟΝΑΧΟΣ - Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης
05 Ο ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ - Μίλτος Πασχαλίδης
06 ΜΑΥΡΑ ΔΕ ΒΑΝΩ ΣΤΟ ΚΟΡΜΙ - Βασίλης Σκουλάς
07 ΟΣΟ ΒΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ - Ψαραντώνης, Μίλτος Πασχαλίδης
08 ΒΑΡΥΣ ΠΙΣΚΟΠΙΑΝΟΣ - Μίλτος Πασχαλίδης
09 ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΔΙΝΟ - Παίζουν οι AnimaCorda (κιθάρες)
10 ΤΟ ΜΕΡΑΚΛΗΔΙΚΟ ΠΟΥΛΙ - Μίλτος Πασχαλίδης
11 ΠΑΡΟΥΣΙΑ (Στη Λ.) - Μίλτος Πασχαλίδης
12 ΠΑΛΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ - Μίλτος Πασχαλίδης (ενορχήστρωση Θάνος Μικρούτσικος)
13 ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Μίλτος Πασχαλίδης
(συμμετέχει η Ορχήστρα Νκτών Εγχόρδων του Δ.Πατρέων)
14 ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ (αφηγείται ο Ψαραντώνης)
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Βαραίνουν τα σώματα μέσα στο χρόνο, σηκώνοντας απάνω τους τη θλίψη τους την ακατάλυτη, σηκώνοντας τη μοναξιά.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS