115 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Βασίλης Χαρδαλιάς

Βασίλης Σαλταγιάννης: Lathos Pathos | Διανομή: Μουσικό Ταχυδρομείο

Βασίλης Χαρδαλιάς

Δεν είναι νέοι...ούτε φυσικά τίποτε μεσήλικες, οι οποίοι ξαφνικά θυμήθηκαν να βγάλουν δίσκο με τις μουσικές τους αναζητήσεις και τα μουσικά τους απωθημένα. Τριαντάρηδες τους αποκαλείς και για μερικούς απο αυτούς ίσως να είναι λίγο τιμητικό αυτό! Έχουν φάει τη μουσική και τα τραγούδια με το κουτάλι. Την χρυσή δεκαετία του 90 είχαν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά σε κάθετι που μουσικά ήταν δυνατό να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον. Είναι οι LathosPathos που με προεξέχοντα τον Βασίλη Σαλταγιάννη μας δίνουν ένα δίσκο παραδοσιακό με πολλά σύχρονα τζαζ στοιχεία.
Στο live τους, στο Μπαράκι του Βασίλη που παρευρέθηκα, με εντυπωσίασαν. Αγόρασα το cd τους, μαγεύτηκα απο τις ιδέες και τις ικανότητες του Βασίλη Σαλταγιάννη (ιδιαίτερα στις διασκευές), την φωνή της Έφης Καραγιάννη, το τύμπανο του Ανδρέα Νικόλη...Το cd αμέσως μπήκε στο αυτοκίνητο για να ακουστεί στις διαδρομές της καθημερινότητας. Σε αυτές λοιπόν τις δύσκολες (απο άποψη κίνησης) στιγμές του ημερήσιου πήγαινε-έλα, εγώ ανάκυψα ένα cd που με ηρεμούσε. Απο το πρώτο ως το τελευταίο τραγούδι.
Το πρώτο απο τα τραγούδια είναι το ομώνυμο: LathosPathos. Λίγο τζάζ, λίγο ενορχηστρωμένο περίεργα – ιδιαίτερα στις κιθάρες - λίγο εκκεντρικά αρμονικά θέματα. Όταν το ακούς όμως χωρίς να παρατηρείς συγκεκριμένα πράγματα, την πρώτη φορά δηλαδή, ηχεί ευχάριστα παρά το στιχουργικό του θέμα. Σε πιο uptempo τζας ρυθμικό ακούμε τα “Παραμύθια της ζωής” σε στίχους της Πηγής Καφετζοπούλου. Εξαιρετική η ενορχήστρωσή του απο όλες τις απόψεις. Στο τρίτο κομμάτι με τίτλο “Παγώνω το χρόνο” ακούγεται για πρώτη φορά η φωνή της Έφης Καραγιάννη. Ένα τραγούδι που είναι πιο ήρεμο και πιο ατμοσφαιρικό απο τα προηγούμενα και έτσι το φωνητικό μέρος – όπως και το στιχουργικό – αναδεικνύεται πολύ πιο όμορφα.
Ακολουθεί το πολύ λυρικό “Σε Ξέρω”, ενα πολύ ρυθμικό βαλσάκι με έντονα ερωτικό στίχο σε στίχους του Βασίλη Σαλταγιάννη ο οποίος το ερμηνεύει. Πιο παραδοσιακό το “Ψάχνει η βροχή τη μέρα” με χαρακτηριστικό φινάλε αλλά και σόλο κιθάρας. Τη σκυτάλη πέρνει η Έφη Καραγιάννη για την “Μικρή Χαρά”, πάλι σε παραδοσιακό ύφος αλλα σε ματζόρε μοτίβο! “Των θεών η βούληση” είναι ένα τραγούδι σε στίχους της Μαρίας Πλουμή που περιγράφει περισσότερο μια αρχαία μυστικιστική αντίληψη για την επιρρόη των θεών στις ψυχές των ανθρώπων. Με τη συμμετοχή της Ελένης Νόνη, ακούμε ένα σχετικά γρήγορο ακουστικό τσιφτετέλι με τίτλο “Αγκάθι” για να έρθει ίσως το καλύτερο τραγούδι του δίσκου με τίτλο “Μονεμβασια” σε στίχους της Μαργαρίτας Θανόγλου. Με την ερμηνεία της Έφης Καραγιάννη ταξιδεύουμε στον υπέροχο αυτό τόπο, της Μονεμβασιάς, διαβάζοντας τις σκέψεις του ερωτευμένου ανθρώπου που εκθειάζεται μέσα απο αυτούς τους υπέροχους στίχους.
Πραγματικά εξαιρετική μουσική και ενορχήστρωση του Βασίλη Σαλταγιάννη, με έξοχη ερμηνεία απο την Έφη Καραγιάννη και μακράν το κορυφαίο κομμάτι του δίσκου.
Ο επίλογος γράφεται με το “Ερωτικό”, πάλι σε στίχους Πηγής Καφετζοπούλου και με το “Μήνυμα” σε στίχους του ίδιου του Βασίλη Σαλταγιάννη. Το “Μήνυμα” ξεχωρίζει για την μελωδικότητα και την ενορχήστρωσή του. Σαν παιδικό παραμύθι ξεκινά αλλα στην πορεία σοβαρεύει και γίνεται ένα πανέμορφο ρυθμικό τραγούδι με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο. Πολύ ευστοχη η επιλογή της τρομπέτας στο σόλο, αλλα και των κρουστών. Αποκορύφωμα τα φωνητικά στο τέλος!
Δεν νομίζω οτι χρειάζεται επίλογος που να αντιστοιχεί σε αυτόν τον δίσκο. Η μικρή ώς μηδαμινή παρουσία του στα ραδιόφωνα και γενικότερα στα αυτιά μας ειναι δυστυχώς μια ακόμα απόδειξη ότι το σύστημα λειτουργεί εντελώς εσφαλμένα. Αυτή η προσπάθεια του Βασίλη Σαλταγιάννη αξίζει κάθε δυνατή επιτυχία. Στον ίδιο και τους συνεργάτες του εύχομαι κάθε επιτυχία και πάντα τέτοιες δουλειές.
Συμμετείχαν:
Έφη Καραγιάννη – Τραγούδι
Ελένη Νόνη – Τραγούδι
Δημήτρης Παπαδάμης – Ακκορντεόν
Μαρία Πλουμή – Λαούτο
Ανδρέας Νικόλης – Τύμπανα, cajon, τουμπερλέκι, ντέφι, μπεντίρ, νταούλι, shaker, djembe
Παναγιώτης Μπόλης – Congas
Γιάννης Σταύρου – Τζουράς
Μάκης Χαρίτος – Μπάσο άταστο
Γιάννης Κουτσογιάννης – Μπάσο
Βασίλης Σαλταγιάννης – Τραγούδι, ακουστική, ηλεκτρική και κλασσική κιθάρα.


ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
LathosPathos 01
Παραμύθια της ζωής 02
Παγώνω το χρόνο 03
Σε ξέρω 04
Ψάχνει η βροχή τη μέρα 05
Μικρή χαρά 06
Των θεών η βούληση 07
Αγκάθι 08
Μονεμβασιά 09
Ερωτικό 10
Μήνυμα 11


Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/9/1971 Πέθανε στην Αθήνα ο νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης (Γεώργιος Σεφεριάδης)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS