117 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
16.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Δώρα Παπαδοπούλου

«Τραγούδια λαϊκά αγαπημένα». Με το στίχο αυτό ξεκινά ένα από τα τραγούδια του νέου δίσκου του Γιώργου Νταλάρα. Και αυτός ο στίχος τελικά είναι και η ουσία του. Ο δίσκος «Γι’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι» κυκλοφόρησε στη δύση του 2009 από τη Legend. Ας κάνουμε τις αναγκαίες συστάσεις. Είναι ένας πολυσυνθετικός και πολυστιχουργικός δίσκος για μία και μοναδική φωνή.
Περιέχει συνολικά 15 τραγούδια, πολλά για τις δισκογραφικές συνήθειες των καιρών μας. Τραγούδια σε μουσική και στίχους πολλών συνθετών και πολλών στιχουργών. Τόσο γνωστών και καταξιωμένων, όσο νεότερων και πρωτοεμφανιζόμενων. Πρόκειται, με σειρά εμφάνισης για τους συνθέτες Ανδρέα Κατσιγιάννη, Μίλτο Σελλά, Τάκη Μπουγά, Γιάννη Νικολάου, Στέργιο Γαργάλα, Κωνσταντίνο Βελλιάδη, Γιώργο Σαμπάνη, Λάκη Παπαδόπουλο, Μάριο Στρόφαλη, Βαγγέλη Μαχαίρα, Γιάννη Χριστοδουλόπουλο, Γιάννη Τριανταφυλλίδη, Μιχάλη Τερζή, Σταύρο Ξαρχάκο και τους στιχουργούς Ισαάκ Σούση, Ηρακλή Παντόπουλο, Γιάννη Καλαμίτση, Οδυσσέα Εισαγγελέα, Μάνο Ελευθερίου, Τέρπανδρο, Νίκο Μωραΐτη, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Ηλία Κατσούλη, Γιάννη Γούνα, Λευτέρη Χαψιάδη, Δημήτρη Λέντζο, Νίκο Γκάτσο.
Δώδεκα από τα τραγούδια είναι καινούργια. Υπάρχουν δύο επανεκτελέσεις τραγουδιών, για πρώτη φορά από το Νταλάρα. Υπάρχει το τραγούδι «Κρυφή αφή» των Μιχάλη Τερζή και Δημήτρη Λέντζου. Υπάρχει επίσης το τραγούδι «Απόψε γίνε» των Γιάννη Νικολάου και Οδυσσέα Εισαγγελέα που έγινε γνωστό σε δεύτερη εκτέλεση από τον Κώστα Μάντζιο. Τέλος, τη 15άδα συμπληρώνει ένα ανέκδοτο, ως σήμερα, τραγούδι των Σταύρου Ξαρχάκου και Νίκου Γκάτσου με τίτλο «Δάκρυ με το δάκρυ» που ηχογραφήθηκε το 2009 για αυτή τη δουλειά. Η παραγωγή του δίσκου είναι του Γιώργου Μακράκη.
Ο Γιώργος Νταλάρας είναι για μένα μία αγαπημένη φωνή. Όσο κι αν η ηλικία μου μου στέρησε τη δυνατότητα να ζήσω από κοντά την είσοδό του στο προσκήνιο και τη δισκογραφία, η διαχρονικότητα της καλλιτεχνικής του διαδρομής και αξίας, που οφείλεται πάνω από όλα στην αγάπη του γι’ αυτό που διάλεξε να υπηρετήσει, με αποζημίωσε και με το παραπάνω. Είμαστε αισίως στο 2010, πολλά χρόνια μετά από εκείνο το ξεκίνημα και να που ο Γιώργος Νταλάρας συνεχίζει σχεδόν ακούραστα και ακόμη περισσότερο αβίαστα τη μουσική του πορεία, σε πείσμα πολλών, με μία δουλειά που έχει πάρα πολλά καλά στοιχεία.
Δε νομίζω πως υπάρχει άλλος προσωπικός δίσκος καλλιτέχνη που να κυκλοφόρησε πρόσφατα ή τα τελευταία χρόνια που να αριθμεί τόσους πολλούς συντελεστές, συνθέτες, μουσικούς, στιχουργούς και με μία τέτοια μαγιά πρωτόβγαλτων, νέων και γνωστών και καταξιωμένων δημιουργών. Δείγμα πως ο Νταλάρας εξακολουθεί, 40 και πλέον χρόνια μετά, να είναι ένας καλλιτέχνης που, αν και θα μπορούσε άνετα να επαναπαύεται στις δάφνες μίας πολύχρονης και σπουδαίας καριέρας, αναζητά και ψάχνει, σε εποχές που τη βολή και την παραίτηση την έχουμε στο τσεπάκι. Δείγμα επίσης πως υπάρχουν και τραγούδια και άνθρωποι που γράφουν και συνθέτουν, άρα και μέλλον για το τραγούδι και αρκεί τελικά μια αφορμή, μία ιδέα και λίγη αισιοδοξία και προσπάθεια για να ανοίξουν οι πόρτες. Ας ξεκολλήσουμε λιγάκι από την παρελθοντολατρεία μπας και κάνουμε μερικά βήματα προς τα μπρος.
Από την άλλη, όλα τα παραπάνω, που θεωρητικά είναι ετερογενή και σίγουρα ποικίλουν σε ύφος και ήχο, δένουν σαν ένα με τη φωνή του Νταλάρα που παραμένει δυνατή κρυστάλλινη, όπως τη γνωρίζουμε, αλλά χρωματισμένη και πολύ ευαίσθητη από την «κρυφή αφή» του χρόνου. Ο δίσκος έχει ξεκάθαρα την προσωπική του σφραγίδα, τόσο ως προς την επιλογή των τραγουδιών, όσο και ως προς την ερμηνεία και τις ενορχηστρώσεις. Άλλο τόσο ξεκάθαρη είναι και η λαϊκή αφετηρία των τραγουδιών αυτών. Μία αφετηρία που δίνει το στίγμα τους, χαράζει και τη διαδρομή τους και καθορίζει και το τέρμα τους, προσδιορίζοντας και τους τελικούς αποδέκτες. Δεν έγινα σαφής; Μα, λαϊκά τραγούδια είναι αυτά που πηγάζουν από βιώματα και εικόνες της κάθε μέρας και του κάθε νου. Δεν είναι άλλα από αυτά που σε κάνουν να τα θυμάσαι, να τα βάζεις στο player και να τα σιγοτραγουδάς. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Γι’ αυτό και απευθύνονται σε όλους όσους αγαπούν το καλό τραγούδι. Ξεχώρισα κάποια από τα τραγούδια και τα παραθέτω ενδεικτικά: «Σε τρώει η σκουριά», «Κρυφή αφή», «Η ξενιτειά σου», «Σε βρήκα πάλι», «Των ματιών σου υπνοβάτης», η επανεκτέλεση του «Απόψε γίνε» και το «Δάκρυ με το δάκρυ».
Ο δίσκος «Γι’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι» του Γιώργου Νταλάρα αξίζει της προσοχής σας, γιατί είναι μία από τις καλές στιγμές που δίνει, αρκετά συχνά νομίζω, το ελληνικό τραγούδι. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο πως και η ως τώρα εμπορική του διαδρομή τον κατατάσσει στους πολύ επιτυχημένους δίσκους της χρονιάς που κυκλοφόρησε και αυτής που διανύουμε. Βέβαια, δεν είμαι εγώ που θα σας πείσω για αυτό ή για το αντίθετο. Θα κλείσω μόνο με μία φράση που νομίζω έχει τη σημασία της. Ο Γιώργος Νταλάρας με υποχρέωσε με τις επιλογές του να μην τον ακούω ποτέ από συνήθεια.

TRACKLIST
01 ΓΙ' ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΟΙ ΦΙΛΟΙ (Ανδρέας Κατσιγιάννης, Ισαάκ Σούσης)
02 ΣΕ ΒΡΗΚΑ ΠΑΛΙ (Μίλτος Σελλάς, Ηρακλής Παντόπουλος)
03 ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΟΝΑΝΕ
(Τάκης Μπουγάς, Γιάννης Καλαμίτσης)
04 ΑΠΟΨΕ ΓΙΝΕ (Γιάννης Νικολάου, Οδυσσέας Εισαγγελέας)
05 ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΟΥ ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΙΣ (Στέλιος Γαργάλας, Μάνος Ελευθερίου)
06 Η ΞΕΝΙΤΙΑ ΣΟΥ (Κωνσταντίνος Βελλιάδης, Τέρπανδρος)
07 ΒΡΕΧΕΙ
(Γιώργος Σαμπάνης, Νίκος Μωραίτης)
08 ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ Η ΦΑΝΕΛΑ
(Λάκης Παπαδόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος)
09 ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ (Ανδρέας Κατσιγιάννης, Ηλίας Κατσούλης)
10 ΣΕ ΤΡΩΕΙ Η ΣΚΟΥΡΙΑ
(Μάριος Στρόφαλης, Λευτέρης Παπαδόπουλος)
11 ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΣΟΥ ΥΠΝΟΒΑΤΗΣ (Βαγγέλης Μαχαίρας, Ηλίας Κατσούλης)
12 Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΜΙΑ ΙΔΕΑ (Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Γιάννης Γούνας)
13 ΕΓΙΝΕΣ ΠΟΥΛΙ
(Γιάννης Τριανταφυλλίδης, Λευτέρης Χαψιάδης)
14 ΚΡΥΦΗ ΑΦΗ
(Μιχάλης Τερζής, Δημήτρης Λέντζος)
15 ΔΑΚΡΥ ΜΕ ΤΟ ΔΑΚΡΥ
(Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Γκάτσος)
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άσκησα την όραση για μακριά κι έχασα τα κοντινά μου.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/10/1956 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη
16/10/1958 Πέθανε ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ
16/10/2003 Κυκλοφορεί από την Apple το iTunes με δυνατότητα λειτουργίας σε περιβάλλον Windows 2000 και Windows xp
17/10/1948 Γεννήθηκε ο συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Χρονάς
17/10/1995 Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997"