117 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Τάσος Π. Καραντής

Τον Γιώργο Χριστοδούλου τον γνωρίσαμε δισκογραφικά στον τελευταίο, όπως έμελλε να είναι, δίσκο του αείμνηστου Σταύρου Κουγιουμτζή («Έβρεχε ο κόσμος» MINOS-EMI/2000), όπου, ο τότε νεαρός 18χρονος ερμηνευτής, συμμετείχε, με δυο τραγούδια, δίπλα στο Γιώργο Νταλάρα και στην κόρη του Κουγιουμτζή, Μαρία. Από τότε πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια(!) – συμβαίνουν αυτά στο σύγχρονο δισκογραφικό τοπίο μας – για να κυκλοφορήσει ο πρώτος προσωπικός δίσκος του, με τίτλο «Άμμος καυτή» (7 ΕΠΤΑ/2010).
Ο Γιώργος Χριστοδούλου διαθέτει μια όμορφη, με έκταση, φωνή, που, σαφώς, ανήκει στη σχολή Μπιθικώτση – Νταλάρα, αλλά, ηχοχρωματικά, είναι πιο κοντά σ’ αυτήν του Πέτρου Γαϊτάνου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν διαθέτει τη δική της ταυτότητα.
Το υλικό του πρώτου του αυτού δίσκου αποτελείται από 10 τραγούδια, που τη μουσική των περισσότερων την υπογράφει ο Τάσος Λυμπέρης, ενώ, σε δύο, εμφανίζεται ως δημιουργός κι ο ίδιος ο νεαρός ερμηνευτής.
Οι στίχοι τους είναι ερωτικοί, καθώς και το όλο ύφος τους, ενώ αρκετά απ’ αυτά ανήκουν στο λεγόμενο “σύγχρονο ποπ” που κυριαρχεί στα ραδιόφωνα. Έτσι έχουμε μια σειρά, ευχάριστων - ρυθμικών τραγουδιών που προορίζονται να διεκδικήσουν τη θέση τους στα ραδιοφωνικά charts, όπως το ομότιτλο «Άμμος καυτή» και τα «Το δυάρι», «Εμείς», με καλύτερο, στο είδος του, το «Σ’ έχω ανάγκη». Εδώ όμως μπαίνει κι η παράμετρος του ανταγωνισμού, όταν μάλιστα στο “γήπεδο αυτό” οι μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι ο Χατζηγιάννης κι οι “ΟΝΙΡΑΜΑ”. Όλοι, όμως, δικαιούνται να παλέψουν για μια θέση στον ήλιο και νομίζω ότι ο Γιώργος Χριστοδούλου έχει τα φόντα. Προσέξτε τον, ακόμα, σε κομμάτια, όπως στο δικό του «Μένω εδώ», αλλά και στα «Πως ν’ αντέξω» «Γκρίζος ουρανός» και «Όγδοος ωκεανός», όπου φαίνονται ευδιάκριτα τα φωνητικά κι εκφραστικά του χαρίσματα κι είναι πολύ οικείος στις ερμηνείες του.
Καλωσορίζω, λοιπόν, αυτόν τον πρώτο προσωπικό δίσκο του Γιώργου Χριστοδούλου, αλλά, δεν κρύβω και τη γνώμη μου, ότι περιμένω, σε επόμενη δισκογραφική δουλειά του, να δοκιμαστεί – απ’ τη στιγμή που έχει τα φωνητικά προσόντα – και σ’ ένα ρεπερτόριο στα χνάρια του δισκογραφικού του βαπτίσματος από τον Κουγιουμτζή.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
01 ΜΕΝΩ ΕΔΩ
02 ΑΜΜΟΣ ΚΑΥΤΗ
03 ΤΟ ΔΥΑΡΙ
04 ΓΚΡΙΖΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
05 ΕΜΕΙΣ
06 Σ' ΕΧΩ ΑΝΑΓΚΗ
07 ΠΩΣ Ν' ΑΝΤΕΞΩ
08 ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΔΙΩΞΕ
09 ΑΝ Μ' ΑΚΟΥΣ
10 ΟΓΔΟΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Χτύπος γλυκόλαλης καμπάνας, μια πασχαλιά που κουβαλά μαζί της και το αεράκι του Επιτάφιου είναι για τους Έλληνες ο Πάριος. Μια ηχώ από τις γυναίκες που αγάπησε. Ένα φωτόδεντρο στην αυλή του ελληνικού τραγουδιού. Δεν είναι τυχαίο πως από πολύ νωρίς ο Καζαντζίδης μου είχε εμπιστευτεί ότι αυτόν θαύμαζε περισσότερο από τη γενιά του. Δεν είναι τυχαίο ότι Φλέρυ Νταντωνάκη, η μεγαλύτερα για μένα Ελληνίδα τραγουδίστρια, τρελαινόταν με τον Πάριο
Γιώργος Λιάνης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS