133 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Γιώργος Τζαγάκης

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2009 ο Δημήτρης Μητροπάνος έδωσε την πρώτη του προσωπική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού αφιερωμένη σε μια αναδρομή στα 40 χρόνια της καλλιτεχνικής διαδρομής του σπουδαίου λαϊκού ερμηνευτή.Μια ιστορική συναυλία που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε μια διπλή συλλεκτική έκδοση απο τη Minos-Emi. "Καλοκαίρια και χειμώνες" το εναρκτήριο τραγούδι του προγράμματος και στη συνέχεια μια σειρά μεγάλων ερμηνειών σε σημαντικά τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών.

Η δομή του προγράμματος βασίζεται κυρίως στους σημαντικότερους σταθμούς της καλλιτεχνικής πορείας του μεγάλου ερμηνευτή ,συμπληρώνεται όμως και από κάποια σπουδαία τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών. Ο Δημήτρης Μητροπάνος ερμηνεύει τραγούδια απο τις σημαντικές συνεργασίες του με μεγάλους Έλληνες συνθέτες όπως ο Δήμος Μούτσης, Χρήστος Λεοντής, Τάκης Μουσαφίρης, Μάριος Τόκας, Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Παπαδημητρίου. "Καλοκαίρια και χειμώνες", "Ερωτας Αρχάγγελος", "Θάλασσες", "Δώσε μου φωτιά", "Σ΄αναζητώ στη Σαλονίκη", "Ρόζα" και άλλες σημαντικές επιτυχίες του μεγάλου ερμηνευτή ξεσηκώνουν τους θεατές.Μεταξύ των επιτυχιών αυτών ο Δημήτρης Μητροπάνος ερμηνεύει επίσης σημαντικά τραγούδια όπως τα: "Ερωτικό", "Κάπου νυχτώνει", "Κλάψτε ουρανοί κι αστέρια", "Στα Περβόλια" ,τραγούδια που ανεβάζουν τον πήχυ της ποιότητας του προγράμματος αλλα και των ερμηνευτικών απαιτήσεων.
Οι προσεκτικές επιλογές τραγουδιών υπο την επιμέλεια της Μαργαρίτας Μυτιληναίου δημιούργησαν ένα πρόγραμμα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας που καταφέρνει να συνδυάσει την αναδρομή στην καλλιτεχνική πορεία του μεγάλου Έλληνα λαϊκού ερμηνευτή με την επανεκτέλεση μερικών σημαντικών τραγουδιών μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών. Ξεχωρίζουν οι εξαιρετικές ερμηνείες του Δημήτρη Μητροπάνου στα τραγούδια
"Κάπου νυχτώνει", "Άκου" και "Αλλοίμονο" αλλά και το αντρίκιο ζεϊμπέκικό του στη "Ρόζα" που ξεσηκώνει το κοινό. Ο Δημήτρης Μητροπάνος υπηρετεί εδω και σαράντα χρόνια με συνέπεια,αγάπη και ήθος το ελληνικό λαϊκό τραγούδι και αυτη η μοναδική συναυλία που ηχογραφήθηκε αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη διαχρονικότητα των τραγουδιών του και τη μοναδικότητα της φωνής του.

Στις 10 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο...
Δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς τη συζήτηση και το φαύλο κύκλο απο τον οποίο πέρασε η συναυλία αυτη μέχρι την πραγματοποίησή της.Η αίτηση του Δ.Μητροπάνου-αλλά και άλλων Ελλήνων ερμηνευτών για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συναυλίας είχε αρχικά απορριφθεί απο το Κεντρικό Αρχαιολογικό συμβούλιο που έθετε θέμα κριτηρίων για τους καλλιτέχνες και τα προγράμματα που παρουσιάζονται στο Ηρώδειο,όμως η σύγχυση γύρω απο το θέμα αυτό αλλα και το ιστορικό των προηγούμενων εγκρίσεων σε άλλους καλλιτέχνες ανάγκασαν το ΚΑΣ να αναδιπλωθεί και να δώσει την έγκρισή του για την πραγματοποίηση της συναυλίας.Και οι κρίνοντες-όμως- κρίνονται...και μάλιστα επι σκηνής και η συναυλία απο μόνη της αποτέλεσε μια σαφή και αδιαμφισβήτητη απάντηση σε όσους προσπάθησαν να θέσουν εμπόδια στην πραγματοποίησή της με αμφιβόλου αντικειμενικότητας κριτήρια.Ο Δημήτρης Μητροπάνος με εξαιρετικές ερμηνείες σε δικές του επιτυχίες αλλά και σε σημαντικά τραγούδια άλλων Ελλήνων καλλιτεχνών επιβεβαίωσε τη μοναδικότητα της φωνής του και χάρισε μοναδικές στιγμές συγκίνησης στο κοινό σ’ένα κατάμεστο Ηρώδειο.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος επιβεβαίωσε με τη μοναδική του αυτή εμφάνιση ότι τα τραγούδια που γεννήθηκαν στη διάρκεια της 40χρονης διαδρομής του εξακολουθούν να είναι σύγχρονα και διαχρονικά.Γνήσιος, δωρικός στη ζωή και το τραγούδι οικοδεσπότης της βραδιάς ο Δημήτρης Μητροπάνος προσκάλεσε όλους όσους είχαν την τύχη να βρεθούν στο σημαντικό Θέατρο στην αναδρομή μιας αλήθειας που τραγουδιέται. Ξεκίνησε από τα ανεπανάληπτα σπαραχτικά ζεϊμπέκικα και πέρασε στα τραγούδια των μεγάλων δημιουργών...από τις απρόβλεπτες μπαλάντες στα πιο ωραία λαϊκά...από τις μοναχικές σολιστικές ερμηνείες ανεξίτηλων μελωδιών, στα ταξιδιάρικα εξωστρεφή μεσογειακά τραγούδια. Η εικόνα του Δημήτρη Μητροπάνου να χορεύει ένα αντρίκιο ζεϊμπέκικο-υπο βροχή- στη ‘’Ρόζα’’ με το κοινό απτόητο απο τη βροχή να παραμένει στη θέση του καταχειροκροτώντας και επιδοκιμάζοντας το μεγάλο Έλληνα λαϊκό ερμηνευτή αποτελεί μια εικόνα που αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα και τη συγκίνηση της βραδιάς. Στη μουσική αυτή εκδρομή συνταξιδιώτες πολύτιμοι και γνώριμοι: Η Μαργαρίτα Μυτιληναίου στην επιμέλεια του προγράμματος, o Γιάννης Παπαζαχαριάκης στην ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας, η Κατερίνα Μαραγκουδάκη στον σχεδιασμό των φώτων.

01 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΜΩΝΕΣ
02 ΤΑ ΛΑΔΑΔΙΚΑ
03 ΕΡΩΤΙΚΟ (Πιρόγα)
04 ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΛΑΪ ΜΟΥ
05 ΕΡΩΤΑΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ
06 ΠΑΝΤΑ ΓΕΛΑΣΤΟΙ
07 ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ
08 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
09 ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΧΙΟ ΤΡΑΒΗΞΕ
10 Η ΣΟΥΣΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ
11 Ο ΧΑΡΟΣ ΒΓΗΚΕ ΠΑΓΑΝΙΑ
12 ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ
13 Η ΑΓΑΠΗ ΧΑΘΗΚΕ
14 ΤΟ Σ' ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΚΡΑΤΑΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
15 ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝ ΚΑΡΔΙΕΣ
16 ΘΑΛΑΣΣΕΣ
17 ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΕΚΔΙΚΗΘΩ (μαζί με τον Γιώργο Καραδήμο)
18 ΖΩΗ ΝΤΑΛΙΚΑ ΚΟΚΚΙΝΗ
19 ΚΑΠΟΥ ΝΥΧΤΩΝΕΙ
20 ΑΝ Μ' ΑΓΑΠΑΣ
21 ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΜΟΥ
22 ΑΚΟΥ
23 Σ' ΑΓΑΠΩ ΣΑΝ ΑΜΑΡΤΙΑ
24 ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΧΑΣΩ ΤΟ ΤΡΕΝΟ
25 ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΦΩΤΙΑ
26 ΚΛΑΨΤΕ ΟΥΡΑΝΟΙ ΚΙ ΑΣΤΕΡΙΑ
27 ΣΤΑ ΠΕΡΒΟΛΙΑ
28 ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ
29 Σ' ΑΝΑΖΗΤΩ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ
30 ΔΥΟ ΝΥΧΤΕΣ - ΑΛΙΜΟΝΟ
31 ΡΟΖΑ

Track List

Ο δίσκος "Τα τραγούδια της ζωής μου" κυκλοφορεί απο την Emi.
Οι φωτογραφίες είναι απο το group φίλων του Δ.Μητροπάνου στο facebook.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Δεν έχει τοίχους η χαρά δεν έχει χώρισμα η αγάπη.
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS