107 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Τάσος Π. Καραντής

Ο Κώστας Μακεδόνας τραγουδά Νίκο Γούναρη και μέσα από το νέο του cd («Γλυκά μου μάτια»), που μόλις κυκλοφόρησε από τη LEGEND, κάνει ένα αφιέρωμα σ’ έναν τραγουδιστή που επέζησε ως τις μέρες μας – έστω και σαν όνομα και μέσα από συγκεκριμένα τραγούδια μεγάλες επιτυχίες – απ’ ένα ολόκληρο “είδος” του “ελαφρού τραγουδιού”, που αν πριν μισό και παραπάνω αιώνα κυριάρχησε, πλέον, αφορά μόνο τους ιστορικούς ή τους νοσταλγούς, σε αντίθεση με το - παρακατιανό την εποχή της παντοδυναμίας του ελαφρού - ρεμπέτικο, το οποίο, αργότερα, πήρε τη “γλυκιά εκδίκησή” του. Βέβαια ο Νίκος Γούναρης δεν ήταν ένας “ελαφρύς” τραγουδιστής, αλλά ένας αληθινός ερμηνευτής με πλούσια γκάμα κι αυτή η μεγάλη καλλιτεχνική αξία του αποτέλεσε και το εισιτήριο για την αθανασία.
Ο Κώστας Μακεδόνας είναι ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές της γενιάς του, που συνδυάζει την πολύ καλή φωνή με την πλούσια ερμηνευτική γκάμα και την τεχνική, ενώ, διαθέτει, φυσικά, και ρεπερτόριο με τραγούδια – επιτυχίες που έχουν αντέξει εδώ και μια 20ετία. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι είναι από τους πιο ικανούς και κατάλληλους για να τραγουδήσει Γούναρη. Σε κάποιους ίσως να τους ακούγεται, τουλάχιστον παράξενο, το όλο εγχείρημα, με την έννοια του τι νόημα έχουν τα τραγούδια του Γούναρη εν έτη 2009, αλλά, νομίζω, πως ύστερα από 20 χρόνια στη δισκογραφία, ένας καλλιτέχνης σαν το Μακεδόνα, έχει το δικαίωμα να κάνει το κέφι του και να μας παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο υλικό μέσα από τη φωνή του. Εξάλλου, σημασία, κάθε φορά, έχει το αποτέλεσμα.
Η έκδοση είναι όμορφη και, μέσα από τα σέπια χρώματα, φλερτάρει με το ρετρό και το νοσταλγικό, αλλά με σημερινή διάθεση. Η όλη παραγωγή ανήκει στον βετεράνο Γιώργο Μακράκη και το ιστορικό σημείωμα για το Νίκο Γούναρη στο ένθετο το υπογράφει ο Κώστας Μπαλαχούτης. Θα περίμενα όμως τόσο μια αναφορά για την πρόταση αυτή του Μακεδόνα, όσο κι ένα σημείωμα του ίδιου του Μακεδόνα, που να εξηγεί γιατί προχώρησε σ’ αυτήν την έκδοση – αφιέρωμα στο Νίκο Γούναρη. Σημειώνω ακόμα και το όνομα του ενορχηστρωτή του Βασίλη Γκίνου, γιατί, νομίζω, πως - πέρα από αυτές καθαυτές τις ερμηνείες του Μακεδόνα – η ενορχηστρωτική ματιά αποτελεί ένα σημαντικό “κλειδί” για τον δίσκο αυτό. Οι στίχοι υπάρχουν στο ένθετο, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει και μια πληροφόρηση για τις χρονολογίες των κομματιών.
Το όλο υλικό, και τα 12 τραγούδια, είτε τα έχει γράψει ο Γούναρης, είτε τα έχει τραγουδήσει, αρκετά απ’ αυτά σε μουσική και στίχους σπουδαίων ονομάτων της εποχής όπως οι : Αλέκος Σακελλάριος, Μιχάλης Σουγιούλ, Κώστας Κοφινιώτης, Χρήστος Γιαννακόπουλος κ.ά. Ανάμεσα στα κομμάτια υπάρχουν και τα πασίγνωστα : «Ένα βράδυ που ’βρεχε», «Γλυκά μου μάτια αγαπημένα», «Ο μήνας έχει εννιά» και «Άρχισαν τα όργανα».
Όσον αφορά τις ερμηνευτικές προσεγγίσεις του Μακεδόνα, κερδίζει το στοίχημα και καταφέρνει να είναι σημερινές, γιατί αυτές εν τέλει μας αφορούν και αποτελούν καλλιτεχνική πρόταση. Στον κινηματογράφο όσα ριμέικ επέζησαν, παράλληλα με τα πρωτότυπα, ήταν αυτά που αποτελούσαν μια καλλιτεχνική πρόταση της εποχής τους. Όσα ήταν απλές, καρέ-καρέ, κόπιες, πήγαν στα αγύρευτα, διότι, αφού έχουμε τα πρωτότυπα τι τις θέλουμε τις φωτοτυπίες; Θα διαπιστώνετε, τόσες δεκαετίες, πόσοι και πόσες, κομπανίες και κομπανιούλες “γκαρίζουν”(κυριολεκτικά μερικές φορές) ρεμπέτικα; Πόσους αφορούν αυτά τα αντίγραφα – καρικατούρες; Ελάχιστες μόνο “σέχτες”. Αντίθετα, για παράδειγμα, η πρόταση του Νταλάρα για τα ρεμπέτικα ή του Πάριου για τα νησιώτικα, προτάσεις, δηλαδή, σημερινές και με ταυτότητα κι όχι απομιμήσεις, έσπασαν ρεκόρ πωλήσεων κι αγκαλιάστηκαν κι αγαπήθηκαν από το πλατύ κοινό.
Αυτό κάνει, πολύ σοφά και σωστά, και στο δίσκο αυτό ο Μακεδόνας, παρουσιάζει τα τραγούδια του Γούναρη με σύγχρονο ήχο κι ενορχήστρωση, ώστε να μιλήσουν στο σημερινό κοινό κι όχι στους παππούδες μας, σ’ αυτούς μιλάει κατευθείαν ο ίδιος ο Γούναρης, δεν έχει ανάγκη κακούς μίμους. Αυτό έκανε, εξάλλου, πριν χρόνια, κι ο Γιάννης Πάριος, όπου με το μεγαλείο, του, ξανάκανε επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 («Τα ερωτικά του ’50» / 1988) το «Να το πάρεις το κορίτσι» της δεκαετίας του ’50! Θα έλεγα, λοιπόν, επανερχόμενος στο δίσκο του Μακεδόνα, ότι την επιτυχημένη ενορχηστρωτική συνταγή του Βασίλη Γκίνου θα την “γευτείτε” στα : «Για τις γυναίκες ζούμε», «Γλυκά μου μάτια αγαπημένα», «Ποιος σε πήρε και μου ’φυγες», «Για την απονιά σου», «Ο μήνας έχει εννιά» και «Θυμήσου». Ερμηνευτικά πάλι, στα δικά μου αυτιά, νομίζω ότι τα κομμάτια που, περισσότερο, πάνε γάντι στο Μακεδόνα και τους δίνει μια φρεσκάδα με την ερμηνεία του είναι τα : «Για τις γυναίκες ζούμε», «Ποιος σε πήρε και μου ’φυγες», «Για την απονιά σου» και «Άρχισαν τα όργανα».
Καλά κάνει, λοιπόν, και τραγουδά το Γούναρη ο Μακεδόνας, όπου δίνει νέα πνοή σε τραγούδια μιας άλλης εποχής, τα οποία είχαν όμως μέσα τους το μυστικό μαγικό στοιχείο της αθανασίας, που το λέμε διαχρονικότητα. Και τώρα βρήκαν ένα νέο “σώμα” σε μια από τις καλύτερες φωνές του τραγουδιού μας.

01 ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΠΟΥ 'ΒΡΕΧΕ
02 ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΖΟΥΜΕ
03 ΑΥΤΟΣ Ο ΑΛΛΟΣ
04 ΓΛΥΚΑ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
05 ΠΟΙΟΣ ΣΕ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΜΟΥ 'ΦΥΓΕΣ
06 ΠΟΥ ΝΑ ΄ΣΑΙ ΤΩΡΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ
07 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΙΑ ΣΟΥ
08 ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ
09 Ο ΜΗΝΑΣ ΕΧΕΙ ΕΝΝΙΑ
10 ΕΣΥ ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
11 ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ
12 ΘΥΜΗΣΟΥ

Ο δίσκος κυκλοφορεί από τη Legend

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Όταν αγαπάς η μισή αγάπη είναι φόβος για το χαμό της αγάπης, η άλλη μισή είναι μίσος για τη σκλαβιά της αγάπης, όλη η αγάπη είναι πόνος που λείπει η αγάπη.Που ’ναι η χαρά της αγάπης; Που ’ναι η αγάπη;
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS