96 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Τάσος Π. Καραντής

Ένας πυρηνικός γιατρός, ερωτευμένος, γενικότερα, με τις τέχνες κι, ιδιαίτερα, με τη μουσική, μονολογεί μελωδικά στον πρώτο του δίσκο. Κάπως έτσι, με μια φράση, θα έδινα το στίγμα του Μιχάλη Τούμπουρου και της πρώτης του προσωπικής δουλειάς «Μονολογώντας», που μόλις κυκλοφόρησε από τη LYRA.
Προηγήθηκαν οι συμμετοχές του στους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού το 1991 και στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2006, πολυποίκιλες συνεργασίες, η συμμετοχή του, μ’ ένα τραγούδι(«Είναι νύχτα και τα ξέρει όλα»), στον τελευταίο δίσκο του Μητσιά(«Ένα τσιγάρο κι ένας ψεύτης»), για να φτάσουμε στο «Μονολογώντας», με τις συμμετοχές μεγάλων ονομάτων : Χάρις Αλεξίου, Λάκης Παπαδόπουλος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Τσακνής, Μπάμπης Στόκας.
Τα 15 τραγούδια του δίσκου, χαρακτηρίστηκαν, ως θεατρικά, κι, όντως, έχουν μια τέτοια φόρμα που δένει όμορφα με τις αφηγηματικές ερμηνείες του τραγουδοποιού. Οι στίχοι του είναι, κυρίως, ερωτικοί, αλλά κι έντονα ποιητικοί. Σχεδόν όλες οι μουσικές έχουν ένα ατμοσφαιρικό υπόστρωμα και σ’ αυτό έχουν παίξει το ρόλο τους οι ταιριαστές ενορχηστρώσεις του Βασίλη Πιερρακέα. Τα κομμάτια είναι ποικίλα, μελωδικά, ρυθμικά, ατμοσφαιρικά, χαμηλόφωνα αλλά κι έντονα, ακόμα, δεν λείπει η τζαζίστικη ατμόσφαιρα, οι λάτιν πινελιές, ο ηλεκτρισμός κι η ροκιά, υπάρχει, δηλαδή λεπτή ποικιλία σ’ ένα υλικό που δείχνει, εκ πρώτης, ομοιόμορφο. Βέβαια ο δίσκος έχει, σαφώς, ενιαίο ύφος και σ’ αυτό συμβάλει κι ερμηνεία του ίδιου του Τούμπουρου, ο οποίος διαθέτει μια βαριά “ραδιοφωνική” κι έντονα εκφραστική φωνή, σε κάποια σημεία, μάλιστα, μου θύμισε – τηρουμένων των αναλογιών – τον Leonard Cohen! Όλοι οι συμμετέχοντες δίνουν συν στο δίσκο με το κύρος τους και τις ερμηνείες τους, σε ταιριαστά, στο ερμηνευτικό προφίλ τους, κομμάτια. Πιο πολύ ξεχώρισαν στ’ αυτιά μου ο Τσακνής κι ο Στόκας. Αλλά, πρέπει να το ομολογήσω, περισσότερο μου άρεσε ο ίδιος ο Τούμπουρος στα τραγούδια του, όπως, για παράδειγμα, στα «Μονολογώντας», «Πυκνό ποτό» και «Παράξενα απόψε φυσάει». Βέβαια, κορυφαία, και με διαφορά, όπως μοναδικά τα ερμηνεύει ο Τούμπουρος, είναι το «Άρωμα» και το «Πες μου ιστορίες». Θα τ’ ακούσετε πολλές φορές και θα τ’ αγαπήσετε.
Το σίγουρο, πάντως, είναι, πως το πρώτο δισκογραφικό αυτό δείγμα γραφής του Μιχάλη Τούμπουρου, αξίζει της προσοχής σας και δείχνει ότι ο εκφραστικός τραγουδοποιός θα μας απασχολήσει, ευχάριστα και στο μέλλον.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
01 ΑΡΩΜΑ
02 ΨΑΧΝΩ ΦΙΛΙ (Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)
03 ΜΟΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ
04 ΡΑΝΤΕΒΟΥ (Χάρις Αλεξίου)
05 Μ' ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ
06 ΘΕΕΣ ΓΟΡΓΟΝΕΣ
07 ΠΕΣ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
08 ΓΥΡΕΥΩ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ (Μπάμπης Στόκας)
09 ΠΥΚΝΟ ΠΟΤΟ
10 ΚΑΜΒΑΣ (Διονύσης Τσακνής)
11 ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΑΠΟΨΕ ΦΥΣΑΕΙ
12 ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΧΩΜΑ
13 ΑΝΤΑΥΓΕΙΕΣ (Λάκης Παπαδόπουλος)
14 ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
15 ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΗ

Μουσική - Στίχοι - Τραγούδι: Μιχάλης Τούμπουρος

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γελάω άμα ακούω για ελληνικό ροκ. Είναι σα να μου λένε αμερικάνικο τσάμικο.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS