114 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Τάσος Π. Καραντής

Ο Μιχάλης Νικολούδης ανήκει στις πιο ψαγμένες, δραστήριες κι εμπνευσμένες μουσικές δυνάμεις της χώρας μας. Εδώ και δεκαετίες εκπέμπει το δικό του σήμα στη μουσικό μας τοπίο, αλλά, στους περισσότερους είναι, σίγουρα, γνωστός από την «Αιολία», το δίσκο – σταθμό, που έκανε μεγάλη αίσθηση. Εξαιτίας, μάλιστα, του έργου του αυτού, αν κι είναι ένας πολυσύνθετος μουσικός και δημιουργός, κατατάσσεται, σχεδόν αποκλειστικά, στους εκπροσώπους της έθνικ κι οργανικής μουσικής σκηνής της Ελλάδας.
Το σίγουρο πάντως είναι, ότι, οι μουσικές του Νικολούδη, εμπερικλείουν, επιτυχημένα, ποικίλα στοιχεία τόσο από τον ελληνική, όσο κι από τη διεθνή μουσική παράδοση. Οι μουσικοί ορίζοντές του είναι ευρείς κι ανοιχτοί σε κάθε ήχο και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στις δημιουργίες του, που ξανοίγονται σε κάθε είδους μελωδικούς ρυθμούς.

Η πρόσφατη συλλογή του που κυκλοφόρησε από τη LYRA με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αρμενιστής», περιλαμβάνει δεκατρείς(13) από τις πιο χαρακτηριστικές συνθέσεις, από το σύνολο της δισκογραφίας του Μιχάλη Νικολούδη, οι οποίες έχουν φιλοξενηθεί σε διεθνείς – παγκοσμίου φήμης – συλλογές, δίπλα σε συνθέσεις σπουδαίων ονομάτων, από τον Γκλας ως τον Μπετόβεν!
Ο ίδιος ο Νικολούδης, εκτός από δημιουργός, μας ξεδιπλώνει και τη δεξιοτεχνία του ως οργανοπαίχτης, παίζοντας ούτι, μαντόλα, μαντολίνο, ταμπουρά και κιθάρα, ενώ, στο δίσκο, συμμετέχει ο Ross Daly με τη λύρα του κι η Lamia Bedioui στα φωνητικά.
Τα κομμάτια της συλλογής έχουν μεγάλο εύρος, απ’ την Ανατολή ως τη Δύση, σε μια μεγάλη ποικιλία μουσικών μοτίβων, από έθνικ και νησιώτικα μέχρι μπολερό και ταγκό. Όλος ο δίσκος ακούγεται με μουσικό ενδιαφέρον και προσφέρει τις μαγικές στιγμές του, αλλά, επειδή είθισται να ξεχωρίζουμε κάποια κομμάτια, καταγράφω, απλά, το προσωπικό μου γούστο, περισσότερο στα : «Αρμενιστής», «Bolero Corsair», «Νέδα ποταμός», «Ταγκό της Ύδρας» και «Βολισσός».
Με μια φράση, ο «Αρμενιστής» του Νικολούδη προσφέρει ένα πρώτης τάξης αρμένισμα στα παγκόσμια μουσικά ύδατα - από έναν, όμως, δημιουργό με προσωπικό στίγμα - που θα ικανοποιήσει, και με το παραπάνω, όλους τους λάτρεις του μουσικού φευγιού.
01 ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ
02 ΠΕΛΑΓΟΣ ΤΟ ΛΙΒΥΚΟ (Φωνητικά: Lamia Bendioui)
03 Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΕΤΟΥΣΑΣ (Λύρα: Ross Daly)
04 ΙΜΒΡΟΣ
05 BOLERO CORSAIR
06 ΝΕΔΑ ΠΟΤΑΜΟΣ
07 ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΛΟΓΑ
08 BOLERO A LA GREQUE
09 Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ
10 ΡΟΔΟΠΗ
11 ΤΑΓΚΟ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ
12 ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ
13 ΒΟΛΙΣΣΟΣ (Λύρα: Ross Daly)

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άστοχα πράγματα και κινδυνώδη, οι έπαινοι για των Ελλήνων τα ιδεώδη.
Κωνσταντίνος Καβάφης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/9/1949 Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης κλασικής μουσικής Νίκος Σκαλκώτας
19/9/1969 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης
20/9/1971 Πέθανε στην Αθήνα ο νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης (Γεώργιος Σεφεριάδης)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS