129 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Χρύσα Σωφρονά

Αναφορά στο ρεμπέτικο
Ο Γιώργος Νταλάρας είναι ένας καλλιτέχνης που έχει βιωματική σχέση με το ρεμπέτικο. Είναι επίσης ο καλλιτέχνης που συνέβαλε στην επαναφορά του ρεμπέτικου στο προσκήνιο τη δεκαετία του ’70, μέσα από σπουδαίες δισκογραφικές εκδόσεις, όπως ο δίσκος - ορόσημο «50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι», τα «Ρεμπέτικα της κατοχής», αλλά και αργότερα τα μεγάλα αφιερώματα στον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Μάρκο Βαμβακάρη, τα «Τραγούδια με ουσίες»… Τον περασμένο Μάιο κυκλοφόρησε άλλη μία δισκογραφική κατάθεση του Γιώργου Νταλάρα, ένα αφιέρωμα ψυχής, ένας δίσκος που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε επίσης ορόσημο! Πρόκειται για τη δισκογραφική αποτύπωση και οπτικογράφηση (2 CD & DVD) των παραστάσεων «Σαν τραγούδι μαγεμένο» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στο CD έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, ο ήχος είναι άψογος, πολύ καθαρός. Στο δε DVD εκτός από τον πάρα πολύ καλό ήχο, η εικόνα είναι πολύ ευκρινής, και έχει γίνει καταπληκτική δουλειά στο μοντάζ των σκηνών! Είναι πολύ προσεγμένο και στην παραμικρή λεπτομέρεια! Στις εκφράσεις των τραγουδιστών, στα βλέμματα μεταξύ των μουσικών… Η σκηνοθεσία είναι σαν να βλέπεις ταινία! Επίσης, το βασικότερο είναι πως έχουν συμπεριληφθεί ΟΛΑ τα τραγούδια που ακούστηκαν στις παραστάσεις του Μεγάρου και τις δύο χρονιές, ακόμα και τα “εκτός προγράμματος”! («Παπατζής», «Φτωχέ διαβάτη», «Νυχτερίδα», «Μπουζουκάκι», «Καρδιά παραπονιάρα», «Ηλιοβασίλεμα σωστό» και «Κυριακή σε γνώρισα» στο CD, και τα «Μπουζουκάκι», «Κυριακή σε γνώρισα» και «Σιγανοψιχάλισμα» στο DVD.) Επίσης, αξίζει να αναφέρω – κάτι που φορά κυρίως τους συλλέκτες – ότι στο DVD οι εκτελέσεις πολλών τραγουδιών είναι διαφορετικές απ’ αυτές των CD! Επίσης ο δίσκος διαθέτει πληρέστατο ένθετο, με φωτογραφικό υλικό, μια εκτενέστατη αναφορά του Παναγιώτη Κουνάδη στο ρεμπέτικο, που «αναδεικνύεται στο χώρο του λαϊκού μουσικού πολιτισμού των πόλεων ως η σημαντικότερη «προίκα» που κληρονομήσαμε», καθώς και ένα από καρδιάς κείμενο του Γιώργου Νταλάρα στο οποίο σκιαγραφείται η βιωματική του σχέση με το ρεμπέτικο, που «είναι το πιο επαναστατικό και το πιο ζωντανό είδος της μουσικής μας». Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το περιεχόμενο των παραστάσεων οι οποίες ήταν εξαιρετικές, κάνουν την έκδοση αυτή αριστουργηματική!
Τα τραγούδια παρουσιάζονται με τρόπο που δημιουργούν μια ενότητα από την οποία δεν γίνεται να ξεχωρίσεις κάποιο ή κάποια. Ωστόσο δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε μερικά τραγούδια που με άγγιξαν ιδιαίτερα.

Σμυρναίικο μινόρε (CD/DVD)
Ένας παραδοσιακός αμανές, στον οποίο πιστεύω πως κανείς δεν θα μπορούσε ούτε καν να πλησιάσει τη συγκλονιστική ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα!

Το Γουέστ (CD/DVD)
Ένα ξεχασμένο καταπληκτικό τραγούδι, του οποίου την επανεμφάνιση οφείλουμε στον Παναγιώτη Κουνάδη.
Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιότεροι…


Λαχανάδες (Κάτω στα λεμονάδικα) / Σαλταδόρος (DVD)
Στο DVD αποτυπώνεται και το καταπληκτικό ζεϊμπέκικο του Ιγνάτιου Πιπίνη


Πρόζα 5 / Μπουκάραν μάγκες στον τεκέ / Η Βαρβάρα (DVD)
Στην 5η πρόζα καθώς και στα δύο αυτά τραγούδια αποτυπώνεται και το υποκριτικό ταλέντο του Ζαχαρία Καρούνη! Είναι η εποχή της λογοκρισίας, και ντυμένος αστυνόμος, αρχικά κάνει “ντου” στον “τεκέ” των ρεμπετών υποχρεώνοντάς τους να “τα μαζέψουν” και να φύγουν. Μετά, περνάει από τη σκηνή μπροστά στους τραγουδιστές, κι εκείνοι εν τη παρουσία του αλλάζουν τους στίχους. Στο «Μπουκάραν μάγκες στον τεκέ», παρεμβάλλεται μία στροφή του «Τρία παιδιά απ’ του Ψυρρή» και μόλις φεύγει ο “μπάτσος” επιστρέφουν πάλι στους στίχους του «Μπουκάραν μάγκες». Η «Βαρβάρα», είναι ένα τραγούδι που απαγορεύτηκε από τη λογοκρισία και πάνω στην ίδια μουσική έχουν μπει 3-4 διαφορετικοί στίχοι, ένας από αυτούς είναι και «Μανωλιός και Δημητρούλα», από το οποίο ο Ζαχαρίας Καρούνης τραγουδά μία στροφή, προσπαθώντας να …υποδείξει στους τραγουδιστές του “πάλκου” το “σωστό στίχο”, αλλά εκείνοι συνεχίζουν να τραγουδούν τους στίχους της «Βαρβάρας»!

Το ξεκρέμασα κι απόψε (Το παλιό μου μπουζουκάκι) (CD/DVD)
Ένα καταπληκτικό τραγούδι των Μανώλη Χιώτη-Δημήτρη Σέμση-Χαράλαμπου Βασιλειάδη,
στο οποίο η ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα μου θυμίζει αρκετά την ερμηνεία του πατέρα του.

Καρδιά παραπονιάρα (CD)
Από τις κορυφαίες στιγμές του δίσκου, με μια υποδειγματική ερμηνεία από τον Νταλάρα!

Στη σκλαβωμένη Ελλάδα μας (CD/DVD)
Τραγούδι ακυκλοφόρητο, που δισκογραφείται για πρώτη φορά σε αυτόν τον δίσκο! Από μόνο του αυτό το γεγονός έχει ιστορική σημασία!

Φτωχέ διαβάτη (CD)
Τραγούδι του 1952, το οποίο όμως μοιάζει σαν να γράφτηκε σήμερα! Δημιουργοί του είναι ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Γεράσιμος Τσάκαλος.

Ηλιοβασίλεμα σωστό (CD)
Στο τραγούδι αυτό ο Γιώργος Νταλάρας μας χαρίζει μία απίστευτη από ψυχής ερμηνεία!
Αξίζει να προσέξει κανείς τον τρόπο που το τραγουδάει, και τον λυγμό που βγάζει όταν προφέρει τη λέξη «καημοί», στην τρίτη στροφή!
(«Πόνοι με δέρνουνε πολλοί / καημοί με βασανίζουν…»)Κυριακή σε γνώρισα (CD/DVD)

Το τραγούδι αυτό το είχε πει ο Νταλάρας και σε κάποιες παραστάσεις από τα αφιερώματα στον Βασίλη Τσιτσάνη, επίσης ως “εκτός προγράμματος”, και θυμάμαι χαρακτηριστικά κάτι που είχε πει στην εκπομπή της Σεμίνας Διγενή «Κοίτα τι έκανες» (ΝΕΤ, Σάββατο 5/6/2004), πριν ερμηνεύσει αυτό το τραγούδι: «Θα παίξω ένα τραγούδι που μου το ζητάνε πολλοί φίλοι, και για κάποιους λόγους που δεν είναι και τόσο σημαντικοί δεν το βάζω ποτέ. Είναι ένα τραγούδι του Τσιτσάνη που δυστυχώς δεν μπήκε ούτε καν στο δίσκο που κάναμε, θέλω όμως να το πω γιατί το χρωστάω σε κάποιους ανθρώπους». Να λοιπόν που ήρθε η στιγμή να κυκλοφορήσει κι αυτό το τραγούδι σε δίσκο με τη φωνή του Νταλάρα! Και καταλαβαίνω απόλυτα πόσο συγκινημένοι θα είναι όσοι του ζητούσαν το «Κυριακή σε γνώρισα», γιατί μου συνέβη ακριβώς το ίδιο με το «Μπουζουκάκι» (Το ξεκρέμασα κι απόψε)! Και μάλιστα, και τα δύο τραγούδια κυκλοφορούν σε δύο διαφορετικές εκτελέσεις στο CD και στο DVD! Αυτό ξεπερνάει κάθε φαντασία!!

Μινόρε της αυγής (Encore) (CD/DVD)
Ο δίσκος κλείνει με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο: όλοι οι ακροατές τραγουδούν σαν μια μεγάλη χορωδία το «Μινόρε της αυγής», και το αποτέλεσμα είναι μαγικό!

Στο δίσκο αυτό αποτυπώθηκαν όλα τα τραγούδια που ακούστηκαν στις παραστάσεις «Σαν τραγούδι μαγεμένο» και η έκδοση είναι από όλες τις πλευρές εξαιρετική, πράγμα που συνέβη και με το αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο «Θα πιω απόψε το φεγγάρι». Ευχόμαστε η συνεργασία του Γιώργου Νταλάρα με τη Legend να έχει ανάλογη συνέχεια!
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Όποιος δεν έχει τίποτα μονάχα αυτός ξέρει το τίποτα.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS