155 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Δώρα Παπαδοπούλου

Πόσο εύκολο είναι ένας άνδρας να υποδυθεί ένα γυναικείο ρόλο; Να μπει στο πετσί του, που λέμε; Αρκετά εύκολο, όταν το σενάριο είναι καλό και η έμπνευση προκύπτει κατ’ ευθείαν από τον ίδιο το θίασο. Κάπως έτσι ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του έργου Γεράσιμος Νεόφυτος έκανε πράξη αυτό το μουσικό ρόλο. Τρεις γνωστές ερμηνεύτριες η Δήμητρα Παπίου, η Μάρθα Φριντζήλα και η Ηρώ Σαία ανέλαβαν να αποκωδικοποιήσουν ερμηνευτικά το στίχο και τη μελωδία του εν λόγω ρόλου. Στίχοι και μουσική όπως προείπαμε ανήκουν στο Νεόφυτο σε μία έκδοση που κυκλοφορεί από τη Seven Islands και διανέμεται από το Μουσικό Ταχυδρομείο.
Ο δίσκος είναι πολύ νοσταλγικός. Όλο του το ύφος είναι νοσταλγικό και μας βγάζει από την πολύβουη εποχή μας. Δανείζεται πολλά περισσότερα στοιχεία από το θέατρο, εκτός από τον τίτλο του. Όπως για παράδειγμα, το ότι οι ενορχηστρώσεις είναι λιτές για να αναδεικνύουν τη φωνή. Το ίδιο και οι μουσικές, είναι χαμηλόφωνες και φαίνεται πως λειτουργούν συμπληρωματικά στα τραγούδια που μοιάζουν πιο πολύ με τραγουδιστές θεατρικές απαγγελίες. Και τα όργανα που συμμετέχουν κινούνται στη σφαίρα των ακουστικών με τις κιθάρες, τα πνευστά και το μαντολίνο να δεσπόζουν, αλλά και τα μικρά κρουστά να δίνουν το ρυθμό. Τάνγκο και βαλσάκια περίπου κρατούν τα σκήπτρα. Και γενικά, έχουμε να κάνουμε με νοσταλγική και ρομαντική περιπλάνηση σε ρυθμούς και σε δρόμους που θυμίζουν Αθήνα τον Αύγουστο, που ακούγεται αβίαστα και non-stop στο player.
Περιέχει αρκετά τραγούδια, δεκαπέντε συνολικά που μοιράζονται απολύτως ισότιμα και δημοκρατικά οι τρεις ερμηνεύτριες, από πέντε η καθεμία. Και μάλιστα εναλλάσσονται μεταξύ τους, πάλι με απόλυτη ακρίβεια, σαν να πρόκειται για διαφορετικές πράξεις του ίδιου έργου. Στο φινάλε ο ίδιος ο δημιουργός αφήνει και τη δική του μικρή και σύντομη ερμηνευτική στάμπα. Οι μουσικές δεν εκπλήσσουν, αλλά ηρεμούν και ακούγονται πολύ ευχάριστα. Οι στίχοι είναι προβλέψιμοι, αλλά καλοί, με νόημα και ουσία. Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές και φαίνεται να δικαιώνουν το συνθέτη για τις επιλογές του. Η Ηρώ Σαία τουλάχιστον, την οποία ομολογώ πως δεν είχα ακούσει, με εξέπληξε πολύ ευχάριστα. Και το τελικό αποτέλεσμα -που είναι αυτό που τελικά μετράει στα αυτιά του ακροατή- είναι τέτοιο που αξίζει κάποιος να το επιλέξει. Συμπέρασμα; Ωραίος δίσκος, ακούγεται όμορφα και ευχάριστα, αξίζει.
Ο Γεράσιμος Νεόφυτος γράφει: «Ο γυναικείος ρόλος είναι πάντα πρωταγωνιστικός. Έχει μέσα του πληθυντικό ικανό να υποστηρίξει εναλλασσόμενο ρεπερτόριο και μέσα στην ίδια μέρα από την ίδια γυναίκα. Αγαπητοί ακροατές, οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις δεν οφείλεται στην τύχη…».
Τα περιεχόμενα
01 ΝΥΧΤΑ ΘΟΛΗ - Δήμητρα Παπίου
02 ΑΠΟΦΟΡΙΑ - Μάρθα Φριντζήλα
03 ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΘΕΛΕΙ ΓΙΩΤΑ - Ηρώ Σαϊα
04 Ο ΚΑΦΕΣ - Δήμητρα Παπίου
05 ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΑ - Μάρθα Φριντζήλα
06 ΕΙΔΩΛΑ - Ηρώ Σαϊα
07 ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ΤΑ ΞΕΦΤΙΑ - Δήμητρα Παπίου
08 ΙΟΝΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ - Ηρώ Σαϊα
09 Η ΚΛΩΣΤΗ - Μάρθα Φριντζήλα
10 ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝΕ ΝΩΡΙΣ - Δήμητρα Παπίου
11 ΤΖΕΪΝ ΕΪΡ - Μάρθα Φριντζήλα
12 ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ - Ηρώ Σαϊα
13 ΤΟΥ ΠΟΘΟΥ Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ - Δήμητρα Παπίου
14 ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
- Ηρώ Σαϊα
15 ΤΡΕΞΕ ΛΟΛΑ - Μάρθα Φριντζήλα, Γεράσιμος Νεόφυτος

Φωτογραφία: Ηλίας Κοσίντας
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το λαϊκό τραγούδι κάθεται απ’ έξω κρυώνει και πονάει και λεφτά δεν έχει να πληρώσει να μπει μέσα.
Θωμάς Γκόρπας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS